karinochwilma

Alla inlägg under januari 2009

Av karin - 9 januari 2009 13:40


Vi ska träna på detta också :-)

Av karin - 8 januari 2009 18:16

Peter garvade när han kom hem. "Åh! har du bytt kläder". När jag jobbar hemma går jag mest omkring i underställ så här på vintern. Man ska ju ändå ut med hunden några gånger om dagen, då orkar jag inte byta om. Idag hade jag dock bytt underställ från svart till grått (silvergrått). Peter undrade om det inte finns underställ i spets. Det gör det väl men då kallas det raffset. Jag kör på i mitt ylleraff :-)


Jag fick ett videoklipp idag på en hund som skjuter in lådor i köket, hämtar grytlappar etc. Det måste jag prova. Bra övningar när det är kallt och mörkt ute.


Började träna in nostarget post-it lapp. Först fick jag sätta den på handen och hålla den nära Wilmas nos, då luktade hon på den och fick ett klick. Sen flyttade jag handen lite fram och tillbaka för att hon själv skulle söka lappen med nosen. Hon gjorde rätt några gånger, sen blev hon frusterad och försökte sig på andra saker hon kan, ligg, sitt, letade efter golvtarget. Jag började om och höll lappen helt nära nosen tills hon duttade på den och fick ett klick.


Sen flyttade jag över post-it lappen till en kökslåda. Då blev hon återigen frusterad och testade allt annat tills hon råkade nosa på lappen igen och fick ett klick. Sen gick det nog upp ett ljus i det lilla tollarhuvudet. För sen duttade hon hela tiden på lappen med något litet läggande emellan. Nästa steg är att hon ska hålla kvar nosen lite längre. Och sen drar jag ut lådan så att hon får ge den en puff.


I morgon ska vi träna med kompisarna i Tanto. Lite miljöombyte, stadsträning och störningar.

Av karin - 7 januari 2009 16:59

Idag var vi ute en sväng med träningskompisarna Elisabeth/Speedy och Ing-Marie/Blenda och lade spår. På gränsen till för kallt och på gränsen till för mycket snö. Jag lyckades hamna i en rejäl uppförsbacke och en vansklig nedförsbacke. I alla fall om man har en ivrig tollare i lina framför sig. Jag försökte att filma, men blev nästan sjösjuk sen när jag tittade på den. Det ska jag bespara alla andra.


Medans jag hade fullt upp med att sätta fötterna rätt och filma samtidigt så plockade Wilma apporterna som vanligt. Vi har inte lagt spår på länge, men det verkar sitta. Hon älskar verkligen att plocka spår. Hon är lite ivrig och vill gärna så snabbt som möjligt dumpa apporterna hos mig för att få fortsätta spåra. Jag vet inte om jag ska köra appellen i vår, kanske när vi har fått vårt första pris i lydnaden. (Observera att jag skriver när...)

Av karin - 6 januari 2009 14:58

Sista dagen på ledigheten. Vi passade på att ta en skridskotur på Lundsjön i Saltsjöbaden. Det var ca 1 cm snö på isen vilket gjorde det tungåkt. För de andra, jag hade inget problem eftersom Wilma hjälpte till att dra. Men vi åkte bara ett varv. Det var fler hundar på isen och en av dem hade vi ett litet rejs med på tillbakavägen. Det fick räcka för Wilmas del. Hon blir väldigt i gasen. Det är nog en skräckblandad förtjusning. Många människor som svischar förbi, barn, mycket ljud, många saker att hålla ordning på för en liten polishund.

Av karin - 5 januari 2009 15:45

Det är ju så förbaskat kallt så man kan knappt vara ute. Träna är ännu jobbigare om de stackars små fingrarna. Wilma klarar sig rätt så bra fast hon är nakenhund efter att ha löpt. Eftersom Peter skulle såga och hålla på och väsnas hemma så gick jag och Wilma ut en sväng i alla fall. Vi tränade på inkallning med ställande.


Husse väsnasHusse väsnas


Godis och klicker

Jag har börjat med att kasta godis bakom henne, när hon springer för att hämta den så backar jag och väntar på att hon ska vända och komma tillbaka och stå framför mig.Då klickar jag. Tanken är att hon av sig själv ska stanna längre och längre ifrån mig. Det fungerar sådär. Hon ställer sig ungefär två meter ifrån mig hela tiden, varken kortare eller längre.


Med targetplatta

Sen provade jag att lägga en targetplatta mellan oss. Jag kastade godis bakom henne så hon fick vända och hämta. När hon sen kommer tillbaka så ställer hon sig på targetplattan. Jag har provat att ta ut avstånden och ta bort targetplattan ibland. Hon stannar men inte så fort, tar gärna några steg extra.


Tennisboll – Wilmas favorit

Sen har jag provat att ha en tennisboll i handen och göra en kaströrelse när hon kommer i galopp emot mig. Då tvärstannar hon. Men tar jag sen bort bollen så stannar hon långsammare. Jag provar och lägga bollen bakom henne, hon står med nosen mot mig. Jag kallar in henne och gör samma kaströrelse för stanna, fast utan boll. Hon stannar och så får hon ett klick och varsågod. Då stannar hon fortfarande lite långsamt.


Kanske det blir en enda röra om jag blandar, men det känns som om vi måste prova oss fram.


Av karin - 4 januari 2009 15:39

Tränade idag med Helena och Vilja i bitande -10°. Sen gick vi en lång promenad i skogen och tittade på Helenas ö (Danmarks holme). Det är snart hennes i alla fall, hon ska bara spara lite pengar först... Tack för en härlig prommis!


Målsättningar etc

Vi hade en lång diskussion om målsättning och vad bra det är att kunna ta hjälp av varandra. Oavsett om man ska tävla eller bara tränar för att aktivera hunden eller göra den lydigare i vardagen så är det ju lättare om man har ett mål. Jag tycker det är viktigt att man inte jämför sig med andra, utan funderar igenom vad det är man själv vill med sin hund. Då är det ju också lättare att ta hjälp. Varje förare och hund har ju olika förutsättningar och är olika bra på olika saker. Sen tror jag på viljans kraft också.


Viljans kraft

Jag har till exempel aldrig tyckt det varit roligt med linförighet, vi har sugit rejält på det också. Men så pratade jag med en tränare jag har haft som sa att linförighet var det roligaste han visste – "när det sitter som en smäck". Helt obegripligt för mig.


Men så började jag enträget att träna med olika kontaktövningar och följsamhet. I små myrsteg först och längre intervaller sen. Backa längs väggen hemma, längs staket och trottoarkanter. Upp och ner för trottoarkanter, bakdelskontroll i och ur låda etc. Vi är fortfarande inga supernovor, men bra mycket bättre än vi var för ett halvår sedan. OCH... det är knappt jag vill tillstå det... men linförigheten har blivit roligare.


Det är klart att det är roligt att göra det man är bra på. Det är också därför det är svårt att träna på det man är dålig.

Av karin - 3 januari 2009 21:15

Skridskor på Sigtunafjärden

Lite snö, men helt underbart.


Idag har vi haft en fantastisk dag på Sigtunafjärden. Lite lätt pudersnö hade hunnit falla under natten, men det var helt klart åkbart. På några ställen öppna vindbrunnar och råkar. Men annars fin is. Vi stannade och fikade medhavd matsäck efter halva vägen och sen när vi kom tillbaka till Sigtuna tog vi varm choklad och bulle på kafé Tant Brun. Wilma fick stanna här hemma hos Gunnar och Marianne. Hon och Gunnar har nog lekt ganska mycket med boll för hon verkar lite trött hon också.


norm 03

Norm 03 i bitar.


När jag kom hem hade jag fått min Norm 03. En lampa som man får i små delar och måste knåpa ihop själv, och betala dyrt för den också :-) Den är tänkt att hamna över vår soffgrupp i vardagsrummet. Om jag få ihop alla delar det vill säga.

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2009 >>>

Skapa flashcards