karinochwilma

Alla inlägg under februari 2009

Av karin - 11 februari 2009 19:47

Nu ikväll träffades jag och Helena och tränade en timme på en isig gräsmatta vid Boo Hembygdsgård.


Jag började med att stå med Wilma framför mig och stimulustränade läggande. Hon vill gärna bjuda beteendet utan att vänta på kommando. Så jag provade att säga alla möjliga ord, leta, lax, låda, lim... och ligg! Hon är riktigt duktig ändå och väntade in rätt kommando.


Sen provade jag Helenas kon-övning med extern belöning. Det gick bra. Wilma hade full fokus på mig fast godisskålen stod två meter ifrån.


Sen provade jag att backa med Wilma framför mig för att se om hon skulle bjuda ställande. Hon har börjat hajja vad det handlar om och ställer sig om jag inte backar för fort (med den här ishalkan vågar man ändå inte springa baklänges...).


Efter det satte jag Wilma i utgångsposition och vände först 5 gånger vänster, sen 5 gånger höger. Vänstersvängarna gick jättebra, medans högersvängarna ville hon gärna svänga lite för mycket och hamnade med rumpan lite snett. Där ser man att man måste träna åt båda hållen.


Sen gjorde jag lite ingångar rakt framifrån och de ser riktigt bra ut. Bakifrån vill hon gärna komma lite för långt fram och sätter sig snett. Snett framifrån sätter och sig helt snett mot mig. Det är vår akilleshäl.


Slutligen hjälpte jag Helena med störningar under platsliggning och sittande i utgångsposition. Vilja har ju inga större problem med detta. Till en början tittade hon lite vad jag höll på med men sen brydde hon sig inte särskilt mycket.


Helena hjälpte mig med samma sak och fick hjälp av en katt som troligen tagit fel på månad, för hon gick och mjauade i buskarna som en marskatt. Wilmas huvud gick som en propeller för att kolla in katten och Helena, men hon låg kvar i platsliggning. I sittande i utgångsposition gick det bättre att hålla fokus på mig.

Av karin - 11 februari 2009 11:20

Igår kväll när jag kom hem var jag verkligen urlakad. Men Wilma var ju lika pigg som vanligt och försökte få igång mig. Med mig halvliggandes framför TV:n fick hon träna handtarget. Hon blev först lite desperat och började pipa. Då lade jag ner helt och hon fick lägga sig. Men efter ett tag gjorde hon ett nytt försök. Sprang upp på övervåningen och kom ner med METALLAPPORTEN! Hon måste ha varit desperat, för den har hon inte tyckt varit särskilt kul. Hon fick springa och hämta den några gånger när jag rullade den efter golvet och sen lade jag den i hennes leksakskorg. Då hämtade hon den igen om och om igen. Sen körde vi lite handtarget igen och då kunde vi t o m länga utan pip. Det får man väl ta som ett bevis på att hon tycker det är kul att träna :-)

Av karin - 10 februari 2009 18:49

Jag är så tröööött!!! vaknade i natt och kunde inte somna om. Istället gick jag upp och satt och jobbade till kl 5. Sen skulle jag upp 6.30 och då hade jag somnat i min allra bästa princess-sömn. Har varit på kurs hela dagen och försökt se vaken ut. Så nu tänker jag sätta mig i soffan och inte göra någonting. Wilma har varit hos Gerd och Lasse idag och tycker att jag är riktigt tråkig, men det får bli lite passivitetsträning för hennes del. ZZZzzzzz...

Av karin - 9 februari 2009 21:08

Nu ikväll har vi varit på NBK, varannan måndag ska det vara tävlingsträning samtidigt med måndagsjouren. Det finns ingen instruktör för de som tävlingstränar utan tanken är att vi ska hjälpa varandra.


Jag måste sätta mig ner och skriva ner vad vi ska träna på, har inte hunnit ännu. Har tänkt att köra igenom momenten ligg, stå och sitt. Först med Wilma framför mig från stillastående, sen framifrån under gång/språng med kvalitetssäkring, sen med kommando, sen vända upp rätt i position. Hon kan ju de här momenten men jag tänkte jag skulle börja om lite från början och träna in grundmomenten.


Liggandet har vi bra under gång det ska jag börja kvalitetssäkra. Ikväll tränade vi på stå, det går bra om jag står stilla men inte om jag går. Men det känns som om det inte är långt ifrån.


Sen kommenderade vi varandra. Jag tycker att Wilmas linförighet börjar kännas riktigt bra. Hon hade full fokus på mig fast det var mörkt och en massa skuggor. Jag tror det är vår framifrånträning som har gett resultat. Plus att vi har tränat massor på ingångar, position och bakdelskontroll. Helt plötsligt är linförigheten kul från att ha varit aptråkig!


Vi blev även kommenderade på läggande under gång. Tränade lite extra på att inte sätta sig förrän jag gav kommando. På det stora hela kändes det väldig positivt.


Wilma har fått en award från Latte.


Man ska svara på tre frågor:

1. Vad är din största dröm?

2. Vad är det bästa du vet?

3. Vad är det bästa med dig själv? (jag vet, kanske lite ego-fråga, men samtidigt kul att se vad ni svarar!)


1.

Wilma: Ikeas bollhav full med köttbullar.

Karin: Förutom fred på jorden, att alla ska vara friska och allt sånt där... åh vad svårt... ett bollhav fullt med semlor kanske... nä, jag skulle vilja bli landskapsarkitekt eller framgångsrik formgivare. Tjäna massor av pengar så jag kunde ägna mig åt en massa egna roliga projekt. Oj det blev visst fler drömmar...


2.

Wilma: Tennisbollar!

Karin: Att vara ute i naturen.


3.

Wilma: oj! var ska jag börja... Jag är otroligt söt, och smart och så sjunger jag bra.

Karin: Jag tror jag är en juste och positiv person. I alla fall så är det det jag strävar efter.


Nu ska jag gå och yla på fullmånen!

Av karin - 8 februari 2009 20:20

Här är en liten film från Klickerkursen.



Av karin - 8 februari 2009 18:03

Vi har varit borta hos kompisar nästan hela helgen. Fast vi var trötta så gjorde vi en kraftansträngning och städade huset. Lika bra att köra på när man ändå står upp. När man väl satt sig i soffan väger rumpan bly. Det är JÄTTESKÖNT!!! att ha ett rent hem igen, fy vilka grisar vi hade hunnit bli.


Peter slängde sig ner sig i soffan på undervåningen framför ishockyn Sverige-Finland och jag hamnade uppe i arbetsrummet med mina videoklipp från Klickerträningen i fredags. Vi skickade Wilma emellan oss med diverse saker, det blev bara konstigare och konstigare, eldvanten till kamninen, diverse leksaker och pryttlar. Till sist tröttnade hon på att springa upp och ner i trapporna och plaskade ner sig vid mina fötter.


Av karin - 6 februari 2009 22:19

Det blev en lång dag idag på klickerkursen hos Mary i Kungsängen. Var inte hemma förrän kl 20. Peter hade gjort en god middag så det vara bara att duscha och sätta sig vid dukat bord.


Det var en mycket bra dag, med trevligt sällskap, god mat och nya insikter. Dels fick jag bekräftat att jag till stor del har tänkt och tränat rätt och dels fick jag nya kunskaper och tips. Tänker inte gå in på vad vi gjorde under dagen eftersom jag inte sorterat det uppe i huvudet ännu. Kanske det kommer mer sen och filmer om det blir några bra. Den bästa som kunde ha gett mig 100.000 dollar som bidrag i Americas funniest homevideo fick jag tyvärr inte med på film. Tack Helena för det bidraget :-D Jag skrattar fortfarande när jag får upp den på näthinnan! Och tack Ing-Marie för skjutsen dit!


Några saker jag fick med mig från kursen:


Byrålådan: Handlar om att ge hunden en chans att lyckas med det den bjuder. Genom att göra hunden beredd på kommande övning. Ett exempel är när man vill att hunden ska springa ut till en target och lägga sig. Innan man gör det så kan man låta hunden bjuda lägganden några gånger precis framför sig. På så sätt har man lagt läggandet högst upp i byrålådan. När man sen vill att den ska lägga sig längre ut, så har den det beteendet färskt i minnet och har lättare att bjuda beteendet även på långt håll.


Ping-pong: Ex när man tränar på att hunden ska dröja kvar längre i ett beteende (hålla nosen på targeten, ligga kvar...etc) så ska pendla mellan lätt och svårt. Fram och tillbaka i antal sekunder man låter hunden vänta. När hunden har börjat vänja sig vid det så tål den att vänta för att den vet att godiset kommer och så slipper man frustration som kan avstå om man bara länger beteendet hela tiden.


Strategisk belöning: Vikten av att dra nytta av att även leverera godis strategiskt, antingen för att få många repetitioner snabbt eller för att få hunden att automatiskt bjuda beteendet, t ex genom att behöva sträcka sig efter det. Handlar dock inte om att locka hunden med godiset!


Det finns mycket mycket mer att skriva om. Och mycket att lära sig. Tänk om man hade en liten valp att börja om med! Men Wilma är ju min ögonsten och vi har kul tillsammans. Hon har sina egenheter, men jag tycker hon är duktig på att bjuda beteenden och jag skulle inte kunna ha en valp nu som skulle ta all tid. Inte rättvist mot Wilma. Det ska nog bli ordning på oss också så småningom :-)



Av karin - 5 februari 2009 16:23

Faster Alice har funnit sig väl tillrätta med rutinerna.


Idag åkte faster Alice hem. Skönt tyckte Wilma. Faster Alice är ok, men hon ockuperar husses säng, vill gärna ha samma leksaker som jag, tycker också om mat och stjäl mattes uppmärksamhet. Roligt när hon kommer och skönt när hon åker, sa Wilma.


 Nu på eftermiddagen var jag och Wilma ut en sväng och tränade i snön. Det är så fint när det blir lite vitt igen. Och förrädiskt halt under snön. Vi fortsatte med vår positionsträning. Jag ställde mig lite snett från Wilma, då brukar hon komma och sätta sig snett framför. Men idag "krokade" jag in henne så att hon kom in och satte sig snyggt 2-3 gånger. Efter det gjorde hon samma sak själv utan att jag behövde visa henne.


Sen körde vi lite som sist att jag backad och hon ska följa efter med kontakt. Det verkar som om hon har större fokus på mig när vi sen gör lite linförighet.


Jag provade även att göra några moment i rad utan belöning och det gick bra.


Platsliggningen som tidigare inte har varit något problem med är nu väldigt osäkert. Jag har i och för sig inte tränat det så mycket vare sig själv eller i grupp. Jag vill att hon ska känna sig säker först så att hon inte lägger sig till med att hon sätter sig upp, eller ligger och gnäller. Vi får börja om lite från början och i myrsteg. Nu är det lite kallt att ligga i snön. Borde inte vara något problem egentligen men eftersom det är lite svajigt nu så låter jag inte henne ligga kvar mer än någon minut. Vi får börja om och öka avstånd och tid vartefter. 


I morgon ska vi på klickerkurs. Det ska bli spännande.

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6
7
8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18
19
20 21 22
23 24 25 26 27 28
<<< Februari 2009 >>>

Ovido - Quiz & Flashcards