karinochwilma

Alla inlägg under mars 2009

Av karin - 26 mars 2009 16:44

Är just nu inne i en massiv jobbperiod, vilket ju är bra för plånboken. Mindre bra för träningen, både min egen och Wilmas. Jag sitter stationerad inne i stan nu några månader så det blir inte ens några promenader mitt på dagen. Wilma får vara hos dagmatte/husse och kompisarna.


Igår tränade vi dock lite nere på vår fotbollsplan. Jag körde massor av ingångar och lite flip-flop, d v s Wilma sitter framför mig och när jag ställer mig rakt upp och ner i "startposition" så sätter hon sig vid min sida i position. Jag klickar henne för att sätta sig rätt och samtidigt som jag belönar henne så flyttar jag mig så att jag återigen står framför henne. På så sätt får vi många snabba repetitioner på en gång. Solklart?


Sen gör jag samma sak men flyttar mig dessutom  2-3 steg längre bort ifrån henne, fortfarande framför (nos mot nos). Sen ökar jag avståndet fast då får jag säga till henne att sitta kvar.


Detta har jag gjort innan inkallning och hopp över hinder, för att lägga en snygg ingång högst upp i byrålådan.


Rak linförighet

Vi gjorde även linförighet där jag bara gick rakt fram och tillbaka 20 meter åt vardera hållet, inga svängar. Jag vill öva Wilma på att hålla position under långa sträckor.


Läggande under gång

Läggande under gång gick också bra. Jag försöker att säga "Ligg" på samma sätt hela tiden, och varierar längden fritt följ innan.

ANNONS
Av karin - 25 mars 2009 14:31

Här kan ni läsa lite om Mary som jag och några till var på klickerkurs hos. Hon kommer i vår och sommar att ha helgkurser uppe i Dalarna. Kolla in Marys hemsida www.greenways.se/maryshund och se om det kan vara något.


ANNONS
Av karin - 23 mars 2009 20:54

När jag kom hem var jag trött, men jag ryckte upp mig och åkte iväg till måndagsträningen på NBK. Jag hade bestämt mig för att bara lattja och ha kul inte harva moment om de inte gick bra.


Nu ikväll var det träningstävling så vi var först med på platsliggning. Wilma låg fint och när en minut hade gått så testade jag att gå och gömma mig, det gick bra Wilma låg kvar och såg helt lugn ut i en minut. Duktiga flickan.


Eftersom det kommit sånt där hemskt vitt på marken så luktade det väldans gott överallt. Jag började leka med Wilma och den nynyaste inköpta bollen på snöre. Vi busade runt ett bra tag och Wilma var jättetaggad. Då körde jag lite läggande under gång och Wilma lade snabbt sig 5 av 5 gånger, mycket bra! (Tänkte på kommentaren Gunilla skrev i förra inlägget om att göra mycket kontaktövningar innan, det stämmer nog bra för Wilmas del också.) Helena fick kommendera mig en gång på ett läggande också och det gick jättebra. Så skulle hon ha gjort i lördags, hrrm...


Sen tränade vi lite ingångar, först bara på plats, som bakdelskontroll med pallen fast utan pall. Sen gick jag några meter och ropade in Wilma i fotposition. Jag längde avståndet ytterligare och till slut gjorde vi en inkallning med en bra ingång.


Vi  körde även några svängar linförighet och hade avståndsbelöningar, det kändes också bra. Jag har tittat på filmen från i lördags och funderade på varför inte Wilma hängde med i helt om marsch/helt om halt. Ikväll provade jag att trampa runt mer på stället fast i samma tempo. Jag tror det är bättre. Wilma är ju inte så stor och om jag vänder tvärt och kliver på så hinner hon nog inte med.


Vi  tränade även på hopp med avslut. Wilma vill gärna hoppa upp på mig. Jag började nu och hjälpte henne runt med handen. Tänkte prova det och minska hjälperna gradvis. Jag provade även att stå längre från hindret men det hade ingen effekt.


Jag fick en bra länk av Veronica idag, "Tävlingsförberedelser, agerande mellan momenten samt belöningsteknik" mycket läsvärt.


Veronica skickade även denna matnyttiga från en Eva Bodfäldt clinic.

Av karin - 22 mars 2009 15:21

Peter åkte till båten i morse. Jag vaknade kl 04.00 och gick upp och jobbade lite, när Peter gick upp så han fick ta morgonpromenaden med Wilma för jag var dödstrött och gick och lade mig en stund till.

 

Jag borde kanske ha städat här hemma, men det lockade inte så mycket så jag och Wilma åkte till klubben istället. Där var nacka ungdom och tränade agility, och något annat gäng som jag inte vet riktigt vad de gjorde. Det verkade mest som om hundarna smet och röjde runt i skogen, en liten bullterrier tyckte det såg mycket roligare ut hos oss så han kom för att leka med Wilma. Varje gång hans matte skulle försöka ta honom så hoppade han undan. Det tog ett tag innan det blev ordning.


Vi harvar på med ingångar och motvilligt läggande

Wilma och jag tränade lite ingångar och inkallning. Sen körde jag lite läggande och varvade med att vara där det var torrt och där det var lite blött, vilket det är nästan över hela appellplanen. Wilma var även idag motvillig till att lägga sig. Det gick någorlunda bra men långsamt när jag lade henne framför mig, men från sidan ville hon inte lägga sig förrän jag gjorde ett rejält dubbelkommando. Varje gång hon inte lade sig satte jag mig bara på huk och höll i hennes halsband, tanken var att det skulle vara riktigt tråkigt att inte lyda kommando. När hon sen lade sig, om än motvilligt, blev det full fest med bollar och godis.


Att lägga sig fast det är blött

Hon kan kommandot "ligg" för när jag tränar inomhus och det är torrt så lägger hon sig. Jag har kört lite stimiluskontroll, sagt andra ord också och det fungerar. Att hon inte vill lägga sig när det är blött är väl kanske inte konstigt, men samtidigt så kan hon ju ligga och gnaga på en tennisboll fast det är lite blött, så lite larvig är hon allt. Klart hon kan, jag måste bara hitta rätt incitament och en dunderbelöning som motiverar henne.


Rutan

Jag körde även rutan för att få göra något annat än att bara harva ettans moment. Det var ju ett tag sedan jag körde rutan. Jag började nära med target från alla håll runt rutan. Sen varvade jag med att ta bort targeten och flytta ut ca 10 m med och utan target. Det var någon gång hon ställde sig framför rutan, men när jag inte gjorde något så hittade hon till slut rutan och ställde sig precis innanför. Annars gick det bra.


Avslut efter hopp

Vi avslutade med lite hopp över hinder för att träna ingångar. Hon hoppar upp på mig ibland. Jag tränar ju ingångar separat men frågan är om man kan träna ingångar efter hoppet på något annat sätt? Jag funderar om det skulle hjälpa om jag ställde mig längre från hindret så att hon får längre tid på sig att ta sig in till position.

Av karin - 21 mars 2009 14:35


Jag önskar att jag kunde ha skrivit att jag badar i champagne. Men det räckte inte riktigt hela vägen denna gången heller. Inte ens fast vi hade Vilja, Helena och pudelen med som maskotar. Vilket var jätteskönt ändå, för Helena kunde distrahera mig lite från alla tankar som snurrar runt i huvudet.


Jag var skitnervös. På platsliggningen var jag tvungen att göra lite yogaandning för att kunna stå upp utan att knäna skakade. Jag tror kanske en kombination av de senaste dagarnas ansträning, lite sömn och tävlingsnerver spelade in.


På platsliggningen fick vi en 9:a, jag var tvungen att ta till ett dubbelkommando för att Wilma skulle lägga sig. Tandvisningen 10, men den är ju inte så svår.


Linförigheten fick vi en 7:a, vilket förvånade mig lite. Jag tycker jag har gjort sämre linförigheter, men det är ju så olika vad domaren tycker. Helena filmade så jag fick se hur det såg ut. Förutom att Wilma inte satte sig vid ett tillfälle så tycker jag möjligen att det ser lite segt och släpigt ut. Jag känner mig inte så i form och glad p g a min mammas sjukdom och oro och Wilma är ju som en liten spegel av mina känslor så det kanske beror på det. Omdömet var: ur position, extrahjälper. Ska titta på filmen och se vad jag gjorde.


Läggande under gång var det jag var orolig för och det har jag tränat extra på den senaste tiden, men tydligen finns inte stadgan ännu. Vi nollade och det var spiken i kistan för hela poängsammanräkningen.


Inkallningen fick vi 9.5 på, omdöme slarvigt avslut. Vi har ju tränat på avslut och ingångar, men det är väl bara att fortsätta eftersom Wilma har en tendens att hoppa upp mot mitt ben.


Ställande under gång fick vi en 8:a, omdöme: något extra steg och gnäller.


Apporteringen fick vi en 10:a


Hopp över hinder 9.5, slarvigt avslut


Helhetsintryck 8:a, allert men ngt osäker, gnäller.


Ja, ja vad är väl en bal... det är ju bara en hundtävling och i perspektiv till allt annat som hänt denna vecka ganska obetydligt. Men det är klart jag hellre hade haft ett förstapris. Men marginalerna är små, trots hyfsade poäng så räckte det inte ända fram.


Om man nu ska plocka några russin ur kakan, så kändes det trots allt som om Wilma var med mig och hade fokus på mig och inte allt annat runtomkring som hon brukar. Hon kändes stabilare och det kändes som om hon höll hela tävlingen utan att tappa efter några moment.


Jag får se om jag lägger in någon film. Nu ska jag vila en stund.

Av karin - 20 mars 2009 08:31

Igår iförskaffade jag en ny boll på snöre. Ett långt och fint snöre utan tovar som den gamla som vi har haft i ett år. I morse gick jag promenad igen och hamnade på samma ställe och tränade lite. Nu sitter det två bollar i samma jäkla träd. Den björken börjar se ut som en julgran nu. Jag måste bli bättre på att kasta. Denna gången försökte jag inte ens få ner den. Wilma såg förvånad ut. Jag var tvungen att skratta. Det blir en ny tur till djuraffären.

Av karin - 19 mars 2009 18:37

Idag när jag tränade lite med Wilma på morgonpromenaden så lyckades jag kasta bollen med snöre rakt upp i en björk. Jag gjorde några tappra försök att få ner den medans Wilma stod och skällde. Varje gång jag trodde jag hade fått grepp om en gren så bröts den av och kvar hängde bollen. Det blir till att köpa ny boll.


Det blev en lite halvhjärtad träning. Men en hel del störning. Sandviken är en cyklande stad. Alla cyklar, vilket ju är trevligt. Det är även en hundtät stad och alla, jag menar ALLA, var ute med sina hundar precis där vi skulle träna. Plus en massa folk som var på väg till jobb, skola etc. Bra störning med andra ord. Annars har det inte blivit mycket tränande här uppe. Dagarna har fyllts med annat från morgon till kväll. Jag har inte suttit still många minuter. Nu ska jag dock sätta mig ner och mumsa på lite fruktsallad.

Av karin - 18 mars 2009 17:46

Var tvungen att kasta mig iväg lite hastigt till mor i Sandviken. Wilma tycker alltid att det är kul att komma hit och är helt hysterisk redan när vi svänger in på parkeringen. Det är en kombination av katten Flisan och min mor tror jag som gör att hon fullkomligt skriker innan hon har kommit in i lägenheten, sniffat upp var katten är, ätit upp kattmaten och kastat sig över min mamma.


Katten har redan talat om vem som bestämmer så henne vågar hon inte gå fram till även om hon bra gärna vill. Flisan ligger så högt upp hon kan komma i en våningssäng och har full koll på odjuret.


Vi får se i morgon om jag hinner med en träningsstund med Wilma. Nu ska jag fortsätta att läsa "Skjut inte hunden". Flisan tycker nog att "Skjut gärna hunden" är en mer passande titel :-)

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ karinochwilma med Blogkeen
Följ karinochwilma med Bloglovin'

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9
10
11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23
24
25 26 27 28
29
30 31
<<< Mars 2009 >>>

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se