karinochwilma

Direktlänk till inlägg 26 maj 2009

Nu har jag läst klart "Skjut inte hunden!"

Av karin - 26 maj 2009 21:13


Det tog sin tid men nu har jag läst klart "Skjut inte hunden!" av Karen Pryor. Boken utkom redan 2003 så många av er har nog hunnit läsa den redan. Här kommer i alla fall en utlovad recension.


Karen Pryor är biolog, beteendevetare och pionjär inom delfinträning. Hon hittade nya former att träna delfiner, som också går att använda på hundar, katter, hästar, hönor, människor... Hon har bland annat varit med i projekt där man framgångsrikt har använt klickerträning på autistiska barn.


Hennes idéer bygger på positiv förstärkning - förstärkningsträning. Kort sagt, förstärker man ett önskvärt beteende så är sannolikheten att denna handling kommer att upprepas stor. Exempelvis blir du jätteglad när en kompis som aldrig hör av sig äntligen ringer så är sannolikheten att denne person ringer igen. Börjar du däremot klaga på att personen i fråga aldrig hör av sig så är det troligen så att det går längre och längre tid mellan samtalen.


I boken tar hon upp skillnaden mellan positiv och negativ förstärkning. Boken tar också upp shejping - att forma ett beteende i små små steg.


Karen Pryor talar också om att tajmingen är viktig. Man måste exempelvis klicka/berömma exakt när beteedet inträffar, varken före eller efter. Eftersom klickerträning mycket bygger på att hunden (delfinen, hästen, barnet etc.) själv ska komma fram till vilket beteende som ger utdelning.


Det är också viktigt att inte ha för stora förstärkare/belöningar. Ju mindre förstärkare, desto snabbare äts den upp. Det minskar väntetid och ger utrymmer för fler förstärkare per träningspass. Sen kan man använda sig av en jackpot som är mycket större än de vanliga förstärkarna och kommer som en överraskning. Används t ex för att markera ett genombrott, att man för första gången lyckas med ett svårt moment.


I boken tar hon också upp hur man blir av med oönskade beteenden.


Boken presenterar exempel på olika metoder att lära in saker. Varav 4 är av den "gamla" modellen med bestraffningar etc. Dessa exempel på metoder tyckte jag personligen var lite onödiga och ögnade bara igenom.


Förutom det partiet så är boken absolut läsvärd. Det som är häftigt är att detta träningssätt är så enkelt och lustfyllt. Både för tränaren och eleven. Hunden börjar att spontant bjuda beteenden för att den tycker det är roligt att träna och som tränare får man använda fantasin för att hålla jämna steg och kunna bjuda på utmaningar, komma på nya vägar om man kör fast. Man kan dessutom använda metoden på annat än hundar. Barn, maken/makan, arbetskamrater, arga busschauffören... :-)


 
 
Lizziematten

Lizziematten

26 maj 2009 21:19

Läste du mens jag skrev då ???? För nyss var det ingen skjuten hund i bloggen .. ;))) !?
Så nu får du backa och läsa i förra vad liten odåga skrev ...

Fast jag är iofs jätttejätttetött så jag kan väl ha sett i kors eller nåt .. * fniss * !

http://www.lizzieonline.net

 
Ingen bild

Lizziemattenonlineagain ...

26 maj 2009 21:37

Hon som hade valpen hade även en vuxen hund med som hon ;))) så det var nog i princip bara elitklassmomenten som diskuterades, förutom alla " isärplockade delar " .. :-) Tror att oxå den kom från Tollarbos kennel, ( precis som Niinas Skoj )för hon som har den kenneln var också med !

 
Helena & Vilja & Tina

Helena & Vilja & Tina

27 maj 2009 08:11

Ring mig hem om du har tid. Kram

http://holmstorp.bloggagratis.se

 
lotta  med Juni ,Cola o Tuvaluva

lotta med Juni ,Cola o Tuvaluva

27 maj 2009 08:39

hoppas att den finns på bibblan, då kan man ju låna den..vi svämmar över med hundböcker o canistidningar;)

http://www.juniocola.bloggagratis.se

 
Helena & Vilja & Tina

Helena & Vilja & Tina

27 maj 2009 09:35

Jaja tänkte jag...nu har hon tröttnat på att lyssna på min jobbiga röst! Krma

http://holmstorp.bloggagratis.se

 
Jennie och Exxa

Jennie och Exxa

27 maj 2009 11:22

Tack! :) Njae, hon blir 2 i Juni så hon är inte så gammal än. VÄLDIGT altert är hon, det är oftast full fart vilket är bra för det mesta (utom på agilitytävlingar, haha).

http://www.exxa.se

 
Pebbels

Pebbels

27 maj 2009 21:31

Den där boken vill jag absolut läsa! Ska se om jag hittar den på nätet. Men fort ska det gå för jag ska snart löneförhandla med min chef, måste klicka in henne först ;)


Kram

http://hundtraningen.blogspot.com

 
Pebbels

Pebbels

27 maj 2009 22:40

Ja, tack!Jag lånar gärna boken :)

http://hundtraningen.blogspot.com

 
Helena & Vilja & Tina

Helena & Vilja & Tina

27 maj 2009 22:48

Den är bara 1.10 djup men det går att dyka långdyk och att simma utan att slå i knäna :-) Kram

http://holmstorp.bloggagratis.se

 
Helena & Vilja & Tina

Helena & Vilja & Tina

28 maj 2009 09:06

För vår del spelar det ingen roll om det blir kl 10, 10.30 eller 11. Hör av dig när du vet. Kram

http://holmstorp.bloggagratis.se

 
Stellas matte Lotta

Stellas matte Lotta

28 maj 2009 09:39

Verkar vara en bra bok, ska se om jag kan hitta den någonstans..

Ja nu längtar vi tills Doris kommer, men ibland undrar jag allt vad jag ger mig in på, 2 galningar, men men har man inte sysselsättningen så fixar man det!

http://blondinstella.bloggagratis.se

 
Victoria

Victoria

2 juni 2009 14:01

Hej! Hittade hit tack vare att jag har börjat klickerträna min valp, & kommer definitivt forstätta följa din blogg :) Du har en otroligt duktig hund!
Ha en bra dag!

http://faleij.wordpress.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av karin - 17 november 2013 16:18

Några reflektioner efter senaste tidens hundträningar och kurser. Jag har de senaste åren fått lov att tänka om, tänka nytt och tänka om igen. Knappast någon rymdforskning, men här är mina funderingar i alla fall.   Jag läste häromdagen om en psy...

Av karin - 22 september 2013 17:15

LABBEKLUBBENS WT Igår var det Labbeklubbens WT i Norrtälje. Jag och Miso började storstilat på ruta 2, en enkelmarkering och kammade hem en 20-poängare. Vidare på ruta 3 fick vi 17 poäng, vilket jag tyckte var snålt eftersom hon sprang rakt ut och ...

Av karin - 20 september 2013 21:59

Efter långt tävlingsuppehåll så har jag nu tävlat med båda hundarna.   Förra söndagen debuterade jag och Wilma i agility utanför klubbens trygga "väggar". Peter var med som sällskap. Vis av gamla erfarenheter placerades han och Miso på ställe vid...

Av karin - 23 augusti 2013 08:13

Igår åkte vi 3 timmar upp till Hälsingland och Eva Thorén Söderström och hennes fantastiska Edsäng. Lite galet att åka så långt kanske, men vi hade en jätterolig dag och tränade i sju timmar med några pauser för fika. Det blev nästan som ett WT med f...

Av karin - 19 augusti 2013 17:10


Det var så länge sedan nu jag var inne här så jag nästan har glömt bort att jag har en blogg  . Det har runnit en hel del vatten under kölsvinet sedan sist.   Det har hänt mycket på hundträningsfronten. Vi gjorde några försök att starta i rallyly...

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6 7 8 9
10
11 12 13 14 15 16 17
18
19
20
21 22
23
24
25 26
27
28 29 30 31
<<< Maj 2009 >>>

Ovido - Quiz & Flashcards