karinochwilma

Alla inlägg under maj 2009

Av karin - 24 maj 2009 15:26


Igår fick vi följa med Helena, Perra och Vilja och lägga viltspår. Peter följde också med, med lite kaffe och bullar så går det att muta honom ;-) Han brukar tycka det är kul att vara med även om det är jag som tränar med Wilma.


Helena och Perra hade lagt ett spår tidigare som Vilja fick ta. Hon hade ett himla tempo och visste precis vad det gick ut på. Sen lade vi ett kortare spår till Wilma som aldrig har tagit ett spår med blod tidigare. Vi har ju lagt personspår men detta var första gången på ett viltspår.


Medans spåret låg till sig visade Helena mig lite jaktövningar som jag kan göra. Vi började med närsök. Wilma var VÄLDIGT otålig. Det är hon alltid när hon vet att hon ska få göra något kul. Hade lite svårt att koncentrera sig i början och blev lite distraherad av att jag drillade i pipan (lite nytta ska man väl ha av att ha spelat tvärföjt en gång i tiden :-). Men hon letade på och hittade smådummisarna.


Sen visade Helena med Vilja mig lite stoppsignal, utsignal och annat. Jag tror att hon kommer att få visa mig igen, för det blev ganska mycket för min lilla hjärna att ta in.


Efter det gjorde vi ett sök där Wilma först plockade in tre dummisar. Hon sprang rakt ut och hämtade tre stycken, hittade den som låg längst ut. Sen var det Viljas tur att hämta in några. Det var ju lite skillnad på tempo och precision, men för att vara första gången så tyckte jag Wilma var duktig. Sen skulle Wilma få hämta in den sista, men då var hon nog lite trött för hon irrade omkring och sökte min hjälp. När hon försvann iväg bakom en kulle så kaste Helena ut en dummy helt nära oss för att hon skulle slippa misslyckas. Hon måste ha hört dunset för hon kom rusande och plockade in den. Vilja fick rycka in och hämta den som inte Wilma hittade.


Det är är rolig träning och Wilma tycker det är jätteroligt. Vi måste träna på passivitet i skogen för hon blir alldeles för uppe i varv.


Sen gick vi och tog Wilmas viltspår. Jag visade på legan som vi trampat upp och där Helena lagt blod. Wilma var helt ointresserad. Genom att jag satt på henne spårselen så visste hon ju att det var spår det var fråga om. Men hon har ju aldrig spårat blod så det var helt främmande. Hon gick väldigt långsamt och metodiskt fram. Luktade på precis varenda blodsdropp. Vanligtvis när vi lägger personspår har hon en raket i baken och jag får bromsa henne.


Jag var lite osäker på hur hon skulle reagera på älgklöven, trodde kanske att hon skulle vara tveksam. Hon luktade nyfiket och var lite försiktig. Men sen...vilket oooootroligt god älgklöv. "Den är bara MIN!!!" tänkte Wilma. Superrolig träning och kul att träffa Perra också. (Film kommer på Wilmas viltspårsdebut.)


Efter det stack vi iväg till Peters föräldrar i Nykvarn. Trot eller ej, men jag är klar med mina jobb!!! Var ju tvunget att firas med champagne.



Det blev både champagne och vin innan kvällen var slut. Jag som sovit kanske 4 timmar varje kväll i veckan behövde inte så mycket innan ögonlocken började kännas tunga.


I morse åkte Peter och Bengt till båtklubben och mastade på vår båt. Nu är den nästan klar för avsegling. Jag och Karin (praktiskt att vi heter samma sak...) bakade knäckebröd.


Nu är vi hemma igen. Jag är fortfarande trött men nu skiner solen så nu ska jag gå ut och plantera om mina tomatplantor.

Bruks · Film
Av karin - 22 maj 2009 16:54

Fick ju låna av Helena. Körde hennes övning och Wilma tycker det är jätteroligt! Det trodde jag ärligt talat inte eftersom hon inte är särskilt föremålsintresserad. Men hon blev så taggad så hon satt nästan och studsade. Kastade dummisarna åt lite olika håll och dirigerade henne till den jag ville att hon skulle ta. Det gick jättebra tills jag blev lite för djärv och kastade dem för nära varandra. Dumma matte ska alltid göra det lite för svårt. Men vi gjorde om lite enklare.

Av karin - 22 maj 2009 13:24

Idag fick vi träffa Helena/Vilja och Susanne/Pebbels. Wilma är trött och seg men ändå sugen på att göra saker. Igår pockade hon på min uppmärksamhet när jag satt och jobbade, fast Peter var utomhus och dörren stod öppen. Men han är ju så tråkig och höll på med någon båtmotor. Trist, tyckte Wilma när det finns så mycket annat man kan göra.


INKALLNING MED STÄLLANDE: Vi harvar på. Jag körde några spring baklänges med Wilma framför och kommenderade "stå" varsågod till extern belöningen. Det gick bra. Sen körde jag en hel inkallning utan target och då sprang hon alldeles för många steg. Sen körde jag med target och det gick lite bättre, men inte tillräckligt. Är lite rädd att använda target för mycket eftersom jag är rädd att hon ska springa och leta efter den och inte lyssna på mig. Sen fick jag hjälp av Helena som vaktade/"hottade upp" externbelöningen. Första gången så sprang Wilma alldeles för många steg, andra gången stannade hon ok så jag avslutade där. Måste tänka på att inte trötta ut henne och bara belöna snabbt tempo.


RUTAN: Jag som trodde att hon hade greppat rutan... NOT! Idag sprang hon och liksom chansade på att ställa sig en bit ifrån mig bara. När jag då sa "öp öp vi börjar om" så sprang hon och ställde sig mitt i rutan. Lade ut targeten och då gick det bättre. Sen fick Helena sätta sig med avståndsbelöningen och då blev det bättre fart också. Jag ville se om hon verkligen ser rutan så jag provade att byta sida så att Helena satt med avståndsbelöningen till vänster, target i rutan. Wilma blev lite tveksam, sprang till rutan men hade koll på Helena hela tiden och det gick långsammare. Samma sak här att jag måste vara noga med tempot.


HOPP ÖVER HINDER: Körde ett uthopp med boll. Ett ut- och tillbakahopp som gick jättebra förutom ett skutt mot benet vid ingång. Avslutade med ett uthopp med boll. Tänkte att jag ska avsluta med det nu ett tag för att hon ska ha det i minnet nästa gång vi tränar.


PLATSLIGGNING MED STÖRNING: Wilma godisråtta klarar av pipisar och annat som far runt i luften, men när Helena började locka med godis och säga hennes namn blev frestelsen för stor. Efter några gånger så förstod hon att det bara var lurendrejeri från Helenas sida. Dessutom hade ju matte fasan som godis (rester från gårdagens middag, tur att inte husse visste det, slösa fin fågel på tokig tollare!)


Jag har fått lånat dummisar av Helena, stora och små. Idag visade hon mig en övning som vi kan börja med. Slänga ut flera dummisar åt olika håll och dirigera henne åt den jag vill att hon ska ta. Jag provade några gånger och det verkar som om Wilma greppade konceptet och tyckte det var kul.


Tack för sällskap och träning. Vi hann precis hem i tid innan regnet kom.

Av karin - 21 maj 2009 16:03

Det märks verkligen att jag har varit inomhus mycket de senaste veckorna. Min stegräknare har nästan börjat gå bakåt mot minus :-) Idag stal jag mig en timme med Wilmenlund och gick ut. Syrenerna har ju börjat blomma!


Vi gick till fotbollsplanen och körde lite kort. Wilmas löp är nu över så hon är lite efterlöpseg + att det var ganska varmt.


RUTAN: En gång med target och 4 utan, en av gångerna utan ställde hon sig vid ena konen precis innanför rutan, men de andra var klockrena i mitten och på långt avstånd. Nu verkar hon ha förstått vad det handlar om, nu ska vi bara ha lite flyt i det också.


FJÄRR: Körde först några sitt och sen sitt-ligg-sitt några gånger. En gång fick jag ta till ett dubbelkommando på sista sittet. Jag tror jag ska börja med att lägga om henne och göra om istället för att ta ett dubbelkommando, så att hon förstår att hon bara får en chans och köra med extern belöning. Sen ska jag snart lägga på det sista "ligg".


INKALLNING MED STÄLLANDE: Detta är vår akilleshäl, och det kommer nog att ta längst tid att träna in. Idag började jag med att springa baklänges med Wilma framför mig, sa "stå" och belönade med extern belöning bakom henne. Hon stannade riktigt snabbt. Sen satte jag ned henne med belöning bakom gick hela sträckan och hade target mitt emellan oss. Ropade "stå" då hon var strax före targeten, hon stannade precis efter och när jag sa varsågod gick hon och ställde sig på targeten :-) Hon har inte riktigt fattat att hon får springa till externbelöningen. Men hon stannade i alla fall riktigt snabbt de två gånger vi körde.


Och så har vi kört några minuter då och då med ställandet i fjärren. Nu har hon nästan fått in tekniken, men jag får stå helt nära. Jag ska göra det tills hon sätter 10 av 10 utan att flytta det minsta. Ska försöka att vara noggrann denna gång.

Av karin - 19 maj 2009 10:46

Igår i väntan på att maten skulle bli klar körde jag och Wilma ett max 5 min pass. Jag är så trött nu också och då är det inte bra att ägna sig åt hundträning, tålamodet är ungefär lika långt som min näsa, och den är inte särskilt stor...


Vi provade på stå från sitt i fjärren. Jag provade handtarget för att Wilma skulle resa sig rätt med baken fixerad och bara flytta framtassarna. Jag har ju inte tränat handtarget på så länge så jag måste nog börja där och lägga det översta byrålådan. Jag fuskade istället och använde först godis och lockade upp henne, gömde det liksom bakom tummen i handen. Sen tog jag bort godiset och använde bara handen. Jag var noga att vänta ut med klicket så att hon verkligen stod. Annars reser hon sig rätt men skuttar liksom fram och sätter sig. Det fungerar ganska bra, med återfall i gamla ställandestilen.


I gamla sättet förflyttar hon sig iofs inte bakåt utan hoppar mest rakt upp och trampar lite på stället, förflyttar sig inte så mycket, men det är ju snyggare med fällkniven, och säkert bättre poäng på tävling.


Det går i alla fall ingen nöd på Wilmenlund. När jag lämnade henne hos dagmatte/husse i morse så stog de och STEKTE köttbullar. Posh Malteser fyller nämligen 1 år idag, och det måste ju firas... Köttbullar till hundkompisarna och champagne till pensionärerna. Jag längtar efter att bli pensionär...

Av karin - 17 maj 2009 17:24

Peter sa i fredags att Wilma hade rusat efter någon boll och sen kommit tillbaka haltandes. Jag såg inget då och tänkte inte mer på det. Tänkte inte heller på det igår när vi tränade. Men i morse såg jag att hon haltade. Jag kollade så att inte något satt fast i tassen och klämde och böjde. Men hon verkade inte ha ont någonstans. Var ute på eftermiddagen och tränade lite, men kunde inte heller se då att hon haltade. Kanske är någon muskelsträckning.


Jag märker att Wilma blir trött fort. Höglöpet är nog över nu och hon brukar bli lite trött efter löp. Vi får köra korta korta träningspass och bara några gånger av varje moment.


Idag tränade vi lite fritt följ och det kändes som om hon hängde med bra och höll position hyfsat. Det går bättre om jag går i ett lite högre tempo, gäller bara att jag tänker på att inte svänga för tvärt utan ge henne lite chans att reagera och hänga med.


Gjorde även några flip-flop. Sen inkallningar från några meter bara för ingångarnas skull. Sen två raka inkallningar. Wilma hade bra fart och ok ingångar. Hon vill fortfarande gärna göra ett litet skutt. Så länge det är ett litet skutt in så är det ok, det är när hon tar sats mot mitt ben och hoppar högt som det blir knas. Jag jobbar på att få en tvärnit och snygg vändning.


Testade även Ylle stå från sitt. Wilma reser sig så om hon får hjälp, sen när jag klickat så sätter hon sig genom att skutta framåt för att få godiset. Känns som om jag måste vänta med klicket för att hon inte ska hoppa fram mot belöning.


Om jag klickar och hon sätter sig så sker följande två saker: jag måste beordra eller få henne att stå igen, då ställer hon sig fast så som hon har lärt in förrut. Belönar jag då har jag belönat ett dubbelkommando och ett felaktigt ställande. Sätter hon sig efter klicket och jag belönar då så blir ju det inte så bra heller. Fattar ni?


Jag måste träna på att hon måste hålla position och får vänta på belöning även efter klick. 

Av karin - 16 maj 2009 13:59

Fick ett sms från 0700386114 med meddelandet "Vill du bli ihop?". Kollade på eniro vems telefonnumret kunde vara men fick bara upp en länk till en tjejs blogg. Hon hade också fått meddelandet. Skumt. (Appropå det där med telefonkultur vi pratade om idag på träningen.)


Idag var Wilmenlund seeeeeg. Uj vad allt gick långsamt. Tur att hon inte alltid är så för jag skulle bli galen. Vi körde ungefär samma upplägg som igår, där jag och Helena hjälpte varandra.


INKALLNING MED STÄLLANDE: Gjorde först två raka inkallningar från stående. Sen inkallning med ställande med avståndsbelöning. Men idag gick det inte alls så jag avbröt.


RUTAN: Wilma gjorde en miss där hon sprang bredvid rutan igen för att sniffa runt. Men följande gånger med och utan target så sprang hon och ställde sig fint i rutan, dock utan särskilt mycket fart. Visste inte att man kan galoppera så långsamt!


APPORT: Jag gjorde några korta ingångar från 2 meters avstånd och sen en full apportering. Wilma apporterade och kom in och satte sig fint vid sidan. Jag nöjde mig med den enda gången.


FJÄRR: Körde några sitt från ligg. Sen några sitt-ligg och till sist ett sitt-ligg-sitt. Det gick hyfsat bra så jag slutade där. Vi diskuterade vilket sätt som är bäst som hunden utför de olika delarna. Hur man minimerar förflyttningen mellan sitt, ligg och stå. Hittade återigen denna film från Maria Hagström.



Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6 7 8 9
10
11 12 13 14 15 16 17
18
19
20
21 22
23
24
25 26
27
28 29 30 31
<<< Maj 2009 >>>

Skapa flashcards