karinochwilma

Alla inlägg under juni 2009

Av karin - 11 juni 2009 19:24

Läs om denna försvunna hund under inlägget "Liten flattik runt 4 år" på http://molleomusse.bloggagratis.se/


Man kan ju bara hoppas att hunden har det bra. Personligen undrar jag vad det är för människa som kan lämna ifrån sig en hund på det sättet.

ANNONS
Av karin - 10 juni 2009 21:37

Snyggt pris var det också, en äkta diamant!!!


Ikväll tävlade i ettan i Haninge. Vi var 10 ekipage, ett åkte hem efter platsliggningen. Wilma var väldigt taggad men vi lyckades ändå hålla nerverna i schack och kom på 3:e plats med 161,5 poäng. Fortfarande med marginalerna på vår sida :-)


Platsliggning 10: Hunden bredvid Wilma satte sig upp ganska på en gång. Sen började det skälla några hundar ganska mycket bakom hundarna på andra sidan en träddunge. Sen reste sig hunden bredvid den första som satte sig och började sniffa runt. Varpå den första som satt sig upp tyckte att det kunde vara lattjo gå och hälsa på den andra. Förarna stod och visste inte riktigt vad de skulle göra. De började ropa på hundarna och till sist fick de in sina hundar. Wilma låg lugnt och stilla hela tiden. Jag var inte så orolig för hundarna som ställde sig upp, utan mer för hundarna som skällde bakom


Tandvisning 9: När domaren tittat på gaddarna på ena sidan tyckte Wilma att det var bra så och backade lite, men han fick titta även på den sidan. Lite fumlig domare, det är bättre när de gör pinan kort.


Linförighet 7,5: Wilma var väldigt stissig och började först lite oroligt, men sen gick hon fint. Jag fick avdrag för att jag tog ett extra litet kliv i halterna. Sen lyckades jag vingla till i språng marschen så att Wilma nog trodde att jag skulle springa på henne, för hon skuttade till.


Läggande 9: Puh! Jag har varit jättenervös för läggandet eftersom hon inte ville lägga sig på tävlingsträningen förrförra måndagen och i fredags. Läggandet var något långsamt, men jag är helnöjd att hon gjorde det över huvudtaget.


Inkallning 8,5: Omdöme ngt långsamt. Tyckte inte jag. Möjligen något slarvigt avslut.


Ställande 8: Omdöme ngt sent, gnäll. Jag såg ju inte, får kolla på filmen sen.


Apporten 0: Hallå!!! Wilma luktade luktade luktade luktade luktade...


Hopp över hinder 9: Omdöme slarvar lite i ingång. Ingen nyhet, vi gnetar vidare med ingångar men när Wilma blir lite exalterad så blir det lite slarvigt.


Helhetsintryck 7: Wilma var lite stissig och orolig. Jag är ändå nöjd med att hon kan tagga ner så mycket så att vi kan genomföra hela programmet utan att tappa i intensitet och närvaro.


Och tack till mina supportrar Helena, Susanne och Pebbels, trevligt att ha er där!!!


Jag lägger kanske upp Helenas film senare.


ANNONS
Av karin - 9 juni 2009 17:05

Idag gick jag ner på vår rätt så stora äng för att testa lite närsök och dirigeringar. Det är väldigt högt gräs där nu och Wilma får skutta som en känguru för att komma fram.


Jag började med närsöket. Lade ut 5 smådummisar runt Wilma i en cirkel på ca 2 meters diameter. De försvann helt i det höga grästet. Wilma hittade 4  men den 5:e var helt borta. Hon började krokna och luktade längre och längre bort från den plats jag lagt ut dem. Jag började leta själv och fick hålla på bra länge innan jag hittade den. Då fick Wilma fortsätta att leta och hittade den också.


För dirigeringen lade jag ut 3 dummisar, 1 rakt fram och 2 åt vardera sidorna. Wilma sprang rakt ut där jag dirigerade, men tog dummyn i snöret och började vifta runt med den. Jag tog den i från henne och gjorde om. Sen skickade vi på nytt och hon tar dem fortfarande gärna på sidan. Men efter några skick så tog hon dem fint. Verkar som om hon tar dem bättre när hon är på längre håll och ska in.


Sen sneddade jag över ängen tillbaka mot vägen och droppade den så att hon såg den och skickade sen henne från vägen. Hon har full fart ut och full fart in. Gick tillbaka över ängen och droppade den några gånger så att hon såg och skickade sen tillbaka henne på ganska långt avstånd. En gång trodde jag att hon hittat dummyn så jag blåste in-signal och då kom hon utan dummyn så jag fick skicka henne igen. Hon ser för skön ut när hon skuttar fram i höggräset.


När vi kom till fotbollsplan så fick hon apportera dummyn från helt nära för att jag ville att hon skulle ta den rätt i mun.


Sen körde vi några lägganden under gång och det gick bra. Jag har varit noga att ge henne superbelöning nu då hon gjort rätt. Sen tänjde jag lite på gummisnodden och körde läggande-belöning, inkallning-läggande-belöning och sist ställande-inkallning-läggande-belöning.


Efter det gick vi ner till vattnet för jag ville testa att göra en markering på vatten. De två första skicken var Wilma hysterisk, skällde av förväntan och kastade sig ut i vattnet. Hon ville ha dummyn för sig själv, simmade snett ifrån mig, sprang upp en bit bort på land, släppte dummyn och skakade av sig. Jag gick bort och tog dummyn ifrån henne sa aja baja och gjorde om. Tredje skicket skällde hon också men simmade in till mig kom upp släppte dummyn och skakade sig. De två sista var hon på helspänn men tyst, kastade sig i vattnet men simmar bra. När hon simmade in till mig fick jag locka henne emot mig. Hon kom in till mig med dummyn och skakade sig efteråt.


Någon på jaktkursen jag gick frågade var jag hade beställt dummies, www.afterdog.com

Av karin - 8 juni 2009 21:19

...eftersom den tog slut förra veckan. Jag kanske borde kolla brukshundsklubbens hemsida ibland :-(


Förutom jag så var det en kurs där, så det var bara att träna på själv. Saknade våra träningskompisar. Jag körde igenom ettans moment och sen några ur tvåan.


Inkallning gick bra, ok fart och ingång.


Läggande under gång. Jag vet inte vad som har hänt. Wilma har slutat att lägga sig. Aarrgh! Jag blir galen. Precis sånt som gör mig nervös inför en tävling. Jag började om och hade henne framför mig. Det gick bra när jag stod still och när jag gick, när jag började springa bakåt så ville hon inte bjuda liggande. Jag höll på så ett tag och vände sen upp. Då slutade hon att lägga sig igen. Sen provade jag att gå långsammare och då började det fungera igen. Hon kliver inte på lika bra i fria följet, men jag kanske får nöja mig att hon lägger sig för närvarande.


Ställande under gång. Fungerar bra, Wilma stannar utan att ta några steg oftast.


Apport. Inte heller några problem. Körde även lite tvåans apport. Wilma slarvar med ingångarna så de måste jag träna mer på.


Hopp över hinder. Körde uthopp med boll. Ut- och tillbaka hopp och sen uthopp med boll igen. Sen satte jag Wilma jättesnett och gjorde flera återhopp på det sättet. Nu kan hon sitta riktigt snett och ändå hoppa tillbaka till mig.


Rutan. Det märks att jag inte har tränat det på länge. Första gången jag skickade henne på rutan med target, så försökte jag att hetsa henne lite genom att fråga "var är rutan?". Hon tittade inte ens åt rutan :-( Jag gick närmre och då hittade hon rutan. Körde henne på lite olika avstånd med och utan target och det fungerade bra. Jag lämnade rutan igen och tränade annat. Sen flyttade jag den och körde igen. Då gick det bättre. En av gångerna så skickade jag henne på ganska långt avstånd. Då hade hon full fart igenom rutan men stannade på mitt stå fast för sent bakom rutan. Då började hon titta sig omkring och gick tillbaka in i rutan. Det var ju inte bra att hon sprang förbi, men bra att hon spanade efter den och hittade in i den igen.


Jag fick veta idag att jag ska på klickerkurs i helgen. Jag trodde inte kursen skulle bli av eftersom det inte var så många anmälda. Men idag fick jag mail om att vi kör. Så på fredag bär det av upp till Hedemora. Kul att gå kurs.

Av karin - 7 juni 2009 10:48


Igår var vi på vår första jaktkurs, ledd av Helene och Lena. Vi var ca 10 på kursen och delades in i två grupper. Vi blåbär i en grupp och de som hållit på lite längre i den andra. Wilma var den enda tollaren sen var det två golden, någon flat och sen labbar för hela slanten.


Wilma var jätteduktig och fixade alla övningar galant. Hon blir ju lätt uppskruvad och har stor förväntan så ett ganska svagt och högfrekvent pip hördes nästan hela tiden då de andra jobbade. På slutet lade jag ner henne en bit bort och då låg hon snällt tyst kvar, så det borde jag ha gjort tidigare. Wilma var äldst i vår grupp och det märks ändå att vi har tränat så pass mycket som vi har gjort, även om vi inte har tränat jakt. Hon har ändå en ganska bra lydnad och kan sitta kvar och vänta medans dummisarna faller. Hon är också van att jobba och förstår snabbt vad som förväntas av henne. Att hon är lite äldre  och att vi har tränat gör också att hon faktiskt kan varva ner fortare även om hon till en början har hög stressförväntan. Det är stor skillnad bara från ett år sedan.Vackra Sorunda.


Vi höll till i Sorunda nära Nynäshamn. På två kullar täckta av ängsblommor och med utsikt över bygden med kvarn och kyrka. Det är så himla vackert där.


Pepsi hade hög förväntat och var lite stirrig till en början, men efter en stund kunde han varva ner och jobbade fint.


Vi fick börja med att göra markeringar. Lena stod en bit bort och kastade dummies. Först körde vi en och en och sen två och två och skickade hundarna på varannan. Wilma tog alla snabbt och kom fint in och levererade. Vi fick länga avståndet lite och Lena tyckte jag skulle göra det lite svårare för Wilma när vi fortsätter att träna, länga avståndet ännu mer.


Wilmer, en 10 månaders jaktlabbe.


Wilmer jobbar fint och kommer in med dummisen.


Jag har ju aldrig jobbat med visselpipa heller så det är ju något nytt att ta tag i. Dels att hitta de signaler jag vill ha och KOMMA IHÅG dem. Jag lyckades i alla fall få till en snygg drill på närsöket. Det är ju mycket pryttlar i jakten också, jag får nog köpa en ny rygga och ha de grejerna i.


Carina och jaktlabben Polly tränar markering, Lena leker rapphöna eller nåt och kastar dummies.


Jag har ju inte riktigt orkat ta tag i Wilmas skotträdsla. Men nu känner jag mig mer motiverad och jag tror faktiskt att vi kan klara av att jobba bort den också. Wilma har så stor förväntan på den här träningen och när vi har kört viltspår så det kan vara användbart i den träningen. Sen har hon ju lätt att hetsa upp sig för alla höga ljud som visselpipan. När någon annan blåser i pipan för sin hund så jagar Wilma upp sig. Men det tror jag är lättare att arbeta bort.


Helene, Carina och Polly.


Med Helene fick vi köra dirigeringar. Vi började med en markering för att hunden skulle få ett målområde. Sen satte Helene dummisen på en sten och vi dirigerade hundarna. Wilma sprang även nu rakt på och plockade in dummisen. Helene lade då dummisen framför stenen i höggräset. Även den tog Wilma klockrent, så då fick vi inte göra mer.


Sen visade Helene oss närsök, det hade jag ju redan gjort tidigare en gång så det var inte heller några konstigheter. Tyvärr hann vi inte mer på denna halvdagskurs. Jag hade velat lära mig mer om hur man tränar in visselsignaler etc. Men jag får väl anmäla mig till någon mer kurs.

Av karin - 5 juni 2009 16:55

Det blev ingen sen kväll, men ganska mycket vin om jag ransakar mig själv så här dagen efter.


I morse hade jag påsar stora som konsumkassar under ögonen. Wilma väckte mig i sedvanlig ordning kl 6. Då var jag inte pigg. Men vi lyckades pallra oss iväg till fredagsträningen med Helena och Therese.


Jag tror att Wilma också hade lite snömos innanför pannbenet för hon verkade inte förstå någonting. Eller också var det p g a en oinspirerad matte?!


Vi började i alla fall med en platsliggning 3 minuter. Wilma låg som en sfinx hela tiden.


Sen kommenderade jag och Therese varandra. Linförigheten gick jättebra. Wilma hade bra kontakt och var med på noterna. Sen skulle vi göra läggande under gång. Det gick inte alls. Vi gjorde om 4 gånger och Wilma gjorde ett ställande eller satte sig. Allt utom läggande???? Det som har varit klockrent när vi tränat senaste veckan. Lite smått frustrerande. Inkallningen och ställandet gick bra, likaså hoppet och apporten. Vad som har hänt med läggandet har jag ingen aning om. Måste köra det nu i veckan och med någon som kommanderar.


I morgon ska vi på jaktkurs, en dagskurs. Helena har visat mig några övningar, men detta är första kursen vi går på. Eftersom Wilma nästan tjöt av förväntan när jag och Helena körde så kan man ju tänka sig att Wilma kommer att stå för skönsången även i morgon :-/


Nu har vi fått våra nya fina dummisar vi beställde så nu är vi redo och taggade att anta nya utmaningar.

Av karin - 4 juni 2009 15:44

Fasiken vad det blåser. Och regnar. Jag och Wilmenlund var ute en stund nu på eftermiddagen och tränade. Wilma ville inte gärna gå med vinden som blåste upp i rumpan. Men hon var väldigt alert och gjorde allt hon skulle.


Nu ska jag snart piffa till mig lite för vi ska ut och åka med Waxholmsbolaget som bjuder alla sina medarbetare och underleverantörer på båttur med tilltugg. Inte världens bästa väder för en skärgårdstur, men vad gör väl det när man får vin och mat :-)

Av karin - 2 juni 2009 19:23

Vem släkte ljuset och drog ner regngardinen??!!


I morse hann jag precis runt långa hundpromenaden på 1,5 timme innan himlen öppnade sig. Sen har det regnat av och till hela dagen. Gjorde i och för sig ingenting eftersom jag har bakat bröd hela dagen till Gerd och Lasse som ska ha födelsedagskalas på lördag. Det bröd som jag bakade för någon vecka sedan har de nästan hunnit äta upp. Kanske inte var meningen men det får man ju se som ett gott betyg i alla fall :-) Jag gjorde en ny laddning knäckebröd + ett annat mjukt bröd som är supergott, men ska stå 100 min i ugnen. Det blev ju lite tid till annat under den tiden, så nu är alla köksskåp urtorkade och hunden tränad.


Har man hund så spelar det ju ingen roll vad det är för väder. Ut måste man ändå. Tänkte att det kan vara bra att träna lite läggande och ställande även när regnet öser ner så vi gick till fotbollsplanen. Wilma prickade 5 av 5 i varje moment så det är ju bara att hoppas att det är något varaktigt. På våra promenader har jag tränat lite fritt följ då och då. Jag ger inget kommando utan vi "leker" lite fritt följ - vänder, stannar, gör helt om, språng marsch. Jag varierar mycket och ofta. Den som inte vet vad jag håller på med måste tror att jag är knäpp. Men den tanken har jag vant mig vid för länge sedan :-) Wilma har börjat söka upp min sida självmant så hon verkar tycka att det är kul också.

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ karinochwilma med Blogkeen
Följ karinochwilma med Bloglovin'

Kalender

Ti On To Fr
1 2
3
4 5
6
7
8 9 10 11 12
13
14
15 16 17 18
19
20
21
22 23
24
25 26 27 28
29
30
<<< Juni 2009 >>>

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se