karinochwilma

Direktlänk till inlägg 13 juli 2009

Ingen ro och ingen vila

Av karin - 13 juli 2009 20:27

Här har vi legat i sen vi kom hem. I går träffade jag Helena/Vilja, Susanne/Peppels på Nacka BK. Jag tänkte att det skulle vara kul att testa lite vittringsprov. Vi har ju fullt upp att träna in 2:ans moment och ska försöka klara att ta ett sista 1:a pris i ettan. Men det är ändå kul att prova på lite nytt. Kanske lite splittrat men jag måste få göra sånt ibland för att tycka att det är kul.


VITTRINGSPROV

Ibland är det bra att appellplanerna är lite försummade. Det växte delvis ganska högt gräs här och där. Vi började med att först lägga ut en vittringsapport i det höga gräset och låtsades att lägga den på fler ställen. Det för att hundarna ska lära sig att använda nosen. Det är ju iofs inget problem framför allt för Vilja men inte heller för Wilma.


Sen lade vi en hel hög orörda pinnar i en hög och den som var tagen på lite vid sidan om för att den ska vara det självklara valet. Både Vilja och Wilma försökte att norpa en pinne ur högen. Men då belöningen uteblev så förstod de ganska snart att de måste koppla på nosen eftersom det inte var vilken pinne som helst som blev godtagen av oss.


Vi lade den rörda pinnen närmre och nämre och till sist låg den i högen. Båda hundarna fixade detta bra.


INKALLNING MED STÄLLANDE

Sen körde jag inkallningen med ställande. Det har ju inte fungerat alls, Wilma har inte förstått. När jag provade med extern belöning bakom så sprang hon långsammare och långsammare. Jag har därför kört med target. Men även då har hon sprungit för långt och ibland rakt över targeten.


Nu tränade jag först några snabba starter genom att först köra lite doggy-zen. Wilma ska från valfri ställning (stående, sittande, liggande) stå kvar när jag backar och retas genom att "jonglera" lite med bollen. När jag är ca 10 meter ifrån (5-15 meter beroende på hur lätt hon har att stå kvar) så ger jag ett frikommando och slänger bollen bakom mig. Då blir det full kareta på Wilma. Skulle hon inte hålla doggy-zen och stå kvar medans jag jonglerar så tar jag bara bollen bakom ryggen.


Efter det så körde jag lite stå med Wilma framför mig. Först från stillastående, sen från trav och sen galopp (jag springer bakåt). Detta har hon börjat att greppa bra.


Efter det så satte jag ner henne och gick ifrån, halvägs droppade jag targeten. Sen kallade jag in och ropade "stå" vid targeten. Första gången sprang hon för många steg innan hon stannade. Så jag retades lite med henne "ha ha nu blev det fel!" och gjorde om. Denna gång stannade hon väldigt bra med bara något steg och hon hade vikten bakåt när hon stannade. Jag blev riktigt glad och Wilma fick en dunderbelöning. Vi slutade där.


RUTAN

När vi var ute och seglade så fick Peter vara med på ett hörn. Wilma är väldigt ovan att han är med och det blir alltid lite splittrat för hon tror att nu är det LEK på gång. Men han fick kommendera mig på linförigheten och det gick bra. Sen fick han stå och vakta extern belöning bakom rutan. Han kommenterade att Wilma fick väldigt gott om tid på sig att stanna, jag ropade stå långt innan själva rutan. En väldigt bra iaktagelse. Jag gjorde nog det därför att jag visste att hon skulle bränna rakt igenom för att komma till belöningen. Men det är ju inte rätt. Igår körde jag rutan några gånger med och utan target med hyfsat resultat.


JAKTTRÄNING

Helena föreslog att vi skulle gå upp i skogen och köra några jaktövningar. Vilja fick först göra en dubbelmarkering och sen fick Wilma och Peppels göra varsina enkelmarkeringar. Wilma missade en som hon inte alls hade sett men lyckades att plocka in en eller två.


Sen gjorde vi varsina linjetag. Jag har gjort lite så när vi var ute och seglade och promenerade på öarna att jag droppade dummien och sen skickade tillbaka Wilma att hämta. Bra övning att göra när öarna är så små så att promenaderna annars blir väldigt korta :-) Wilma fixade den utan problem. Jag ska börja göra dem längre och svårare.


Jag var väldigt glad åt Wilma igår. Hon som brukar skälla och pipa av förväntan var väldigt tålmodig och väntade snällt på sin tur. Helena var så snäll och sa att med lite mer träning så kanske vi snart kan hänga med på någon jaktträning med hennes jaktgäng. Det skulle vi tycka vara jättekul. Jag ska träna lite mer passivitet med Wilma först och dämpa den där förväntan lite.


Eftersom Vilja tyckte det var en bra idé att trycka ner ändalyckten i ett gyttjedike så var vi tvugna att bada hundarna innan de fick sätta sig i bilen. Jag är inte så noga med min gamla skruttbil, men det finns gränser :-) Framför allt så tycker jag att det är aptråkigt att städa bil.


Efter 3 timmars träning och bad så blev det turbofart hem. Peter hade grillat mat för ett helt kompani och vi väntade hem gäster.


SKOTTTRÄNING

I lördags när vi kom hem så lånade Peter startpistolen de brukar ha för kappseglingar. Vanligtvis så skjuter de en raket som far iväg och det låter jättemycket. Vi gick iväg för att testa skott utan raketen. Jag vallade av en sökruta och lade ut skinka lite här och var. Jag mitt dumma dumma nöt borde ha följt min första instinkt vilket var att Peter och jag skulle ha gått ut utan Wilma först för att jag skulle få höra hur högt skottet var. Men Peter sa att utan rakteten låter det nästan ingenting.


Han stod nära och sköt när Wilma hade börjat jobba och nästan var framme vid en skinkbit. Det lät PANG!!!! JÄTTEHÖGT!!!! Åh vad arg jag blev, mest på mig själv att jag inte hade gjort som jag först hade tänkt. Peter tittade på mig och såg jätteförvånad ut "lät det så högt...!", Wilma slutade tvärt att jobba och sprang oroligt mellan mig och Peter. Fan, fan, fan nu är det helt kört tänkte jag.


Idag var jag ute med Helena, utan Wilma för att skjuta apportkastaren när Vilja skulle träna. Jag ville höra hur högt den lät. Den låter ju högre än startpistolen, och med ett annat ljud. Fylligare på något vis, pistolen lät knalligare (bra beskrivet, eller hur?!). Jag vet inte hur jag någonsin ska kunna få Wilma att tycka att det är ok med skott. Känns lite hopplöst.


Nu fick jag protokollet från anlagsprovet i viltspår. Där står "Tiken startade mycket spårnoga, fortsatte så hela spåret utan någon avvikelse. En otroligt duktig anlagshund". Det sporrar mig naturligtvis till att försöka få ordning på den där skotträdslan i alla fall.


Jag tänkte att jag ska lägga ett blodspår i en hästsko, med ben som är 100x100x100 meter. Placera Peter med startpistolen 100 meter snett bort från slutet med klöven. Och så ska vi ha mobilerna. När jag ser att hon har kommit igång och spårar fint så får han fyra av det första skottet, då kommer han att vara minst 200 meter ifrån. Går det bra så ska han få skjuta ett skott till när Wilma precis är framme vid klöven.


Nu får det vänta någon dag för vi har köpt virke till en altan som ska byggas utanför vår gäststuga :-)

 
ANNONS
 
LOTTA

LOTTA

13 juli 2009 21:40

ojoj vad ni tränar:)klart man måste träna in lite nytt...annars blir det ju lätt trist:)Cola tränar lite ruta nu..och man kan ju lugnt säga att det är ett tag kvar tills hon ska göra den på tävling;)

http://juniocola.bloggagratis.se

 
Susanne o Pebbels

Susanne o Pebbels

13 juli 2009 21:45

Den där doggy zen missade jag helt, du får visa mig nästa gång så kanske jag kan träna den med Pebbels. För den borde ju funka på ställande under gång också, eller?

Tack för bägge dagarna, vill du träna så kan jag alla dagar utom torsdag den här veckan.

Vi kanske åker till Skärgården nästa vecka.

Wilma var verkligen jätteduktig i skogen, satt tyst och fint medans Pebbels satt och gapade för full hals ;)

Kram kram

http://hundtraningen.blogspot.com

 
Helena & Vilja & Tina

Helena & Vilja & Tina

13 juli 2009 22:36

TACK för pangandet idag!! Vi skall nog få Wilmenlund att acceptera skott :) Vi skall skynda långsamt så att hon vänjer sig successivt och inte överreagerar!! Wilma är en så arbetsvillig hund så det skall inte bli några problem skall du se!! En sån kanoneftersökshund kan vi väl inte låta gå till spillo :) Kram

http://holmstorp.bloggagratis.se

 
Susanne o Pebbels

Susanne o Pebbels

13 juli 2009 22:47

Har du lust att ses imorgon och träna?

Jag tränar gärna någonstans där det finns störning. Vet du någonstans där det finns störning där vi kan vara som inte är allt för svårt att hitta till?

Kram

http://hundtraningen.blogspot.com

 
Helene, Wallander & Beck

Helene, Wallander & Beck

13 juli 2009 22:49

Roligt att lägga in lite nya moment som finns i andra lydnadsklasser och dessutom bra så blir ju inte alla moment nya senare :-)

Det är so roligt att läsa om framstegen ni gör i skogen... bra att ni skyndar långsamt med pangandet. Det kommer säkert att bli superbra så småningom.

Kramizar

http://wallander.blogg.se

 
Susanne o Pebbels

Susanne o Pebbels

14 juli 2009 01:06

I morgon kväll funkar det inte för mig. Fick just reda på att vi ska ut och äta då :)

Vad sägs om onsdag`Då kan jag när som helst.
När jag var på södra sist så var det helt öde där.
Vi kanske ska testa Hellasgården, där borde det finnas störning?

http://hundtraningen.blogspot.com

 
lotta  med Juni ,Cola o Tuvaluva

lotta med Juni ,Cola o Tuvaluva

14 juli 2009 11:07

JÄDRAR vad hundar som ska tävla i Håbo...det är inte vi bönder vana med..är det jämt så mycket?

http://www.juniocola.bloggagratis.se

 
Birgitta & Lizzie

Birgitta & Lizzie

14 juli 2009 12:56

Jisses så flitiga ni är ;))) och det allra värsta är att man ju lixom blir smittad ;)) så i kväll ska jag faktiskt åka i väg och träna på en " grannklubb " och om vi skulle råka vara hemma nästa fredag,så åker vi dit och håller tassar och tummar på plats för både Wilmenlund och Juni ;))) !

Har´e bäst !

PS Klart du måste få ordning på skotten, nu när du tom har papper på att du har en kanonhund *s* med superbra anlag för att så småningom fixa en svampinjontitel ;))) DS

http://icelolly.bloggagratis.se

 
Carolina & Latte

Carolina & Latte

14 juli 2009 13:52

Vill börja med ett stort TACK för den fina kommentaren hos mig, du är så gullig Wilma & din matte, ni är sååååå snälla! TACK! Ja, vi måste absolut träna störning mer, tycker matte i alla fall. Hon sa att jag var så okoncentrerad. Men vilken härlig film på dig när du hoppar i vattnet, ser så härligt ut. Måste vara svårt att greppa bollen i vattnet så där... Duktigt av dig!

KRAAAAAAAAAAAAAAAAAAM,

//Lattisen:-)

P.S Har du någon tävling på gång, Wilma? D.S

http://carolatte.webb.se

 
Susanne o Pebbels

Susanne o Pebbels

14 juli 2009 20:15

Jo, det kan vara värmen. Det var rätt kvavt idag. Jag tycker 10 blir bra. Hellasgården eller Södra? Idag var det sammanlagt sex ekipage på södra, inte mycket till störning kanske. Välj du, mig spelar det ingen roll.

http://hundtraningen.blogspot.com

 
Agnetaw

Agnetaw

14 juli 2009 20:21

Hoppas ni haft en trevlig dag! Här har det varit en toppenfin och solig dag. Jaktträningen gick dock inte så bra och det var inte Tyras fel!

Kram

Agneta

http://www.nogg.se/tyra

 
Susanne o Pebbels

Susanne o Pebbels

14 juli 2009 21:47

SSBK ligger i Farsta, mot Vidja.

Om du kommer från Nynäsvägen så är det vänster vid macken. Sedan kör du en bit rakt fram, vänster i rondellen, över bron, förbi en golfklubb och sedan ett ridstall sedan är det bara att följa vägen. Du kommer passera en hästhage på höger sida efter stallet och sedan är det två kurvor och sedan är det en liten skylt på vänster sida.

Ring om du kör vilse...eller leta rätt på en finska;)

http://hundtraningen.blogspot.com

 
lotta  med Juni ,C0la

lotta med Juni ,C0la

15 juli 2009 08:36

hur långt har ni till håbo-bro då? vi tänkte stanna där på väg till helena och träna lite med juni på klubben..kolla läget lixom;)...men det kanske e för långt att åka för er..?Cola tänkte vi ev att vi kan träna utifall att helena vill träna senare på dagen..

http://www.juniocola.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av karin - 17 november 2013 16:18

Några reflektioner efter senaste tidens hundträningar och kurser. Jag har de senaste åren fått lov att tänka om, tänka nytt och tänka om igen. Knappast någon rymdforskning, men här är mina funderingar i alla fall.   Jag läste häromdagen om en psy...

Av karin - 22 september 2013 17:15

LABBEKLUBBENS WT Igår var det Labbeklubbens WT i Norrtälje. Jag och Miso började storstilat på ruta 2, en enkelmarkering och kammade hem en 20-poängare. Vidare på ruta 3 fick vi 17 poäng, vilket jag tyckte var snålt eftersom hon sprang rakt ut och ...

Av karin - 20 september 2013 21:59

Efter långt tävlingsuppehåll så har jag nu tävlat med båda hundarna.   Förra söndagen debuterade jag och Wilma i agility utanför klubbens trygga "väggar". Peter var med som sällskap. Vis av gamla erfarenheter placerades han och Miso på ställe vid...

Av karin - 23 augusti 2013 08:13

Igår åkte vi 3 timmar upp till Hälsingland och Eva Thorén Söderström och hennes fantastiska Edsäng. Lite galet att åka så långt kanske, men vi hade en jätterolig dag och tränade i sju timmar med några pauser för fika. Det blev nästan som ett WT med f...

Av karin - 19 augusti 2013 17:10


Det var så länge sedan nu jag var inne här så jag nästan har glömt bort att jag har en blogg  . Det har runnit en hel del vatten under kölsvinet sedan sist.   Det har hänt mycket på hundträningsfronten. Vi gjorde några försök att starta i rallyly...

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ karinochwilma med Blogkeen
Följ karinochwilma med Bloglovin'

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21 22 23 24 25 26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2009 >>>

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se