karinochwilma

Direktlänk till inlägg 20 oktober 2009

Vilken hjärnhalva använder hunden mest?

Av karin - 20 oktober 2009 13:53

Jag tittade på gamla Skavlanavsnitt på nätet. Där var en amerikansk hjärnforskare som fått en Stroke och beskrev den upplevelsen ingående samt pratad en del om hjärnan. Jag började fundera på vilken hjärnhalva hunden använder mest eftersom forskaren sa att höger hjärnhalva lever i nuet, ser i bilder etc medans den vänstra är den man använder för planering, matematisk, minnet etc. Jag googlade på hundar och hjärnhalvor och hittade detta, läs mer på DN.se.


Glada hundar viftar åt höger

Publicerat 2007-06-21 00:01

En glad hund viftar på svansen åt höger. En rädd hund viftar mera åt vänster. Det visar ny forskning som utförts av vetenskapsmän vid universiteten i Trieste och Bari i Italien och som refereras i den vetenskapliga tidskriften Current Biology.


EN VIDAREUTVECKLING AV MINA FUNDERINGAR 

Den här hjärnforskaren hos Skavlan beskrev hela förloppet från det att stroken slog till tills att hon kom in på sjukhus och inte minns mer. Hon beskrev det som att hennes medvetande förflyttades mellan de olika hjärnhalvorna, där den vänstra ville vara logisk, metodisk och ringa på hjälp, mendans den högra inte brydde sig utan gärna ville vara kvar i någon slags drömlik tillvaro. Hennes blödning satt på vänstra sidan och hon kände hur hon mer och mer gled in i det där drömmedvetandet.


De säger ju att man kan träna upp t ex sitt minne och logiska tänkande genom att lösa matematiska problem eller lösa sudoko etc. Gör det oss även bättre på att klara pressade situationer och mer handlingskraftiga?


Jag har inte sett några sudoko för hundar ännu :-) Men om man arbetar med hjärngympa - spår, sök och annan träning - blir hunden bättre på att lösa problem. Och gör det i sin tur att hunden är bättre förberedd på att hantera och lösa stressande situationer? Blir det lättare att lära hunden stressade situationer genom att man har tränat annan hjärngympa? Eller har det ingen betydelse?


Ni som pluggar så mycket djurbeteende nu kanske har svaren?



 
 
Helena

Helena

20 oktober 2009 14:16

Den där rapporten har vi granskat och diskuterat på kursen men då var det en artikel i expressen och där hade de blandat ihop höger och vänster och skrivit tvärtom mot vad det står i rapporten. I expressen skrev de att hunden viftar åt höger när den vill bort från nåt och åt vänster när den vill fram till nåt. Men i artikeln är det som det står i DN att den viftar åt höger när den vill fram till nåt (glad) och vänster när den vill bort från (rädd). Underlaget är dock så litet och studien är gjord i en konstlad miljö så frågan är hur vetenskapligt det är....om det finns någon evidens i studien. Kram

http://holmstorp.bloggagratis.se

 
Maja

Maja

20 oktober 2009 14:29

Interessant tema! Så den episoden av skavlan for noen uker siden-fascinerende!

Takk for kommentar i blogg, forresten!:) Setter pris på innspill. Får håpe Peter tar hintet nå da..:) (Hør du!:)

Ang sporing:Takk for tilbakemelding. Ja, jeg stoler nok alltid mest på gutten når vi går sporet-han viser alltid ha rett uansett. Men når det blåser orkan styrke fra alle himmelretninger så blir utfordringene større for de fleste hunder å få riktig sporgang/nesa nedi SELVE sporkjernen da det er lettere for hunden å bruke overvær-noe den jo ikke skal gjøre.
Ang feks sidevind på åker eller åpent skogsterreng, så skal jo ikke hunden spore etter sekundærsporet som driver i vinden på le-siden av sporet uansett-men altså få nesa ned i selve sporkjernen.Syns han fikser det bra. Driver nesa opp i feks motvind på åker eller wherever så går den jo overvær-og det er ikke der jeg vil ha ham.
!:) Da vi begynte trene sporing i motvind grov jeg omtrent ned godbitene i tråkket for at han skulle gå en dyp fin nese hele veien.

Desverre vet jeg av en del hunder som faktisk blir så preget av å alltid gå spor etter eier at de iallefall før de får mer trening på det ikke VIL ta sporet til fremmede.:/Har også sett det flere ganger på brukshundklubben i løpet av alle de årene man har trent hund. (Järverud påpeker nevnte "problematikk" også i sin bok, om du har lest den.(Kjempefin bok:) Som du sier er det nok vi mennesker som mange ganger har størst utfordringer med å stole på oss selv.;)

Ps. Jeg markerer dog med sløyfer for 100% å ha kontroll-ellers glemmer JEG iblandt hvor mange pinner jeg har lagt ut-kan jo bli noen når sporet blir så langt.
Du må han en riktig fin, fin dag!

http://majas-skriblerier.blogspot.com

 
lotta

lotta

20 oktober 2009 15:43

intressant det där:)Vad fin hon är Alice!må gott:)

http://www.juniocola.bloggagratis.se

 
Annica

Annica

20 oktober 2009 21:21

Hmm, ja inte vet jag.. fast hundar har visst ingen pannlob, det är därför de inte kan skämmas osv.. Allt bygger väl vad jag förstår på minnesbilder. Och skapa goda minnesbilder...

http://www.ryegates.se

 
k

k

21 oktober 2009 16:54

Jag läste lite mer om hundhjärnan på http://www.dogsite.se/
Gå in under artiklar och hundens kroppsdelar

http://karinochwilma.bloggagratis.se

 
Helene, Wallander & Beck

Helene, Wallander & Beck

23 oktober 2009 23:48

Intressant... väldans intressant hoppas fortsättning följer.

Har oxå hört om det där med minnesbilder som Annica nämner... men om dom där minnesbilderna försvinner från träning till träning, har det då trillat mellan de båda hjärnhalvorna?

http://wallander.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av karin - 17 november 2013 16:18

Några reflektioner efter senaste tidens hundträningar och kurser. Jag har de senaste åren fått lov att tänka om, tänka nytt och tänka om igen. Knappast någon rymdforskning, men här är mina funderingar i alla fall.   Jag läste häromdagen om en psy...

Av karin - 22 september 2013 17:15

LABBEKLUBBENS WT Igår var det Labbeklubbens WT i Norrtälje. Jag och Miso började storstilat på ruta 2, en enkelmarkering och kammade hem en 20-poängare. Vidare på ruta 3 fick vi 17 poäng, vilket jag tyckte var snålt eftersom hon sprang rakt ut och ...

Av karin - 20 september 2013 21:59

Efter långt tävlingsuppehåll så har jag nu tävlat med båda hundarna.   Förra söndagen debuterade jag och Wilma i agility utanför klubbens trygga "väggar". Peter var med som sällskap. Vis av gamla erfarenheter placerades han och Miso på ställe vid...

Av karin - 23 augusti 2013 08:13

Igår åkte vi 3 timmar upp till Hälsingland och Eva Thorén Söderström och hennes fantastiska Edsäng. Lite galet att åka så långt kanske, men vi hade en jätterolig dag och tränade i sju timmar med några pauser för fika. Det blev nästan som ett WT med f...

Av karin - 19 augusti 2013 17:10


Det var så länge sedan nu jag var inne här så jag nästan har glömt bort att jag har en blogg  . Det har runnit en hel del vatten under kölsvinet sedan sist.   Det har hänt mycket på hundträningsfronten. Vi gjorde några försök att starta i rallyly...

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2009 >>>

Skapa flashcards