karinochwilma

Alla inlägg under januari 2010

Av karin - 11 januari 2010 18:34

Kolla in på uppfödaren Ryegate's blogg. Valparna har fått flytta ut i ett större utrymme där de kan härja runt. De ser för sköna ut, har börjat bli intresserade av föremål och brottas med varandra .


Själv har jag investerat i en ny leksak . Har länge varit ute efter att köpa en spark, en gammal hederlig. Men det är jättesvårt att hitta, speciellt om man vill ha en större för en vuxen (Peter 193 cm lång). Så istället har jag nu köpt en rejsmaskin från Kickbike. Ingen sits att skjutsa på men styret går att höja. Dessutom finns det skidor som man kan sätta på när det är lite väl mycket snö och slask för medar. Nu ska jag och Wilma ut och ha roligt.


Obs! dräkten ingår inte i paketet, men Peter kanske blir lite sugen på att införskaffa en ;-) 

ANNONS
Av karin - 10 januari 2010 11:01

I morse vaknade jag med ett ryck när klockan ringde 6.30 Susanne hade fixat en ridhustid åt oss tidigt på morgonen  .


Wilma har aldrig satt sin fot i ett ridhus tidigare och tyckte det var väldigt spännade. Hon var nog extra uppe i varv eftersom vi inte har tränat seriöst på två månader   . Susanne skulle köra platsliggningar med Pebbles. Men jag kände att Wilma var så uppe i varv + att det var en ny miljö så det inte var så bra att börja med. Med tanke på att hon börjde sätta sig upp efter hundpåhoppet i höstas, och jag inte har hunnit träna så mycket så tyckte jag det var att utmana ödet.


HÄSTSKIT + FOKUS

Istället började vi med lite kontaktövningar, stillastående fot. Wilma hade nämligen upptäckt något som hon tidigare aldrig har brytt sig om, HÄSTBAJS! Vi har hästar som går och bajsar här hemma på vägarna och vi lägger hästskit i trädgårdslandet. Något hon aldrig har brytt sig om. Men nu var det som hon upptäckte ett helt smörgåsbord av välsmakande pluttar överallt. Vi tränade på att inte kolla in/försöka fiska åt sig av läckerbitarna. Det är dessutom första gången jag använder hästskit som retning. Jag lade ner Wilma och droppade (torra) skitar runtomkring henne och belönade henne för att fortsätta fokusera på mig. Vad gör man inte för konsten?!


RUTAN

Rutan hade Wilma glömt bort helt + att när jag riktade upp henne och visade på rutan så blåstirrade hon på alla knöpar istället  . Jag började om och ställde mig två meter ifrån. Sen kunde vi backa ut till fullängd.


APPORTEN

Apportbocken har jag tränat hemma att Wilma ska ta och hålla, t o m fast jag lyfter henne i den. Nu gick det bra fast jag hade Pebbles apportbock. Men sen när jag började kasta den så kom det ju strö/jord på den som fastnade i dregglet och då blev den mycket läbbigare att ta i munnen. Tränade detta på nära håll och körde sen två riktiga apporteringar. Farten ut och in var jättebra, upptagandet och avlämnandet likaså, ingångarna sådär. De får jag träna på separat.


FJÄRREN

Fjärren var inga problem. Susanne höll på och sparkade på sargen och Wilma var ju tvungen att kolla in det lite grann. Jag lade ner henne så att hon såg Susanne så att det skulle bli lite enklare. Alla skiftena i fjärren gick bra, hon hade några långsamma lägganden.


INKALLNING MED STÄLLANDE

Körde med bara ca 10 meters mellanrum och kallade in. Wilma stannade bra.


För oss var detta lika mycket en första träning i att var i ridhus som faktisk träning av momenten. Förutom hästskitarna så verkade Wilma inte särskilt berörd. Nästa gång får vi släpa med oss någon som kan vara störning (Helena?!). Jag är på det stora hela nöjd med vår insats idag. Och med tanke på att det var så länge sedan vi tränade så kan jag inte begära så mycket. Även om momenten ska sitta så är det ju lite av en färskvara. Wilma var i alla fall väldigt taggad och tyckte det var kul   .

ANNONS
Av karin - 9 januari 2010 17:57

Säsongens första skridskotur. Nu ligger isen på hela Baggensfjärden, det händer nästan aldrig. Synd att vi inte kunde åka skridskor i onsdags för då var det säkert perfekt, kärnis utan snö. Nu ligger det snö av lite olika tjocklek. En hel del helt ok åkbara partier och en del där man fick jobba lite mer och passa sig så att man inte kör fast i någon snödriva.Det är lite häftigt att åka där vi vanligtvis brukar segla. Wilma fick stanna hos Gerd och Lasse. Dels för att vi inte visste riktigt hur isen ser ut och dels för att det var rätt så kallt även om det blev varmare mitt på dagen. Det kan vara lite spännande att ha henne framför sig, speciellt om man inte har koll på isen. För det går rätt så fort och kan vara svårt att stanna. Vanligtvis åker Peter först och jag efter med Wilma i sele framför mig. Jag vill inte släppa henne så att hon springer löst. Skulle hon springa iväg (vilket hon nästan aldrig gör) ut på ett tunt parti så finns risken att jag inte skulle kunna åka efter och hjälpa henne.Men idag fick hon alltså stanna på land. I morse när vi steg upp var det -16°. Lite senare på dagen kanske -10°. Jag hade satt på mig alldeles för mycket kläder. Så länge jag åker så håller jag ju mig varm. Det är när vi rastar som jag blir kall och då brukar jag ha en väst att sätta på.Jag trodde inte att vi skulle kunna ha någon fikastund idag p g a kylan. Men vi hittade lä och i solen var det otroligt skönt. Kände av mitt onda knä och det var behövdes lite vila.


Ibland tar isen slut.


Det har i alla fall varit en underbar dag. Precis så där perfekt som riktigt bra vinterdagar kan vara. Första gången på skridskor för säsongen, vi får se hur kroppen känns i morgon. I morgon har jag stämt träff med Susanne och Pebbles för ridhusträning. Det blir spännande att se vad Wilma tycker om det.


 

Av karin - 7 januari 2010 20:05

Det luktar skumt, tyckte Wilma när vi kom tillbaka från Eskilstuna och för att hämta henne. Både jag och Peter fick en ingående sniffning. Inte så konstigt med tanke på att vi i flera timmar har suttit och gosat med Viljas valpar.
Eftersom det har varit så kallt nu så har inte Annica kunnat flytta ut valparna i hund/valphuset där det är lättare att hålla dem rena. Valparna har börjat att röra sig allt mer och med tanke på att de äter, kissar och bajsar non-stop i vaket tillstånd så är det svårt att hinna med att hålla rent och de hade en ganska stark doftblandning av allt ovan nämda.Vilja är inte direkt någon curlingmamma och skulle nog helst se att någon annan skötte om de där små. Å andra sidan så är det lätt att förstå henne då småttingarna hängde i klasar runt hennes tuttar.


 


Jag tycker att det är jättesvårt att se någon skillnad på valparna. Man ser ju att någon är större (Big Bengt - den största bruna hannen som väger ett kilo mer än de andra) och någon betydligt mindre.


     

Två av de tre bruna tikarna.


När de är hungriga låter de som mina marsvin gjorde när jag var liten   . Små pip med hög intensitet. Också sovandet var intensivt.


   


     

När vi skulle gå så kunde nog Vilja tänka sig att följa med, men eftersom Helena stannade kvar så var det ju lika bra att stanna med matte. Men nu är valparna nästan 4,5 vecka. Så snart snart får hon komma hem, dock med två av de där små monstren i släptåg   . Jag tror att Helena med familj längtar massor också efter sin lilla (stora) Vilja. Vi längtar också efter att få hem vår nya familjemedlem.


 

Av karin - 6 januari 2010 14:55

I morse hade jag stämt träff med Helena/Vilja och Susanne/Pebbles för en promenad. När jag kom upp på morgonen så hade vårt vatten frusit (så är det att bo i en fd sommarstuga ). Helena var lite överraskad och inte helt beredd på att jag kom lite tidigare än vi sagt, för att låna toaletten .


När jag växte upp var det ju inga ovanligheter att det var kallt på vintern. Var det kallare än -16° så fick vi vara inomhus på gymnastiken, annars var man ju jämt ute. Jag har nog vant mig av med kylan numera. Fast jag tycker inte att det är något större problem (annat än när man inte kan spola på toaletten och tvätta sig etc).


Peter hade fixat vattnet när jag kom hem, vi får hoppas att det inte fryser igen under natten. Det är lite svårt att värja sig och jag tycker det är lite svårt att veta vad Wilma behöver. Hon har ett litet täcke som hon har ärvt av Vilja. Vanligtvis har jag inte kläder på henne eftersom hon har så pass tjock päls och underull, men när det är så här kallt vill jag ha det åtminstone i början av promenaden och om vi bara promenerar. Rejsar hon runt med Mallis så tror jag hon klarar sig ändå. Det verkar vara värre med tassarna för hon hoppar ganska tidigt på tre ben. Lösningen är lite kortare men lite fler promenader under dagen, istället för de långa vi brukar ta. Samt att hålla igång hela tiden när vi är ute.


På TV4 i morse filmade de från Café Himmelska Hundar och pratade just om vad hunden behöver på vintern.


http://www.tv4play.se/aktualitet/nyhetsmorgon?videoId=1.1427026


Det blev en liten promenad i alla fall trots kylan, och en lång fika efteråt. Det var jättekul att träffa Susanne och Pebbles som vi inte sett på länge, naturligtvis också Helena, fast vi ses ju lite oftare. Det blev mycket hundprat såklart, planer inför kommande år och annat. Susanne har fixat så att vi kan träna i ridhus, det är helt suvveränt. Ska bli spännande att se vad Wilma tänker om det och perfekt också när valparna kommer att kunna vänja dem tidigt vid den miljön och ljud.I morgon ska vi åka till Eskilstuna och titta på valparna och pussa lite på dem. Ska bli så kul. Måste komma ihåg kameran. Här är lite bilder på dem hos Helena så länge.

Av karin - 4 januari 2010 18:43

Efter mycket skrapande och hamrande släppte besiktningsmannen igenom min bil. Skönt, då kan jag köra på ett år till   


Annars hade jag kanske tänkt att köpa sån här, kolla in filmen.

http://www.swebounce.com/forum/index.php?automodule=gallery&req=si&img=111

Av karin - 3 januari 2010 17:00

FÖRSENAD NYÅRSRAPPORT

Lite sent att blogga om nyårsafton och nyårsdagen så här en bit in på 2010. Nyårsafton avlöpte i alla fall lugnt på alla plan. På morgonen började vi med sedvanlig champagne i sjöpaviljongen. Isande kallt var det, men vad gör man inte för att hålla traditionerna vid liv. Kommer ihåg en nyårsafton uppe i Sundsvall då skummet hann frysa då vi hällde upp skumpan på tolvslaget och vi stod ute för att titta på fyrverkerier.


Sånt har vi slutat med, alltså titta på fyrverkerier. Wilma och fyrverkerier går ju inte riktigt så bra ihop så vi håller oss undan då det smäller. På morgonen var det dock inga fyrverkerier, bara väl kyld skumpa och köttisar så klart.


 
Posh får värma sig lite hos Lasse.


 
Bästisarna Mallis och Wilma.


Wilma och Mallis har tokrycket nu när det är så kallt. De kutar och brottas i snön. Bra det, så de håller sig varma, för det kan bli rätt så kallt om tassarna tycker Wilma och hoppar på tre ben. Mallis däremot verkar det inte bekomma alls. Posh springer efter de andra två och leker på någon meters avstånd. Men nu har hon börjat att springa fram och nypa till Wilma i baken. Wilma är ofta den som "brottar" ner Mallis, d v s Mallis lägger sig på rygg och väntar på att Wilma ska attackera henne så att hon kan skjuta iväg henne med alla fyra tassarna. Lilla pitbullmaltesern Posh har liksom tagit stora Mallis under sina vingars beskydd. Det ser himla roligt ut och Wilma ser lite förvånad ut och undrar vad det var som nöp till.


Nyårsafton förflöt sen lugnt. Vår kompis hade med sig sin Foxterrier och han och Wilma brydde sig inte särskilt mycket om varandra. Vi åt en massa gott och drack gott till. På tolvslaget gick vi ner med hundarna i källaren där inte fyrverkerierna hörs och satt där framför brasan och skålade in det nya året.Människor och hundar som jäser efter god middag.


Jag tycker det har varit jobbigast dagarna före nyår då det har smällt lite då och då. Det är mycket svårare att kontrollera eftersom det kan komma en smäll när man minst anar det. Wilma har vägrat att gå ut på kvällen och hållt sig till sent då jag mer eller mindre tvingat ut henne på en snabb kiss. Tyvärr så verkar det inte som om min träning med fyrverkeri-cd har varit till så mycket hjälp. När vi har varit ute, typ bara ut till brevlådan och det har smällt så har hon sprungit in direkt, men sen verkar hon kunna släppa det snabbt. Vilket ju i alla fall är skönt.


Nyårsdagen var sömning, våra gäster som sovit över masade sig inte hem förrän på kvällen, så det blev ett 24-timmarsfirande. Vi gick i alla fall en kall men skön och välbehövlig promenad i vintersolen.MÄNNISKOTRÄNING

Det har ju varit så fantastiskt fint nu, kallt men soligt varje dag. Jag och Peter körde lite längdskidor igår. Jag som inte har tränat sedan hedenhös tog det väldigt lugnt och åkte bara 3,5 km. Det är rätt så mycket backar i Velamsund och det kan ju bli lite spännande då många plogar ner för dem och förstör spåren, inte många stilpoäng på den åkningen. Peter drog en repa idag också men jag gick en långpromenad med Wilma istället. Det är fantastiskt vackert nu med all snö och isar som börjar att lägga sig ordentligt. Skönt att komma in i värmen framför brasan också efteråt.


OCH HUNDTRÄNING

Wilma och jag har inte tränat någonting sen snön och kylan kom. Jo, vi har tränat lite på fjärren och lite trix hemma. Jag har ju fått i hemläxa att träna in trix innan kursen är slut. Jag bestämde mig för att shapea in snurrar, alltså helt utan hjälper. Vi har hållit på ett tag nu med att hon blir klickad för först bara en liten huvudvridning och sen mer och mer vridning. Idag hade vi ett litet genombrott då hon snurrade ett helt varv  . Hon gör det lite klumpigt för hon har inte riktigt fått in snitsen och greppat det ännu. Men hon är på god väg och gör i alla fall en snurr. Vi ska ju visa upp fem trix innan kursen är slut + annat vi lär oss på kursen, så vi får ligga i lite nu.Jag har dessutom tränat på bättre apportgrepp. Målet är att kunna lyfta Wilma i apportbocken och hon ska hålla kvar tills jag klickar eller säger tack. Än så länge tränar vi på gummikampleksak.


2010

Vad övrigt 2010 ska innebära vad gäller hundträning och tävling har jag lagt lite på framtiden. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra med Wilma, om jag ska fortsätta att tävla med henne eller bara träna. Jag är inte hundra säker på att hon faktiskt tycker att det är så kul med tävlingarna eller om det bara är stressande för henne.


Naturligtvis så ska det bli fantastiskt roligt att börja träna med valpen och där ska jag träna klickerklokt, träna in en massa lek och göra allt mer grundligt från början. Jag längtar redan.


Mitt första mål 2010 är att få igenom bilen på besiktningen i morgon. Naturligtvis så var vi tvugna att åka och fixa lite grejer på den idag, för det har vi som vanligt väntat med tills dagen innan och då det är skitkallt att stå ute utan handskar. Håll tummarna för att den går igenom nu!

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ karinochwilma med Blogkeen
Följ karinochwilma med Bloglovin'

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6 7
8
9 10
11 12
13
14 15 16 17
18 19
20
21
22 23
24
25 26
27
28
29 30 31
<<< Januari 2010 >>>

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se