karinochwilma

Direktlänk till inlägg 23 mars 2010

15 regler för effektiv klickerträning

Av karin - 23 mars 2010 09:10

Hittade detta på Canis när jag letade efter loggscheman för träningsdagbok (vet att jag har sett det någonstans). Snubblade över denna text istället.


1) Forma fram beteenden med hjälp av positiv förstärkning. Förstärkning stärker beteende. Det är en grundläggande naturlag att organismer utför och repeterar beteenden som lönar sig, dvs beteenden som ger något av värde för det individuella djuret eller för arten. Positiv förstärkning fungerar då det talar om för djuret vilket beteende som kommer att ”löna sig bäst” i en träningssituation.

2) Tänk, planera, och gör det! Ta inte upp klickern med mindre du har en klar plan för dagens träningspass. Tänk efter var i träningen ni befinner er; planera nästa steg, och så gör det! Försök inte tänka medan du tränar. Observera och reagera. Se beteendet, klicka beteendet. När du är klar med träningen av ett speciellt beteende kan du tänka efter vad du gjorde och planera nästa pass.

3) Träna i korta pass. När man tränar på grundläggande beteenden är det lämpligt att träna i så korta pass som 1 minut. Använd gärna tidtagarur för att ta tiden. Avsluta när tiden är ute, oberoende av om sista försöket lyckades eller inte. Det är summan av korrekta beteenden över tid som är viktig, inte det som sker i ett och samma pass.

4) Få fram beteendet. Det är inte nödvändigt att shapa fram från scratch. Även om det kan vara spännande att använda shaping och klickertränare föredrar detta, är shaping generellt inte särskilt effektivt. Använd lockande, targeting eller tillrättaläggande av omgivningen i träningssituationen för att öka sannolikheten för att snabbt få fram det rätta beteendet, och förstärk därefter beteendet.

5) Det du klickar är det du får. Klickern är en signal som talar om för djuret att ”nu gjorde du rätt”. Du kan få exakta resultat om kriterierna är tydliga och timingen är exakt. Med dålig timing eller felaktigt valda kriterier går det inte att undvika att klicka beteenden som är ”nära”. När du då sedan ber om beteendet, får du utföranden som är lika varierade som de du har förstärkt.

6) Uppnå framsteg genom kontinuerlig förstärkning. Utveckla beteendet gradvis, ett klick i taget, öka eller ändra kriterierna när hunden är säker med existerande kriterier – dvs när hunden lyckas med de kriterier som är satta för ett beteende – minst 80 % av gångerna. Kontinuerlig förstärkning betyder att du förstärker varje korrekt repetition av beteendet. Experimentera inte med variabel förstärkning under inlärning av nya beteenden.

7) Upprätthåll flytet i varje pass. Idéen är helt enkelt att aldrig låta hunden förlora tråden. Arbeta i små pass på max 10 repetitioner (jag föredrar faktiskt att göra passen så små som 5 repetitioner). Om hunden gör fel två gånger under ett sådant pass, är du nere på 80 %. Om hunden då gör fel än en gång är det dags att avbryta passet för att tänka efter vad som går galet och planera hur problemet skall lösas innan ni gör något mer.

8) Gör arbetet mödan värt (upprätthåll en hög förstärkningsfrekvens). Kom ihåg, det du lär din hund är att det lönar sig att göra saker för dig. Att det är då som godbitarna kommer. Detta gäller särskilt på de tidiga stadierna, men även genom hela träningen, bör du sätta kriterierna så att hunden kan uppnå många belöningar under loppet av en träning.

9) Undvik ”inlärningsplatåer”. Inlärningsplatåer och inlärningsfall är konsekvenser av att överösa djuret med information, och då information som ofta är inkonsekvent, om inte regelrätt motstridig. Genom att åstadkomma liten och stegvis framgång kontrollerar du informationsflödet så att djuret alltid förstår uppgiften som du gett den utan att det blir för mycket. Ta hissen upp istället för at ta tre trappsteg i taget.

10) Kontrollera omgivningen. Det är du som är tränaren och du som bestämmer reglerna. Du kan lägga upp träningssituationen för att göra det mest möjligt sannolikt att du får det beteende du vill ha. Om du tränar på att få hunden att fokusera på en apportbock, träna då på ett litet och avgränsat område där hunden inte har så mycket annat att hitta på än att titta på dig.

11) Skriv träningsdagbok för varje pass. Detta behöver inte vara någon komplicerad process, men du tvingas hålla koll på vad du tidigare har tränat på. Lita inte på att du kommer ihåg vad du gjort innan.

12) Filma dina träningspass. Du kan inte träna och samtidigt se på dig själv. Istället kan du filma varje pass och titta på filmen efteråt. Titta efter onödiga signaler. Kontrollera timingen på dina klick. Kontrollera om du faktiskt får exakt samma beteende för varje klick. Registrera filmningen och jämför med innehållet i schemat för samma dag i din träningsdagbok.

13) Kör inte fast eller backa. Idealet är att du inte bör tillbringa mer än 3-5 pass på en och samma nivå för ett beteende. Lär dig att bryta ner varje beteende i så små delar att du inte har behov av att repetera samma steg eller backa för att lära in beteendet på nytt därför att du inte lärt in det ordentligt från början.

14) Generalisera beteendet tidigt och ofta. På samma sätt som hundar är duktiga på att diskriminera är de motsvarande dåliga på att generalisera. Något så enkelt som att låta hunden jobba på vänster sida efter att alltid haft hunden på höger sida kommer totalt förändra situationen ur hundens synvinkel. Variera därför på olika sätt redan från början och hela vägen upp genom träningen.

15) Sätt inte på signalen för tidigt.

a. Undvik signal-förvirring. Du bör inte försöka få ett beteende under stimuluskontroll förrän beteendet är helt färdigformat. Signalen är namnet på beteendet. Hundar är duktiga på att diskriminera. Om du lägger signal (t ex ”sitt”) på ett ofärdigt beteende kommer ordet ”sitt” att betyda att hunden skall utföra just det ofärdiga sittet. När du så försöker bättra på sitt-beteendet medan du fortsätter att använda samma signal, skapar du förvirring kring signalen – du måste ”förklara” för hunden att signalen ”sitt” nu betyder något annat än det först gjorde.

b. Undvik ”signal-svikt”, dvs att hunden inte utför beteendet när d en får signalen. Om du lägger på signalen innan hunden helt har förstått vilket beteende som skall utföras, kommer du att uppleva att du ofta säger signalen utan att hunden reagerar, eller i bästa fall att hunden utför beteendet tveksamt och osäkert.

 
ANNONS
 
Gunilla & CO

Gunilla & CO

23 mars 2010 09:39

Bra att du hittade dessa - har läst och begrundat. Det där med att dokumentera och notera, det skulle man bli bättre på. Har försökt några gånger men får aldrig någon bra rutin på det.

Wilma behöver säkert bara lite tid på sig. Till slut tar ni trixen med er ut på appellplanen och vips så är det lydnadsmoment som körs :) Det borde ju egentligen inte vara någon skillnad att träna trix eller lydnad. Trix som trix ;)

Kramar på er /g.

http://vitherde.wordpress.com

 
Bloggerskan

Bloggerskan

23 mars 2010 10:15

Läste igeom punkterna en gång till på väg in till stan. Det där med tillrättaläggande och lockande är inte något Anna pratar om. Klickerträning är inte lätt och ingen färdig metod, den utvecklas hela tiden och tolkas och används olika av olika tränare. Helena och jag hade en diskussion på väg hem i söndags om just detta med vad som är lockande och klickerskt. Egentligen spelar det ingen roll annat än att man ska vara medveten om vad man gör och får i användandet av hjälper. Något som Anna sa någon gång och som jag tror stämmer, är att man får en mer passiv hund genom att använda mycket hjälper. Man lär hunden att vänta på hjälpen. Därför måste den bort fort i träningen.

http://karinochwilma.bloggagratis.se

 
Birgitta & Lizzie

Birgitta & Lizzie

23 mars 2010 12:45

Tjaba !
Funderade oxå lite över "fyran" men jag ( såsom varande du vet vad .. X - .... ) har iaf fullständigt klart för mej, att OM man ( mot all förmodan alltså *host* ) skulle få för sig att använda hjälp/er av nåt slag, så måste man redan från början ha en plan för hur man ska plocka bort den ev hjälpen :-))) så att det inte istället blir en "stjälp" :))

Har´e bäst !!

http://icelolly.bloggplatsen.se

 
Gunilla & CO

Gunilla & CO

23 mars 2010 16:13

I vissa fall tycker jag att hjälper kan vara ett utmärkt sätt att få hunden att verkligen fatta galoppen. Men som sagt var, man bör ha en plan för att ta bort dem redan från början och så tidigt som möjligt testa med att plocka bort eller göra dem mindre viktiga. Något som jag aldrig ska göra om mer är att (som många gör) göra hjälperna väldigt små och "osynliga". Nej, för oss får dom gärna vara väl tilltagna så att Asta ser om dom är där eller inte - inget letande här inte :)

http://vitherde.wordpress.com

 
Ingen bild

The bloggerska igen

23 mars 2010 17:01

Nu låter det som om jag är helt hooked på vad Anna säger :-) Men det var precis det hon tycker också. Targetplattan får gärna vara ett helt tallriksunderlägg, så stort som möjligt så blir det inte så stort fokus på just targeten. Klart det är lite svårare när det är handtarget, om man inte skaffar en sån där gimmick - stor handhandske :-)

 
Helene, Wallander & Beck

Helene, Wallander & Beck

23 mars 2010 23:42

I detta "forum" är jag näst intill helt lost... tur att det finns de som fattar :-)

Kanske om si så där 10 hundar till så kanske poletten har trillat ner lite.

Kramizar

http://stadsflattarna.se

 
Agneta & Tyra

Agneta & Tyra

24 mars 2010 11:44

Ja, det är en hel vetenskap det här med klicker.... verkar både kul och intressant. Det är det här med tajming som är a och o vid alla typer av träning. Där behöver man nog snabba upp sig, eh heeee

Fortsätt med det fina arbetet, du är duktig du!!!

/Agge

http://www.nogg.se/tyra

 
lotta  med Juni ,Cola o Tuvaluva

lotta med Juni ,Cola o Tuvaluva

24 mars 2010 17:43

...man förstår att det finns så mycket kurser o bcker om detta med klicker:)inte så bara...;)

http://www.juniocola.bloggagratis.se

 
Susanne o Pebbels

Susanne o Pebbels

24 mars 2010 18:23

Jätteintressant!!! Jag ska kopiera och lägga på skrivbordet som påminnelse.

KRam

http://hundtraningen.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av karin - 17 november 2013 16:18

Några reflektioner efter senaste tidens hundträningar och kurser. Jag har de senaste åren fått lov att tänka om, tänka nytt och tänka om igen. Knappast någon rymdforskning, men här är mina funderingar i alla fall.   Jag läste häromdagen om en psy...

Av karin - 22 september 2013 17:15

LABBEKLUBBENS WT Igår var det Labbeklubbens WT i Norrtälje. Jag och Miso började storstilat på ruta 2, en enkelmarkering och kammade hem en 20-poängare. Vidare på ruta 3 fick vi 17 poäng, vilket jag tyckte var snålt eftersom hon sprang rakt ut och ...

Av karin - 20 september 2013 21:59

Efter långt tävlingsuppehåll så har jag nu tävlat med båda hundarna.   Förra söndagen debuterade jag och Wilma i agility utanför klubbens trygga "väggar". Peter var med som sällskap. Vis av gamla erfarenheter placerades han och Miso på ställe vid...

Av karin - 23 augusti 2013 08:13

Igår åkte vi 3 timmar upp till Hälsingland och Eva Thorén Söderström och hennes fantastiska Edsäng. Lite galet att åka så långt kanske, men vi hade en jätterolig dag och tränade i sju timmar med några pauser för fika. Det blev nästan som ett WT med f...

Av karin - 19 augusti 2013 17:10


Det var så länge sedan nu jag var inne här så jag nästan har glömt bort att jag har en blogg  . Det har runnit en hel del vatten under kölsvinet sedan sist.   Det har hänt mycket på hundträningsfronten. Vi gjorde några försök att starta i rallyly...

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ karinochwilma med Blogkeen
Följ karinochwilma med Bloglovin'

Kalender

Ti On To Fr
1
2 3 4 5 6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22 23 24 25
26
27
28
29
30 31
<<< Mars 2010 >>>

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se