karinochwilma

Direktlänk till inlägg 29 april 2010

Sista kursdagen hos Anna i Stallarholmen

Av karin - 29 april 2010 09:40

Jag skrev ett långt inlägg häromdagen om sista kurstillfället, men det försvann innan jag hann spara . Så det får bli en kortare variant här.


Vi fortsatte med baklängeskedjning. Lätt in teorin men ack så lätt att baka in oavsiktliga misstag. Vi fick bygga nonsenskedjor dels för att

1. Det är roligt

2. För att det är nyttigt att öva att kedja utan att det behöver bli ett tävlingsmässigt färdigt moment. Och så att man inte strular till dessa innan man kan baklängeskedja.

3. Det är lätt att man låser sig vid tävlingslydnadsmoment, man vet hur de ska se ut och jag tror att det är svårt att vara kreativ och tänka fritt när man  har det som fokus.


Vi fick skriva ner de grundfärdigheter/färdigheter och trix våra hundar har verbalt eller fysiskt stimuluskontroll på lappar som sedan veks ihop. Sen fick vi dra 4 lappar och försöka göra en kedja av de fyra färdigheter vi dragit.


KEDJA 1

Första omgången fick jag: Inkallning - Give me five - ta föremål - hoppa över hinder.


Inkallning byttes mot att Wilma ropades in till mig med ett kom för att hon inte skulle behöva göra ingången. Hon ropades alltså in, kom fram till mig och satte sig, vi gjorde "Give me five", jag reste mig och vände mig mot hindret, gav henne föremålet och kommenderade hopp.


Kedja:

Hopp (dunderbelöning)

Ta föremål - Hopp (dunderbelöning)

Give me five - Ta föremål - Hopp (dunderbelöning)

"Inkallning" - Give me five - Ta föremål - Hopp (dunderbelöning)


Först kollade vi av så att alla länkar fungerade enskilt. Sen började vi att sätta ihop länkarna enligt ovan. Man belönar alltså BARA efter sista länken i kedjan. Skulle man råka belöna mellan eller hunden gör något den inte ska göra så bryter man kedjningen och börjar om.


INGEN KEDJA ÄR STARKARE ÄN SIN SVAGASTE LÄNK!

Skulle någon länk vara för dålig får man bryta och träna den enskilt och börja om med kedjningen sen.


KEDJA 2

Min andra kedja blev: Gå  runt en hink - Gå fot - Sitta under gång - Backa


Här var jag tvungen att tänka till eftersom Wilma inte kan sitt under gång och jag ville inte stanna och kommendera fot i ett fotgående eftersom hon ska göra det automatiskt i en halt. Vi var alltså tvungen att först träna in sitt under gång.


KREATIVT OCH LEKFULLT

Detta med att dra lappar var roligt. Dels för att man får på pränt vad hunden faktiskt kan, det kan vara svårt att komma ihåg annars. Dels för att kedjorna blev olika varje gång och man var tvungen att tänka till för att få bra övergångar mellan länkarna. Så att hunden kommer från rätt håll man själv står åt rätt etc. Det kräver lite tankearbete, men är ett lekfullt och opretentiöst sätt att träna in kedjning.


Tyvärr så var detta sista dagen på kursen. Det har varit riktigt roligt och har ni en chans att gå hos Anna så gör det, jag gillar verkligen hennes sätt att lägga upp kurser och få var och en att känna att man faktiskt har lärt sig något och går framåt. Det var riktigt roligt att träna Wilma nu sista gången. Hon kan en massa saker och har lätt att snappa upp nytt  . Jag ska nog lägga lite mer fokus på henne nu också, hon har ju fått stå tillbaka för valpen.


Oups! Det blev visst ett långt inlägg i alla fall   

 
ANNONS
 
Helene, Wallander & Beck

Helene, Wallander & Beck

30 april 2010 23:56

Blir man irriterad eller IRRITERAD när det man skrivit bara försvinner?

Tur att du inte tappade sugen helt för det är så roligt att läsa om hur det går till när ni kursar.

Ha en bra 1:a maj helg!

Kramizar

http://stadsflattarna.se

 
Agneta

Agneta

1 maj 2010 07:18

Vad roligt att dra lappar och sen försöka lösa dessa saker he heeee.

Själv var vi iväg igår och körde lite kontaktövningar med Pommac och det blev dirigeringar med Tyra med fokus på att gå rakt! Lyssna på stopp och det kändes att vi var lite ringrostiga minsann. Var ju jättelänge sedan vi kört någon jaktträning. Har ju bara hållit på med lydnaden hela vintern känns det som...

Hoppas du får en skön valborgshelg!

/Agneta

http://www.nogg.se/tyra

 
Helena & co

Helena & co

1 maj 2010 11:18

Vilket roligt sätt att lära sig att baklängeskedja.....så kan väl vi göra på nån träning, med lappar :-) Kram

http://holmstorp.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av karin - 17 november 2013 16:18

Några reflektioner efter senaste tidens hundträningar och kurser. Jag har de senaste åren fått lov att tänka om, tänka nytt och tänka om igen. Knappast någon rymdforskning, men här är mina funderingar i alla fall.   Jag läste häromdagen om en psy...

Av karin - 22 september 2013 17:15

LABBEKLUBBENS WT Igår var det Labbeklubbens WT i Norrtälje. Jag och Miso började storstilat på ruta 2, en enkelmarkering och kammade hem en 20-poängare. Vidare på ruta 3 fick vi 17 poäng, vilket jag tyckte var snålt eftersom hon sprang rakt ut och ...

Av karin - 20 september 2013 21:59

Efter långt tävlingsuppehåll så har jag nu tävlat med båda hundarna.   Förra söndagen debuterade jag och Wilma i agility utanför klubbens trygga "väggar". Peter var med som sällskap. Vis av gamla erfarenheter placerades han och Miso på ställe vid...

Av karin - 23 augusti 2013 08:13

Igår åkte vi 3 timmar upp till Hälsingland och Eva Thorén Söderström och hennes fantastiska Edsäng. Lite galet att åka så långt kanske, men vi hade en jätterolig dag och tränade i sju timmar med några pauser för fika. Det blev nästan som ett WT med f...

Av karin - 19 augusti 2013 17:10


Det var så länge sedan nu jag var inne här så jag nästan har glömt bort att jag har en blogg  . Det har runnit en hel del vatten under kölsvinet sedan sist.   Det har hänt mycket på hundträningsfronten. Vi gjorde några försök att starta i rallyly...

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ karinochwilma med Blogkeen
Följ karinochwilma med Bloglovin'

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23 24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2010 >>>

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se