karinochwilma

Direktlänk till inlägg 9 juni 2010

Jaktkurs hos Eva Thorén, andra tillfället

Av karin - 9 juni 2010 06:47

Jag ska försöka sammanfatta gårdagens övningar med Miso hos Eva Thorén i Rimbo. Vi började med ett teoripass. Inget nytt under solen, men man kan nog inte höra detta för många gånger. Vissa saker måste man bli påmind om och trumma in i hjärnbalken.


TÄNKA   PLANER   GÖRA

Inte samtidigt och i rätt ordning och hålla sig till planen. När man väl är inne på GÖRA så är det försent att börja TÄNKA och PLANERA. Något jag är expert på. Jag tänker (ibland) och planerar, men sen när det kommer till att göra så glömmer jag ofta att hålla mig till min plan. Det kan vara en så enkel sak att jag tänkt träna dirigering = dit jag pekar ska hunden titta och springa. Men sen när hunden har gjort det och kommer in med leksaken så vill jag att den ska komma till mig och lämna. Helt plötsligt har jag ju börjat träna avlämningar fast det inte var det jag skulle göra!


DISTRAKTION

DURATION

DISTANS

DÖ-SVÅRT


Dessa fyra ben måste man ta hänsyn till i träningen. Har du hög distraktion så kanske du måste sänka nivån i de andra benen.


PROVA PÅ VILT

Miso har bara fått träffa en kaja förrut och det var flera månader sedan. Ikväll hade Eva plockat fram en and bara för att vi skulle se hur hundarna reagerade. Det fanns inget krav på att de skulle ta den eller ens gå fram till den. Vi skulle inte locka och pocka, bara observera och ta emot det vi eventuellt skulle få. Det ska inte vara en massa ljud eftersom det är lätt att man berömmer sånt som råkar komma in, tuggande etc. Tar hunden så gör den annars får man vänta och kanske plocka fram vilt en annan gång.


Eva hade lagt ut tre and-attrapper (vad heter det mer?), och en and. Miso gick fram kollade kort in attrapperna, dök på anden, snuffsade lite i fjädrarna och plockade sedan upp den först lite försiktigt och sen rakt över kroppen. Jag stod en bit bort och gick bortåt. Hon kom till mig och vi bytte med godis. Jätteduktig! Jag har ju inte tränat något med vilt, inte särskilt mycket apportering, utan bara börjat träna fast apportgrepp.  


Sen tyckte Miso att hon kunde hjälpa ALLA de andra som inte tyckte att anden var lika mysig ;-) Lilla Sickan 4 månader (jaktlabrador), tyckte att hela grejen var ganska skum och gjorde stora lovar runt området, även då matte närmade sig och ställde sig mitt bland attrapper och and. Det var först när Miso och jag ställde oss där också som Sickan tyckte att det var ok att komma fram. Där kan man se vad en artfrände gör för skillnad.


AND I BUSKAR

Efter det drog Eva anden efter marken och slängde in i buskarna kanske 20 meter ifrån oss. Miso såg när hon gjorde det och hade drag ditåt, men sen när jag släppte henne var det som om hon helt hade glömt bort att något hade hänt 20 meter bort. Hon körde ett flatterejs istället och sprang fram och tillbaka som en galning. Där var det inte många hjärnceller som samarbetade!   


Men vi gick närmre och till sist så fattade hon att det var den där fantastiska anden som hon skulle leta efter. Sen kom hon stolt springandes mot mig igen och vi kunde byta.


DIRIGERING

Eva hade en vit pinne som hon ställde i höggräs/buskar. Vi gick dit sa "pass på" (används sen för att hunden ska vara uppmärskam på att här ska det arbetas) och kastade en leksak vid pinnen. Vände, gick en bit bort och riktade upp hunden mot pinnen, dirigerade och skickade med ett "ja!". Miso blev distraherad av något vid stranden som hon var tvungen att buffa på och inte riktigt kunde släppa. Men jag väntade ut henne och precis när hon tittade mot pinnen så gav jag ett "ja!". Hon lyckades släppa det hon varit så upptagen av och sprang till leksaken. Väldigt bra att hon kunde ändra fokus fast det andra var så viktigt.


INKALLNINGAR

Vi fick köra inkallning med attrapperna som störning. Miso sprang över, med endast en liten tvekan (eller så råkade hon snubbla på en attrapp, min lilla smidiga hund :-). Sen fick vi även prova på inkallning två och två samtidigt, där hundarna släpptes på lite olika avstånd och tid. Även detta gick jättebra. Det känns så skönt att fast Miso ger lekinviter till alla så kan hon ändå fokusera och tycka att jag är det bästa som finns i en sån övning.


Miso är en väldigt trevlig och social hund, och det känns som om hon är bra på att läsa av andra hundar och agera därefter. Om det är någon som är osäker då hon kommer fram så kan hon antingen strosa undan eller så lägger hon sig på marken, rullar runt och visar att "jag vill bara leka".


En söt grej som hände var när vi skulle köra dirigering och jag fick låna en lite roligare leksak av en av tjejerna. Miso sprang ut och hämtade den och sprang sen tillbaka till den jaktgolden som ägde leksaken :-) Ungefär som, här har du din leksak!


Lite senar när jaktgoldenhannen skulle hämta en and så kom han till mig och Miso i full galopp och släppte anden framför Misos tassar, som tack för att hon kom tillbaka med hans leksak.   


Detta var en riktigt bra kväll och vi fick med oss en massa matnyttigt.

 
ANNONS
 
Agneta

Agneta

9 juni 2010 09:26

Jadu, det är med planera, göra upp planer mm, känner igen mig!!! Jag ska nu också bli organiserad och strukturerad. Fick med mig massor av nyttigra grejer från jaktinternatet på just detta och peppar peppar så håller det i sig än!

Kram

/Agge

http://www.nogg.se/tyra

 
Ingen bild

Maria&Texas

9 juni 2010 11:15

Åhh vilken bra kurs det verkar vara! En sån skulle jag också vilja gå! Jättebra att du rapporterar så ingående så vi i alla fall kan läsa oss till vad ni gör.:)

 
Ann-Sofie m flock

Ann-Sofie m flock

9 juni 2010 11:42

Spännande läsning o du har såå rätt Karin, tänk att vissa saker kan man ALDRIG få FÖR mycket av!! Man behöver lite pepp både nu o då o så funkar det en stund igen, tur det =) Kram på Er o fortsätt gärna rapportera, vi är såå nyfikna.

http://zetterljungs.cybersite.se

 
Linn

Linn

9 juni 2010 13:12

Det är så skönt med Eva att hundarna inte måste något på kursen, bara att lägga fram fåglar och se vad som händer :) Tar bort lite av den pressen man gärna har "att det måste fungera" vilket brukar smitta av sig på vovvarna.

Rart med byteshandel!

http://hundlycka.blogspot.com

 
Annika

Annika

9 juni 2010 17:04

va kul med jaktkurs... Synd att du inte kunde tävla med Wilma igår. men det kommer fler tillfällen. Jag blev själv taggad så nästa år hoppas jag på att Nikki och jag kan starta i 1:an och apell..

http://annikasvovvar.se

 
Annica

Annica

9 juni 2010 22:25

Låter som en kul kväll!! Polly har ggjort likadant med vilt, bara hämtat o kommit till mig som den naturligaste sak i världen. Superhäftigt när de gör så! Inte lika superhäftigt att jag och Pingla fick 159 poäng ikväll..

http://www.ryegates.se

 
Linn

Linn

10 juni 2010 07:13

Jag har haft privatträning hos Eva tidigare. Jaktkursen jag ska gå har jag inte gått tidigare, jag har bara haft kontakt med instruktören via klickerforum.

http://hundlycka.blogspot.com

 
Birgitta & Lizzie

Birgitta & Lizzie

11 juni 2010 09:06

Verkar som en himla bra kurs !! Vet du om Eva T även har kurser för spaniel ??

Kramizar

PS Härligt att Miso helt obekymrat byter från dummisar till upptinat vilt ! Snart kan hon nog hålla "andan" länge ;))) DS

http://icelolly.bloggplatsen.se

 
lotta

lotta

11 juni 2010 19:47

haha ja...nu har p åkt till turkiet för att glömma sina sorger;)

kursen låter så himla kul och bra:)

http://www.juniocola.bloggagratis.se

 
Susanne o Pebbbels

Susanne o Pebbbels

12 juni 2010 09:27

Jag mår som en valross :-)


Hur ser söndagen ut? Lust att sammanstråla för lite hundträning?

Jag tänkte köpa en metallapport för att börja vänja P med den, i vår affär kostar den nästan 500 spänn, några tips på vart man kan köpa en billigare?


KRAM

PS.Kursen verkar kanon.

http://hundtraningen.blogspot.com

 
Helene, Wallander & Beck

Helene, Wallander & Beck

12 juni 2010 23:45

Vilken kanonkurs, skitbra övningar och så glädjande att hon både tog vilt och lämnade av bara så utan vidare :-)

Det är mycket man skall tänka på som hundförare, först skall man lägga upp plan A och sedan måste man ha en plan B med lösningen om något i plan A går fel... jag intalar mig varje gång att jag faktiskt gör så gott JAG kan.

http://stadsflattarna.se

 
Lisa & Röja

Lisa & Röja

13 juni 2010 17:33

Låter som jag missar en kanon bra kurs! Håller med Maria om att det är bra att du skriver så ingående så kan man kanske "härma" övningarna för sig själv hemma:-)

http://lisashundblogg.weebly.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av karin - 17 november 2013 16:18

Några reflektioner efter senaste tidens hundträningar och kurser. Jag har de senaste åren fått lov att tänka om, tänka nytt och tänka om igen. Knappast någon rymdforskning, men här är mina funderingar i alla fall.   Jag läste häromdagen om en psy...

Av karin - 22 september 2013 17:15

LABBEKLUBBENS WT Igår var det Labbeklubbens WT i Norrtälje. Jag och Miso började storstilat på ruta 2, en enkelmarkering och kammade hem en 20-poängare. Vidare på ruta 3 fick vi 17 poäng, vilket jag tyckte var snålt eftersom hon sprang rakt ut och ...

Av karin - 20 september 2013 21:59

Efter långt tävlingsuppehåll så har jag nu tävlat med båda hundarna.   Förra söndagen debuterade jag och Wilma i agility utanför klubbens trygga "väggar". Peter var med som sällskap. Vis av gamla erfarenheter placerades han och Miso på ställe vid...

Av karin - 23 augusti 2013 08:13

Igår åkte vi 3 timmar upp till Hälsingland och Eva Thorén Söderström och hennes fantastiska Edsäng. Lite galet att åka så långt kanske, men vi hade en jätterolig dag och tränade i sju timmar med några pauser för fika. Det blev nästan som ett WT med f...

Av karin - 19 augusti 2013 17:10


Det var så länge sedan nu jag var inne här så jag nästan har glömt bort att jag har en blogg  . Det har runnit en hel del vatten under kölsvinet sedan sist.   Det har hänt mycket på hundträningsfronten. Vi gjorde några försök att starta i rallyly...

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ karinochwilma med Blogkeen
Följ karinochwilma med Bloglovin'

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14 15 16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2010 >>>

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se