karinochwilma

Direktlänk till inlägg 16 juni 2010

Jaktkurs, 3:e tillfället

Av karin - 16 juni 2010 21:07

Mindmapping är kanske inte vad man förknippar med hundträning. Eva presenterade det som ett bra kompliment i planeringen av träning. Genom att t ex göra en mindmap på markeringar så kan man få med alla eventualiteter som man behöver träna på, men som är lätt att glömma annars.


BÖRJA TIDIGT ATT TRÄNA SVÅRIGHETER

Det är lika bra att börja tidigt att exempelvis träna på att forcera hinder, olika terräng och doftområden. Givetvis fortfarande på en nivå där valpen kan lyckas. Igår fick vi först göra en dirigering där hunden skulle kliva över en planka för att komma till föremålet. Liksom tidigare kurstillfälle så var en vit plaststav uppställd som landmärke, på vägen fram till den passerade vi brädan, sa "pass på" kastade föremål vid staven, gick tillbaka och skickade hunden - över plankan - på en dirigering.


Vi gjorde en liknande sak med markeringar. Vi stod med hunden på andra sidan ett lågt hinder, Eva kastade föremålet nedför en liten slänt. Vi skickade hunden över hindret och nedför slänten. När alla hundar hade provat detta fick vi försöka igen. Denna gång kastades föremålet lite längre, förbi det område de tidigare hade varit i, därmed blev det ett doftområde som hunden var tvungen att ta sig förbi.


Jag har filmat men inte hunnit redigera.


KUNGENS LILLA KRÅKA

Igår fick valparna prova på att ta kråka. Lilla Sickan (jaktlabbe) som förra gången tyckte att attrapperna och anden var superläskiga, hade denna gång inga problem att gå fram till vare sig attrapperna eller kråkan. Jättekul att se. En som definitivt inte hade något problem att ta kråkan var Lystra, för hon bokstavligen snodde fågeln ur hinken efter att vi var klara med den övningen, och tog ett litet ärevarv.


Miso var inte lika överförtjust i kråkan som i anden, men tog den i munnen utan problem och kom till mig med den. Vi fick även prova att promenera förbi fågeln, om hon inte sög tag i den i förbifarten så skulle jag bara gå vidare och hon fick skylla sig själv. Hon tog den varje gång, men så fort hon tappade den så gick vi vidare, inget lockande och pockande. Tar de den inte på en gång så är det långnäsa.


Det blev även lite diskussioner om klickertänk kontra gamla skolan. Som nybörjare inom jaktträning så är det lätt att suga i sig av vad alla säger utan större eftertanke. Men min magkänsla brukar ändå säga mig vad jag ska göra, även om jag inte har löst hur ännu. Jag tror att jag kan lyssna på vad jag behöver träna på, men sen försöka hitta mitt sätt att göra det utifrån det jag tror på.


Någon som har bra tips på böcker om jaktträning, med övningar?

 
ANNONS
 
Birgitta & Lizzie

Birgitta & Lizzie

17 juni 2010 13:07

Gillar upplägget på kursen ! Beträffande gamla och nya "skolan" tycker jag nog som du att man måste känna efter vad som passar en själv :-)) och vad gäller tips på böcker så är jag oxå intresserad och antar att du oxå redan har Bratsbergs bok !?

Kramizar

PS vi har oxå "sittbrunnskapell" och nåt annat uttryck har vi ALDRIG hört *fniss* !!! DS

http://icelolly.bloggplatsen.se

 
Helena & co

Helena & co

17 juni 2010 23:07

Nej nej då skall vi väl ha de där byxorna som man känner sig byxlös i :) den där dräkten är till för den "dolde" kastaren! En så bara måste vi ju ha, hehe? Eller kanske inte? Jag har förresten bestämt mig för vad jag vill beställa så du kan väl maila mig vad du vill ha så kan jag beställa, om du vill? Kram

http://holmstorp.bloggagratis.se

 
Ann-Sofie m flock

Ann-Sofie m flock

17 juni 2010 23:23

hej svejs, jag har köpt en bok på Canis, Positive Gun Dogs, clickertraining for sporting breeds av Jim Barry, Mary Emmen & Susan Smith. Inte alls tokig bok faktist. Har inte hunnit igenom hela ännu men så här långt tycker jag det är bra idéer till övningar o allt bygger på klickerträning o positiv inlärning. Sen tar man såklart inte allt som det är men precis som du skrev, man behöver se sig om, få idéer o sen bygga sin egen modell o plocka det man gillar hos olika tränare o personer.

http://zetterljungs.cybersite.se

 
Annica

Annica

19 juni 2010 22:15

Jag tror på att man inte bara ska kasta stora vita dummies på en gräsmatta till en liten valp utan precis som Eva säger använda naturen och lära dem använda och lita på sin näsa och inte göra det för plättlätt. Aha, Miso vill ha finfågel, klok tjej ;-) Bratsbergs bok är den jag vet med övningar.. Man får väl anpassa träningen efter hunden och kanske inte alltid hålla fast vid en "plan" utan kunna omfall.

http://www.ryegates.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av karin - 17 november 2013 16:18

Några reflektioner efter senaste tidens hundträningar och kurser. Jag har de senaste åren fått lov att tänka om, tänka nytt och tänka om igen. Knappast någon rymdforskning, men här är mina funderingar i alla fall.   Jag läste häromdagen om en psy...

Av karin - 22 september 2013 17:15

LABBEKLUBBENS WT Igår var det Labbeklubbens WT i Norrtälje. Jag och Miso började storstilat på ruta 2, en enkelmarkering och kammade hem en 20-poängare. Vidare på ruta 3 fick vi 17 poäng, vilket jag tyckte var snålt eftersom hon sprang rakt ut och ...

Av karin - 20 september 2013 21:59

Efter långt tävlingsuppehåll så har jag nu tävlat med båda hundarna.   Förra söndagen debuterade jag och Wilma i agility utanför klubbens trygga "väggar". Peter var med som sällskap. Vis av gamla erfarenheter placerades han och Miso på ställe vid...

Av karin - 23 augusti 2013 08:13

Igår åkte vi 3 timmar upp till Hälsingland och Eva Thorén Söderström och hennes fantastiska Edsäng. Lite galet att åka så långt kanske, men vi hade en jätterolig dag och tränade i sju timmar med några pauser för fika. Det blev nästan som ett WT med f...

Av karin - 19 augusti 2013 17:10


Det var så länge sedan nu jag var inne här så jag nästan har glömt bort att jag har en blogg  . Det har runnit en hel del vatten under kölsvinet sedan sist.   Det har hänt mycket på hundträningsfronten. Vi gjorde några försök att starta i rallyly...

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ karinochwilma med Blogkeen
Följ karinochwilma med Bloglovin'

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14 15 16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2010 >>>

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se