karinochwilma

Alla inlägg under oktober 2010

Av karin - 15 oktober 2010 19:21

 

Wilma och Miso 10 månader (förra helgen).


 Fortfarande lite grodstil.


I helgen ska vi åka och träffa syskonen på avkommebeskrivning. Föhoppningsvis är det 10 av 11 valpar från Viljas kull, värsta släktträffen. Det ska bli spännande. Jag har ju missat alla valpträffar så det ska bli jättekul att träffa de andra hundarna och hussar/mattarna. På lördagen är det dessutom lite kurs. Vi håller till på Gesta gård med fantastiska Pura Raza Española, så jag ska försöka hinna lukta lite på hästarna också. Det var ju länge sedan jag red nu, men ibland när jag ser hästar eller någon som rider så blir jag lite sugen.


På Gesta utövar de dessutom NH (Natural Horsemanship), något jag försökte att praktisera när jag var medryttare på den gamle travaren som knappt kunde sänka nacken. Men han blev mjukare och fick man till det, med mycket jobb, så kunde han kännas som en gunghäst.


NH är en filosofi inom hästträning där man jobbar med hästen utifrån deras naturliga förutsättningar och flockbeteenden. Hästen ska känna sig lugn och trygg under träningen. Exempelvis i traditionell ridning lägger man till en skänkel/tryck för att få hästen dit man vill. I NH lättar man istället på skänkeln för att hästen ska bjuda och gå åt det hållet. Lite som klickerträning med andra ord. Tilltalar mig mycket.


Trevlig helg!


Jo... vi har bestämt, inga hundar i sängen. Inte ens på husses kudde.



Men såklart, är man en så duktig hund och "bäddar" sängen... Wilma ser lite skyldig ut, eller hur?! Och sängen VAR bäddad.

Av karin - 13 oktober 2010 19:27

Igår träffade jag en kund för ett jobb och fick med mig en skiss hem med löfte om att skicka tillbaka den när jag gjort offert.


I morse gjorde jag i ordning ett kuvert och lade det på skrivbordet.


Lite piiiinsamt när jag var tvungen att ringa kunden och säga att den fina skissen inte längre var i en bit.



Kuvertet hade förmodligen glidit ner på golvet där två svarta hundar gladeligen med gemensam kraft tog hand om det. Hundarna fick inte stryk, men de förstod nog på mitt vrål när jag upptäckte förstörelsen, att det nog inte var tänkt att de skulle agera pappersförstörare.


Inte att mycket att göra. Jag klistrade ihop skissen hjälpligt och hoppas att kunden inte är allt för arg. Som tur är så är det en väldigt snäll och förstående kund.

Av karin - 10 oktober 2010 20:14

Jag skulle behöva lite hjälp. Till mitt kursprojekt skulle jag behöva låna lite bra bilder på jakt-/bruksträning, annan träning/tävling. Gärna fartfyllda, tagna på nära avstånd, stående, liggande... Det är till min fiktiva tidning. Jag kommer inte att publicera något utan behöver bilder för att skissa med.


Här är en bild på fisen idag. Efter jaktträningen fick hon ta ett viltspår. Hon spårar bra, i fint tempo och målmedvetet. Och klöven, den är mumsig!!!


 

Av karin - 9 oktober 2010 22:42

Idag har vi haft en full arbetsdag här hemma. Vi bjöd in grannar och vänner för att hjälpa oss fortsätta att sätta stängsel. Vad fort det går när man är många, tack snälla alla. Nu har vi borrat i berg och gjutit fast stolpskor, samt satt stängsel så långt det gick. 2/3 delar av stängslet är nu klart.


Arbetsteamet äter lunch och fika.


Barnen snickrade och hade roligt.


Peter och Tintin tar igen sig en stund.


Wilma och Miso hjälper till på sitt sätt.


 

Miso fyller 10 månader idag. Hon övar inför julen (julgris)


Grillning vid badet.


På kvällen gick vi ner till badet och tände upp bastun. I väntan på att den skulle bli varm grillade vi lite korv. Mörkret föll snabbt och vi ställde ut marschaller och hängde ut lyktor. Vi lyckades klämma in oss 14 stycken i bastun. Många var iofs ganska små. Det var väldigt mysigt.


I morse träffade Miso sin nya kompis Doris. De är av samma skrot och korn.

 

"Jag vet Doris, vi springer som galningar och busar!"


Det var åtta hundar nere vid badet idag. Olika storlekar och åldrar. Det är kul för det är ganska många valpar nu och de gillar ju samma sak. 

Av karin - 7 oktober 2010 20:47

Nu är båten avmastad och redo för att tas upp för vintern. Vår sista segling gjorde vi förrförra helgen. Det var jättehärligt om än bitvis lite väl blåsigt.


 

Det lutar rätt så bra, Wilma håller i sig för glatta livet. Känns bra att vi köpte de röda dynorna för hundarna att ligga på...


Wilma och Miso var jätteduktiga, fast det lutade mycket. Under långa seglingar så krävs det ibland lite tidsfördriv. Ett märgben räcker rätt så länge.


Hm... verkar gott det där...


 

tugg tugg...


Hmm... mycket godare än mitt...


 

Tugg tugg...


Visste väl det... mycket godare!


Men hur får man ut det som är innuti?

Man skulle ha haft en längre tunga...

Av karin - 7 oktober 2010 19:38

De har hotat med regn hela dagen, men här har det varit upphåll mestadels. Regnet kom ganska precis när vi hade tagit Misos viltspår.


Spåret var några hundra meter långt och fick ligga i ca 1,5 timme. Hon började direkt att spåra. Visst är det häftigt när de helt plötsligt förstår vad saker handlar om! Med mognad är det mycket som händer, det gäller att ha tålamod och träna vidare.


Miso spårade fint. Lungt, sansat och med nosen i backen. Lite förvånade blev både hon och jag när hon helt plötsligt hittade en klöv, och den var inte vår! Någon annan hade lagt ett spår precis där vårt gick. Antingen var det färskare än vårt eller så såg jag inte klöven för att den låg på andra sidan ett träd. Den var fastbunden, men jag såg inte direkt några vimplar någon annanstans. Undrar hur den hunden reagerar när vårt spår korsar deras. Förhoppningsvis så korsade vi bara deras spår precis innan deras spårslut.


Miso luktade på klöven men lät bli att plocka upp den och kunde plocka upp vårat blodspår igen utan några problem. När hon sen hittade "sin" klöv, så fick hon ett grisöra som belöning. Behåll det själv du matte så tar jag klöven, tyckte Miso :-)


I morse var vi nere vid badet. Det var sju hundar som busade. Ja, kanske mest systrarna då i sällskap av Rufus, 6 mån Lagotto. Rufus var nybadad när han kom dit, det syntes inte när han gick hem. Miso och Lystra såg ut som om de hade gjort sandänglar.


 

Sandtrollet Lystra.

Av karin - 5 oktober 2010 20:42

Idag har jag jobbat sent. Wilma har varit hos G&L och Miso hos mina svärföräldrar. Tack Karin och Bengt, jag hörde att det har gått bra. Jätteskönt att kunna lämna även henne utan problem. Miso och tant Alice (Peters föräldrars hund) har lekt och samsats bra. Men Miso är ju en glad hund som är helt övertygad om att alla är kompisar. Och om inte andra hundar tycker det så bryr hon sig inte så mycket och lallar runt på egen hand istället. Jag tycker att hon är bra på att läsa av situationer. När jag sent omsider kom hem så tränade vi lite inomhus i väntan på att maten skulle bli klar.


Miso fick träna snabba lägganden. De är numera ganska snabba men höfterna hänger fortfarande inte med. Ibland blir det grodstil, ibland på sidan och ibland höfterna ihop. Sen blev det läggande under baklängesmarsch, vilket hon fixade bra.


Jag provade även lite stående under baklängesmarsch. Först fick hon göra ställanden framför mig. Jag kastade godiset bakom henne och fick på så sätt repetitioner. Hon ser så söt ut när hon gör lite hopp-stå.


Vi tränade även på att hålla apportbock och ta den med bestämdhet.


Wilma fick även hon köra lite ställande under baklängesmarsch. Hon rör sig ju mycket snabbare och det hinner hända en massa. Hon är inte lika van att erbjuda beteenden och väntar på att jag ska ge kommando.


Med Wilma gjorde jag även fällkniven, ställanden och lägganden. Det gör hon riktig bra nu. Även här är hon snabb och det gäller att belöna rätt så att hon inte hinner trampa på stället.


Hela träningen tog kanske en kvart, bättre än ingenting. Tänkte att jag ska börja filma igen så att jag ser vad jag håller på med och om det ger resultat.

Av karin - 4 oktober 2010 21:26

WALKUP

På gårdagens jaktträning följde Peter med och förde Wilma. Första övningen var en walkup, där det kvackades och slängdes dummisar. Wilma höll på att krypa ur skinnet och kunde inte vara tyst. Jag funderar på att ta bort stämbanden istället för att kastrerar henne. Peter fick gå åt sidan och försöka göra lite övningar på egen hand, men hon var lika galen då.


Miso kan gå fot några steg åt gången, vi gjorde enligt våra förusättningar. Alla förare fick själva välja om de skulle skicka sin hund på någon av dummisarna som slängdes. Miso fick hämta en. Vi har tränat avlämningar hemma, men det är fortfarande svårt för henne att inte ta ett ärevarv och visa upp trofén för den som kan tänkas bli svartsjuk och vilja jaga henne.


Men när matte tokspringer åt motsatt håll när hon plockat upp dummyn så är det ju viktigt att hänga på henne. Det var rätt så blött på ängarna så det var riktigt klafsigt och mysigt att springa i. Mina rena byxor är inte längre rena. Men när hon jagat mig en stund så kunde vi göra en bra avlämning i alla fall. Vi ska fortsätta med avlämningarna här hemma, med dummysar, kanindummys och vilt.


LINJETAG

Nästa övning, var första en markering på långt avstånd och sen ett linjetag till samma ställe. Denna gång förde jag Wilma och hon gick med mig och skötte sig riktigt bra. Hon tog både markering och linjetag, men andra gången vi skulle göra linjetag på samma ställe så kunde hon inte riktigt tro att det var så. Jag fick dirigera henne och det tog hon i alla fall bra.


KVÄLLENS LYDNADSTRÄNING

På jouren ikväll började jag med Wilma. Helena kommenderade mig på fria följet och det gick riktigt bra. Wilma var supertaggad och uppe i varv + att det var en massa andra hundar där och rätt så mycket skällande överlag. Det är ju lätt att det slår över och hon börjar att frustrationsskälla. Ikväll provade jag att bara vända mig ifrån henne så fort hon skällde och gå ifrån henne. Hon fick jaga ikapp mig då jag vände mig ifrån mig hela tiden. Efter några vändningar var hon helt tyst.


Inkallning med ställande gick hyfsat bra, de första gångerna tog hon väl många steg. Nu har hon förstått vad som förväntas av henne och hon stannar tvärt om hon är säker på att det var det hon skulle göra och inte en rak inkallning. Utförandet kan hon, men stimuluskontrollen måste alltså bli bättre.


Helena kommenderade mig på fjärren också. Lite långsamma byten. Men hon gjorde rätt och utan ljud.


Rutan gick inte alls eftersom Wilma trodde att Helenas koner var targets. Hon provade tasstarget på allesammans och vi lade till sist ner försöken.


MISO

Med Miso blev det lite linförighet, baklängesmarsch, vända upp och ta några steg. Om och om.


Vi var med på platsliggningen och Miso låg fint kvar hela tiden. Jag stod ca 3-4 meter ifrån och gick fram och belönade, som längst var 20-30 sekunder mellan belöning. Nu tänkte jag börja länga tiden.


Doggie-zen sätta sig när leksaker/dummys faller. Helena fick busa och kasta kanindummy, när Miso satte sig fick hon ett "ta den!" och springa fram till Helena och busa med henne.


Hopp över hinder fungerade bra. Vi skickade hundarna mellan oss och Miso lufsade över hindret som var 20 cm högt. Kanske får jag höja lite för att få lite mer tempo och hopp.


Vi körde även lite hålla apport. Miso är riktigt duktig och håller även när jag puffar lite på apportbocken. Jag vill ha lite mer klipp i greppandet så blir tuggrisken nog lite mindre.


Sen blev det riktigt mörkt och det var dags att åka hem. Man får vara glad så länge man slipper ha vantar på sig då man tränar. Än så länge är det ju ganska varmt ävenom om vi höll på att blåsa bort idag.


Ni har väl ätit kanelbulle på kanelbullens dag!?

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4 5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Oktober 2010 >>>

Ovido - Quiz & Flashcards