karinochwilma

Direktlänk till inlägg 11 januari 2011

Apporteringsträning

Av karin - 11 januari 2011 19:19

Det är svårt att hitta något bra ställe att träna på nu. Klubbarnas appellplaner är täckta med ett tjockt lager snö och skare. I skogen kan man gå på smala stigar men vid sidan om är det djup snö. Jag har dock kommit på två ställen där jag kan träna, eller tre. På en parkering längre bort i området, nere vid badet och i pulkabacken ner till badet.


På eftermiddagen tog jag med mig Miso för att testa lite apportering. Vi har inte så mycket trafik i vårt område och på vägen ner till badet droppade jag apporten och gick med Miso vid min sida för att sen vända om och skicka henne. Jag hade bestämt mig för att testa två varianter.


1. Då Miso sprungit ut för att ta dummyn och precis vänt sig om kastade jag en snörboll bakom mig.


Miso blev lite häpen då jag kastade bollen bakom mig, hon sprang lite fortare och höll kvar dummyn i munnen när hon kom mot mig. Sen när hon kom fram till leksaken släppte hon dummyn, men hade sen svårt att välja vilken hon skulle ta. Jag tog leksaken och lekte med henne och försökte höja värdet på snörbollen.


2. Jag tog fram kanindummyn. Eftersom den är väldigt åtråvärd lade jag kattmat i en skål bakom mig som avståndsbelöning. Miso såg när jag lade i kattmaten.


Första skicket kom hon lite tveksamt mot mig med kanindummyn. Jag skramlade lite med matskålen och puttade ut den bakom mig. Då fick hon bättre fart, släppte dummyn tre meter framför mig. Sprang förbi och tog kattmaten.


Andra skicket visste hon inte om hon skulle ta kanindummyn eller maten först. Men eftersom kattmaten inte var något alternativ så skickade jag henne på dummyn. Hon hade ganska bra fart ut och in, släppte kanindummyn några meter framför mig. Jag stod med foten på skålen och lät henne inte få maten förrän hon hade plockat upp dummyn och kommit in till mig.


UTVÄRDERING: Den vanliga dummyn är lika mycket värd som snörbollen. Kanindummyn är lika mycket värd som kattmat. Jag hade inte kunnat använda den vanliga dummyn och kattmat och kanindummyn och snörboll. Hon får bättre fart, men inte jättemycket då jag kastar snörbollen bakom mig. Kattmaten har högt värde, jag borde nog ha medhjälpare då jag använder den som avståndsbelöning. Jag får fortsätta att träna fart och avlämningar separat.


Jag måste träna mer utomhus. Det är för många saker som stör och Miso har svårt att koncentrera sig. Inomhus kan hon fotposition och sitt. Då förväntan är stor (kanindummyn) har hon svårt att sätta sig vid min sida. Jag måste träna mer på sitt utomhus och vid förväntan.

 
 
Linn

Linn

11 januari 2011 21:03

Kan du inte träna med kanindummyn inomhus? Både apportering och som störning på sitt eller andra moment hon kan?

Det är ju nackdelen med kattmat, att man måste lära dem hur de ska ta belöningen. Jag tror jag började med fot inomhus mot skålen med kattmat för att lära in ett bra varsågod mot det.

http://hundlycka.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av karin - 17 november 2013 16:18

Några reflektioner efter senaste tidens hundträningar och kurser. Jag har de senaste åren fått lov att tänka om, tänka nytt och tänka om igen. Knappast någon rymdforskning, men här är mina funderingar i alla fall.   Jag läste häromdagen om en psy...

Av karin - 22 september 2013 17:15

LABBEKLUBBENS WT Igår var det Labbeklubbens WT i Norrtälje. Jag och Miso började storstilat på ruta 2, en enkelmarkering och kammade hem en 20-poängare. Vidare på ruta 3 fick vi 17 poäng, vilket jag tyckte var snålt eftersom hon sprang rakt ut och ...

Av karin - 20 september 2013 21:59

Efter långt tävlingsuppehåll så har jag nu tävlat med båda hundarna.   Förra söndagen debuterade jag och Wilma i agility utanför klubbens trygga "väggar". Peter var med som sällskap. Vis av gamla erfarenheter placerades han och Miso på ställe vid...

Av karin - 23 augusti 2013 08:13

Igår åkte vi 3 timmar upp till Hälsingland och Eva Thorén Söderström och hennes fantastiska Edsäng. Lite galet att åka så långt kanske, men vi hade en jätterolig dag och tränade i sju timmar med några pauser för fika. Det blev nästan som ett WT med f...

Av karin - 19 augusti 2013 17:10


Det var så länge sedan nu jag var inne här så jag nästan har glömt bort att jag har en blogg  . Det har runnit en hel del vatten under kölsvinet sedan sist.   Det har hänt mycket på hundträningsfronten. Vi gjorde några försök att starta i rallyly...

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4 5
6
7 8 9
10
11 12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2011 >>>

Ovido - Quiz & Flashcards