karinochwilma

Direktlänk till inlägg 24 februari 2011

Att tala med små bokstäver

Av karin - 24 februari 2011 16:25

Jag håller på och läser en bok just nu som heter Vegomyten. Den handlar om hur vi människor tär på jordens resurser, intressant läsning som jag kanske återkommer till sen. Men det var inte det som jag tänkte att detta inlägg skulle handla om :-) Det var en mening i den som fick min hjärna att sväva ut i helt andra banor. Något om en lärare som talade i låg och allvarlig röst, vilket fick det hon sa att verka mycket viktigt.


Det är ju samma sak i hundträning. Talar vi med små bokstäver så måste hundarna anstränga sig för att lyssna, istället för att man säger saker flera gånger och högre och högre. Jag tror att många av oss har upplevt hur hunden ligger och sover men blir väldigt vaken om man säger vissa triggerord ganska tyst, typ "gå ut".


Jag hade en granne en gång som alltid skrek och vrålade till sina barn. Det hade aldrig någon avsevärd effekt. De sprang bara fortare och längre bort, med som det verkade, lock för öronen. Det enda barnen lärde sig var att också vråla högt.


Wilma är ju en läromästare för det mesta. Är jag för högljudd mot henne så slutar hon att fungera. För högljudda hejarop gör att hon skäller och gör en massa ljud, hårda tillrättavisanden gör att hon blir disträ. I båda fallen stänger hon av. Kuttrar jag lite och talar lågt och mjukt däremot så kommer hon, söker kontakt och vill bli kelad med. Lägger huvudet på sned och lyssnar.


Kontentan av detta virrvarrpannefilosoferande, jag ska försöka bli bättre på små bokstäver och mindre gester för att göra hundarna mer lyhörda.

 
ANNONS
 
Linn

Linn

24 februari 2011 18:59

Nickar instämmande, här gäller samma sak. Härom dagen viskade jag till Nässla på promenaden när hon gjorde något och hon vände tillbaka till mig, då kan man ju tänka sig vad de kan höra.. Så hör hon inte normal ton lär hon inte höra mig gapa heller så då kan man lika gärna bara hämta hunden..

http://hundlycka.blogspot.com

 
Helene, Wallander & Beck

Helene, Wallander & Beck

24 februari 2011 23:21

Helt klart värt att testa :-)

http://stadsflattarna.se

 
Helena

Helena

25 februari 2011 16:01

Ja det är verkligen tänkvärt! Den där boken tycker jag låter spännande med tanke på dess namn. Kram

http://holmstorp.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av karin - 17 november 2013 16:18

Några reflektioner efter senaste tidens hundträningar och kurser. Jag har de senaste åren fått lov att tänka om, tänka nytt och tänka om igen. Knappast någon rymdforskning, men här är mina funderingar i alla fall.   Jag läste häromdagen om en psy...

Av karin - 22 september 2013 17:15

LABBEKLUBBENS WT Igår var det Labbeklubbens WT i Norrtälje. Jag och Miso började storstilat på ruta 2, en enkelmarkering och kammade hem en 20-poängare. Vidare på ruta 3 fick vi 17 poäng, vilket jag tyckte var snålt eftersom hon sprang rakt ut och ...

Av karin - 20 september 2013 21:59

Efter långt tävlingsuppehåll så har jag nu tävlat med båda hundarna.   Förra söndagen debuterade jag och Wilma i agility utanför klubbens trygga "väggar". Peter var med som sällskap. Vis av gamla erfarenheter placerades han och Miso på ställe vid...

Av karin - 23 augusti 2013 08:13

Igår åkte vi 3 timmar upp till Hälsingland och Eva Thorén Söderström och hennes fantastiska Edsäng. Lite galet att åka så långt kanske, men vi hade en jätterolig dag och tränade i sju timmar med några pauser för fika. Det blev nästan som ett WT med f...

Av karin - 19 augusti 2013 17:10


Det var så länge sedan nu jag var inne här så jag nästan har glömt bort att jag har en blogg  . Det har runnit en hel del vatten under kölsvinet sedan sist.   Det har hänt mycket på hundträningsfronten. Vi gjorde några försök att starta i rallyly...

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ karinochwilma med Blogkeen
Följ karinochwilma med Bloglovin'

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
<<< Februari 2011 >>>

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se