karinochwilma

Direktlänk till inlägg 21 mars 2011

En händelserik helg

Av karin - 21 mars 2011 08:12

Jag sa att jag skulle jobba, men jag hinner nog blogga lite också  .


I lördags var vi på jaktkurs i Sorunda. Eftersom Miso precis är klar med sitt löp så badade jag henne kvällen innan, för att ha minsta möjliga inverkan på eventuella hanhundar. Wilma fick slinka med på köpet också.


Vill man va' fin får man lida pin...


Wilma tränar "kängun"


Tidigt på lördagen bar det av till Sorunda för jaktträning med Helena och Lena på jaktkurs.se. Eftersom vi skulle bort på middag senare så följde Peter och Wilma med också som sällskap.


Vi var nio ekipage på kursen, två flattar, en tollare och resten labbar. Jag tror alla var mellan 14 månader och ca 2 år. En varierad grupp, där alla hade kommit lite olika långt, men de flesta i nybörjarnivå.


 


Vi höll till på en vidsträckt åker. Efter att ha presenterat oss så fick de som ville gå på en väg som gick längs med åkern och lägga två dummys var längst ner i hörnet. Dessa fick sen ligga där till senare på dagen.


MARKERING MED STADGA


Alla nio ekipagen stod på rad bredvid varandra. Vi gick LÅNGSAMT på linje framåt mot kastarna och skulle ha bra kontroll och stadga på hundarna. Det var hundarna på kanterna som skulle jobba hela tiden. När markeringen kastades skulle alla stanna. Först kastades en dummy rakt ut till hunden på högra flangen. När den hade apporterat kastades en dummy till hunden på vänstra sidan. Vi som inte jobbade skulle ha fokuserade hundar stadigt sittandes vid vår sida.Sen kastades en dummy till motsatt sida. Höger hund sprang till vänster förbi alla hundar på linjen. Vänster hund till höger. Efter det fick de hundar som arbetat ställa sig mitt på linjen och vi andra flyttade ut ett snäpp åt sidan, så att det blev nästa två hundars tur.


Miso var jätteduktig! Hon hade bra fokus och gick fint bredvid mig. Då markeringarna kastades så satte hon sig varje gång och hade fullt fokus på var den landade. Jag var jätteglad och imponerad. Vi har varit väldigt dåliga på att träna hela vintern och de senaste veckorna katastrofdåliga. I höstas tränade vi dock lite upflog i jaktgruppen (då vi har en jaktcocker i gruppen). Jag tror att det var denna träning som kanske fanns någonstans i bakhuvudet.


Jag och Miso stod i mitten och det tog ett tag innan alla hundar hade fått tagit sina markeringar och det var vår tur. Då hade hon ju bara fått titta på när de andra hade sprungit ut och hämtat saker i en timme. Men vid hennes tur så var hon fortfarande lika duktig, satte sig då markeringen kastades, väntade tills jag hade tagit av kopplet och sprang ut på mitt kommando. Hon hade god fart ut och kom in och lämnade av i handen   Jag var supernöjd. Miso har ju gärna behållt saker för sig själv. Hon fick en rejäl lekbelöning.


ATT TÄNKA PÅ: Tänk på hur jag själv står med kroppen för att förenkla för hunden.


   


LINJETAG OCH MARKERINGNästa övning delades vi in i två grupper så att vi blev 5 i vår. Först fick vi sätta ner hundarna och gå och lägga varsin dummy på ena änden av åkern. Sen gick vi liksom förra övningen på linje mot en kastare. När markeringen var kastad så skulle hunden på högra kanten vända sig om och skicka på linjetaget som vi lagt ut bakom oss. När den hunden kommit in, fick hunden på vänstra sidan ta markeringen. Sen fick den högra hunden ställa sig längst till vänster och så gjordes övningen om.


 

Under tiden vi tränade var Peter och Wilma eldvakt så att vi i pausen kunde grilla en korv, eller två. Det var en strålande solig dag. När vi kom på morgonen var det vinter och när vi åkte hem i 14-tiden så var det vår!


DOLT LINJETAG OCH MARKERINGAR


Sista övningen fick vi göra som hade lagt ut dummys på hörnet av åkern, tidigare på morgonen. Dessa hade legat 3,5-4 timmar. Eftersom vi hade gått ut en väg och lagt ut dummysarna och skickade hunden från ett annat håll, så blev detta linjetag lite dolt. Miso var vid det här laget ganska trött. Hon hade skött sig så bra under dagen och jag ville ändå se hur mycket hon kan.


Vi gick som förra övningen framåt på linje och en markering kastades, bakom oss låg fortfarande dummys. Jag vände bort och gick ganska nära, ca 15-20 meter från det linjetag som låg "dolt". Miso sprang rakt ut, men så kom hon på att det faktiskt hade kastats ganska mycket där bakom oss. Hon vände och sprang där markeringen låg. Kastaren ställde sig på dummyn så hon fick ingen utdelning utan kom in till mig istället. Jag gick ytterligare några meter nämre och skickade henne igen. Hon sprang ut lite till vänster om dummysarna, men fick dem i näsan och sprang dit, hittade en dummy och kom in till mig med bra fart.


Sen fick hon gå fotgående tillbaka till linjen och hämta markeringen som kastades tidigare.


Jag var så himla nöjd med henne efter dagens övningar så jag bestämde mig för att bryta där och inte göra mer.


 Peter och Wilma gick det ingen nöd på. De hade vaktat ladan stora delar av dagen. En betungande arbetsuppgift...Wilmenlund höll ju såklart koll på vad matte och Miso gjorde där ute på fältet. Liiite sugen var hon nog också på att få hjälpa till.


Då det fortfarande låg ett tre dummysar kvar längst ner på åkern och de andra hundarna hade tagit slut efter en hel dags träning så frågade jag om Wilma kunde få hämta de sista tre. Lycklig är bara förnamnet.


Hon gjorde det också med den äran. Första sprang hon ett extra varv på åkern innan jag fick stopp på henne och kunde dirigera henne till dummyn. Är man duracellkanin så är man, vid det här laget rejält uppskruvad. De andra två sprang hon som ett spjut ut och hämtade, hör och häpna så var hon tyst också vid varje skick!


Sen åkte vi hem till Marcus och lagade till älgkött som fick koka i vin i 4 timmar. Så himla gott blev det!


  Ju fler kockar dessdå bättre soppa!


ETT MINDRE BRA AVSLUT PÅ HELGEN

Igår gick vi ner till badet och de andra hundkompisarna. Vi har inte varit där på 1,5 månad då Miso har löpt och jag har varit inne i stan och jobbat. Miso tyckte det var jättekul, speciellt att träffa Doris.


Vi kom hem, åt frukost och stoppade in hundarna för att åka och handla. De fick ligga i bilen några timmar. Sen när vi kom hem och Miso hoppat ur bilen så tyckte jag att hon såg konstig ut. Jag ropade på henne men hon ville inte gärna gå. Sen hoppade hon på tre ben, drog upp höger bak och ville inte riktigt stödja på det.


Jag blev livrädd och första impulsen är ju att åka till veterinären på en gång! Men söndag eftermiddag är det ju inte aktuellt om det inte är riktigt akut. Jag kände igenom, så inget. Hon reagerade inte när jag böjde, men däremot när jag sträckte benet.


Antingen har det hänt något när hon och Doris lekte, fast det inte märktes något när vi gick hem (en promenad på ca 1 km). Hon kanske stelnade till i bilen och fick ont sen. Eller så hände något när hon hoppade ur bilen som jag inte hann se.


I morse var det dock bättre. Hon drog fortfarande upp benet lite precis när hon börjar att gå efter att ha legat. Men stödjer på det och vi har gått en promenad utan att hon haltar nämnvärt. Jag avvaktar några dagar till fast jag alltid brukar vara lite harig med mina sessor och åka till veterinären direkt.

 
ANNONS
 
Annica

Annica

21 mars 2011 21:24

Vilken trevlig dag och vad duktig Miso var!! Härligt med en hund som både är koncentrerad och vill jobba :-) Hoppas benet är helt okey nu, visst blir man harig..

http://www.ryegates.se

 
Helena

Helena

21 mars 2011 23:01

Duktiga Fisen! Hoppas hon mår bättre i benet och att de kan ta det liiite lugnt imorgon när syrran kommer. Kram

http://holmstorp.bloggagratis.se

 
Annika, Diesel o Indy

Annika, Diesel o Indy

22 mars 2011 09:08

Vilken härlig dag ni fick! Vad duktig hon va!

http://annikasvardag.bloggplatsen.se

 
Helene, Wallander & Beck

Helene, Wallander & Beck

27 mars 2011 22:41

Vilken braig kurs och så underbart du illustrerar övningarna :-)

För varje gång man läser om era träningar så gör Miso & du finfina framsteg!

http://stadsflattarna.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av karin - 17 november 2013 16:18

Några reflektioner efter senaste tidens hundträningar och kurser. Jag har de senaste åren fått lov att tänka om, tänka nytt och tänka om igen. Knappast någon rymdforskning, men här är mina funderingar i alla fall.   Jag läste häromdagen om en psy...

Av karin - 22 september 2013 17:15

LABBEKLUBBENS WT Igår var det Labbeklubbens WT i Norrtälje. Jag och Miso började storstilat på ruta 2, en enkelmarkering och kammade hem en 20-poängare. Vidare på ruta 3 fick vi 17 poäng, vilket jag tyckte var snålt eftersom hon sprang rakt ut och ...

Av karin - 20 september 2013 21:59

Efter långt tävlingsuppehåll så har jag nu tävlat med båda hundarna.   Förra söndagen debuterade jag och Wilma i agility utanför klubbens trygga "väggar". Peter var med som sällskap. Vis av gamla erfarenheter placerades han och Miso på ställe vid...

Av karin - 23 augusti 2013 08:13

Igår åkte vi 3 timmar upp till Hälsingland och Eva Thorén Söderström och hennes fantastiska Edsäng. Lite galet att åka så långt kanske, men vi hade en jätterolig dag och tränade i sju timmar med några pauser för fika. Det blev nästan som ett WT med f...

Av karin - 19 augusti 2013 17:10


Det var så länge sedan nu jag var inne här så jag nästan har glömt bort att jag har en blogg  . Det har runnit en hel del vatten under kölsvinet sedan sist.   Det har hänt mycket på hundträningsfronten. Vi gjorde några försök att starta i rallyly...

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ karinochwilma med Blogkeen
Följ karinochwilma med Bloglovin'

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< Mars 2011 >>>

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se