karinochwilma

Direktlänk till inlägg 23 februari 2012

Sol!!!! vår?

Av karin - 23 februari 2012 12:23

Solen skiner och det droppar från taken. Isskorpan som täckte alla vägar igår är på väg att luckras upp. Jag är så glad att våren är på väg.


Idag var jag med Miso och Wilma hos veterinären. Wilma fick vaccination och Miso Galastop. Veterinären sa att det egentligen är lite tidigt att ge Galastop eftersom hon ska vara "dräktig" i 60 dagar. Hon tyckte att jag kunde ge nu, men att Miso kanske får ett återfall längre fram så att jag måste ge Galastop igen.


Veterinären frågade om jag har övervägt kastrering, vilket jag ju har gjort. I så fall blir det i slutet av maj, jag har ju lite tid att fundera. Även om hon löper med 10-11 månaders mellanrum så är ju löpen jobbiga både för Miso och tråkiga eftersom träningen ligger nere i 2 månader, om inte mer, runt löp.


Dessutom är det ju det där med risk ljuvercancer och livmoderinflammation.

 
 
Linn

Linn

24 februari 2012 08:12

Jag kom fram till ganska tidigt att Nässla inte skulle gå i avel av olika anledningar och eftersom löpet då var så besvärligt för henne valde jag att göra det. Under löpet sov hon i princip i tre veckor (och på henne är det verkligen märkbart, hon är ju rätt galen annars)och hon blödde också extremt mycket. Det såg ut som man gått ett blodspår när hon hade gått någonstans, det nästan rann. Sen blev hon extremt låg efteråt, det kändes som att hon skulle vara deprimerad, suckade hela tiden, allt var dåligt, ingen ro och ingen lust att jobba. Att svälta och motionera henne funkade inte eftersom hon själv inte åt över huvud taget (visserligen fick hon inte mjölk och flera jag hört menar att det är den fysiska biten som ändras av lite mat/mer motion). Så, när jag insåg att tre månader per löp, två gånger om året ger 6 månader trött, dåligt mående hund så tyckte jag att det var värt att göra det. Att min förra hund dessutom dog av livmoderinflammation kanske gjorde att tanken fanns där betydligt fortare också, men jag hade nog ändå gjort det. Skulle hon däremot haft små löp som knappt märktes hade jag inte gjort det.

Ibland har jag tänkt att anledningen till att vi gjorde så stora framsteg till i våras berodde på kastreringen (det var verkligen dag och natt från hösten -10 till våren -12 i Nässlas förmåga att jobba runt andra hundar och hon kasterades där på hösten) men i höstas fick jag ett klart tecken på att så var inte fallet. Framstegen beror på att vi har tränat hårt, inte på operationen. Detta insåg jag när vi plockade fram fåglar hos uppfödaren, plötsligt var vi tillbaka på ruta ett i förmåga att sansa sig. Ett nederlag i sig (jag hade bara tränat på dummys och trodde vi var redo för B-prov) men samtidigt blev jag glad att inse att det är min träning som gjort det och inte bara ett ingrepp. Så, nej, beteendet har inte förändrats, hon är lika galen som alltid. Nu är ju hon extrem och en liten förändring kanske inte märks så mycket, till skillnad mot Miso, som jag förstått är lite lugnare typen. Men jag tränar ibland med en annan flat, visserligen en hane men man menar ju att även de blir lugnare av kastrering och hans matte kan inte heller se att han blev segare eller sämre i att arbeta efter ingreppet.

Pälsen däremot.. Den är inte vacker idag, speciellt inte på vintern. Det är den stora nackdelen jag ser, men å andra sidan går hennes välmående före att lyckas i utställningsringen så jag ångrar det inte. Men visst hade jag önskat att hon fått behålla sin fina päls hon hade innan..
En annan sak jag har märkt är att hon äter idag, till skillnad mot innan operationen så hungrigare blir de, ämnesomsättningen ändras vid en kastrering. Men för mig som hade en hund som tyckte det räckte med att äta en gång i veckan så var detta något positivt.

För min del så tycker jag att jag har samma glada skit som jag hade innan, hon är tom gladare om man räknar antal dagar på året. De säger att man borde märka skillnad före och efter, men eftersom hon hade så många olika sidor före operationen (från superglad till megadeppig) är det klart att DET ändrats, nu är hon bara superglad jämt. Fast hon ser ut som ett troll på benen..

Det här var våran erfarenhet av det, hoppas du hittar andra du också kan få lite inputs från och därifrån kunna göra ett bra beslut :)

http://hundlycka.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av karin - 17 november 2013 16:18

Några reflektioner efter senaste tidens hundträningar och kurser. Jag har de senaste åren fått lov att tänka om, tänka nytt och tänka om igen. Knappast någon rymdforskning, men här är mina funderingar i alla fall.   Jag läste häromdagen om en psy...

Av karin - 22 september 2013 17:15

LABBEKLUBBENS WT Igår var det Labbeklubbens WT i Norrtälje. Jag och Miso började storstilat på ruta 2, en enkelmarkering och kammade hem en 20-poängare. Vidare på ruta 3 fick vi 17 poäng, vilket jag tyckte var snålt eftersom hon sprang rakt ut och ...

Av karin - 20 september 2013 21:59

Efter långt tävlingsuppehåll så har jag nu tävlat med båda hundarna.   Förra söndagen debuterade jag och Wilma i agility utanför klubbens trygga "väggar". Peter var med som sällskap. Vis av gamla erfarenheter placerades han och Miso på ställe vid...

Av karin - 23 augusti 2013 08:13

Igår åkte vi 3 timmar upp till Hälsingland och Eva Thorén Söderström och hennes fantastiska Edsäng. Lite galet att åka så långt kanske, men vi hade en jätterolig dag och tränade i sju timmar med några pauser för fika. Det blev nästan som ett WT med f...

Av karin - 19 augusti 2013 17:10


Det var så länge sedan nu jag var inne här så jag nästan har glömt bort att jag har en blogg  . Det har runnit en hel del vatten under kölsvinet sedan sist.   Det har hänt mycket på hundträningsfronten. Vi gjorde några försök att starta i rallyly...

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24 25
26
27 28 29
<<< Februari 2012 >>>

Ovido - Quiz & Flashcards