karinochwilma

Direktlänk till inlägg 16 juli 2012

Härligt jaktinternat i Edsäng

Av karin - 16 juli 2012 11:37

Efter helgens jaktinternat i Edsäng hos Eva Thorén Söderström och Sofi Piel så har jag fått en hel del att tänka på.


Bra övningar, men framförallt lite att tänka på i hur jag ska förhålla mig till min och Misos träning. Eva och Sofi, tänker lite olika och löser saker lite olika men har ändå en gemensam tråd i hur de tränar som handlar om att göra förutsättningarna för hunden de bästa för att lyckas och arbeta med positiv förstärkning och tajming. Det handlar lika mycket om föraren som om hunden. Något som passar mig och Miso.


Miso löser alla övningar och kan en massa men det går alldeles för långsamt och oinspirerat.


Har funderat på våra förutsättningar:

1. Hon har fart och uthållighet när det kommer till saker hon tycker är roliga, både vad gäller träning och lek

2. Hon har lätt att lära (och uppenbarligen snappar hon upp saker även om det går långsamt och hon inte är inspirerad).

3. Hon är känslig för min sinnestämning. Även om hon verkar helt oberörd så löser hon konflikter, antingen genom att fjäska (i vardagssammanhang), eller att gå in i sin egen bubbla och fnula med annat (i träningssammanhang).

4. Hon är modig men osäker. Modig såtillvida att hon vågar gå långt ut ifrån mig både i skog och på vatten, genom snår och eländig terräng. Osäker på det sätt att om någon står och kastar/vaktar vilt så blir hon långsammare och mer osäker på om hon ska ta det eller om hon kommer att bli åthutad. Osäker på om jag kommer att hålla på att krångla med avlämningar eller bråka på henne på annat sätt.


Jag kommer att tänka om helt vad gäller vårt mål framöver. Jag kommer inte att sikta på att träna för att tävla. Istället ska jag träna för att få upp fart och motivation, det blir mitt "mission". Jag kommer att träna på samma saker och övningar, fortsätta att utmana henne, men fokus kommer att ligga på vårt samarbete och att hon ska tycka att det är roligt att göra saker med mig och lita på att hon gör rätt.


Vid t ex avlämningar ska jag strunta i själva dummyn och fokusera på farten in och mottagandet av Miso, med kel och lek.


Jag måste lösa problemet att hon t ex springer rakt ut på linjetaget konstaterar att dummyn ligger där och struntar sen i den och börjar att nosa omkring. Delvis kan detta bero på att hon är osäker på mitt mottagande och då löser det kanske sig genom att det blir roligare att komma in till mig. Beror det på att hon tycker att det är för enkelt eller tråkigt (hon tycker det är roligare när dummyn ligger knepigt eller t ex vid markeringar då det händer något), så måste jag hitta ett sätt att göra det lekfullt - utan kast och utan klurigheter. Kanske med oförutsägbarhet.


Det är ingen lätt hund att jobba med, men istället för att misströsta och önska att jag slapp motivera henne till att göra allt för att kunna koncentrera på själva övningarna så får jag se det som en utmaning att knäcka den här nöten. I vilket fall så handlar det om att vi ska ha kul tillsammans, inte hur många priser vi bärgar hem. Det kanske låter töntigt och självklart, men det är en liten omsortering i hjärnan. För hur det än är så har man haft tanken att man ska tävla så blir jag besviken när inte allt går som på räls. Då är det lätt att bli helt oinspirerad. Kan jag istället sträva efter glimten och glädjen i Misos ögon och får svar på detta så är det ett lika stort mål, om inte större.


Det har varit en fantastisk helg med trevlig sällskap och jättefina träningsmiljöer. Tur med vädret hade vi också, mulet, lite solglimtar fredag och lördag. Att det regnade på söndagen gjorde inte så mycket eftersom vi ändå skulle slänga in allt i bilen och åka hem sen.


När jag åkte hem fick jag en liten tripp ner minnenas väg. När jag var liten så hade vi stuga i Kilafors strax intill min farmors barndomshem. Jag har åkt den kurviga sträckan mellan Sandviken och Kilafors oändligt många gånger med bil full av ungar, packning och katter för sommarlov i Hälsingland. Hur många gånger har jag inte åkt förbi Ockelbo med förväntan på att se Villavillekullahuset (det var ett färglatt hus med tinnar och torn). Jag tror våra föräldrar hittade på såna hållpunkter under resan för att vi skulle hålla oss i skinnet och inte tjata "är vi framme snart?!" redan efter någon mil.

 
 
Annika, Diesel o Indy

Annika, Diesel o Indy

16 juli 2012 14:09

Det är så ruggigt bra skrivet!!!!!!!!!!!!!!Syns snart!!!

http://annikasvardag.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Maria&Texas

17 juli 2012 10:24

Mycket intressant läsning! Fast Texas är raka motsatsen i det mesta..

karin

17 juli 2012 18:30

Jag tror att Miso är den som avviker mest i kullen, ingen av de andra har samma problem vad jag vet. För vår del kan man säga att det nästan handlar om valpträning i vissa avseenden, och byggande av vårt samarbete och öka Misos självförtroende. Hon är nog en ganska förarvek hund fast hon är trygg på andra sätt.

 
Helene, Wallander & Beck

Helene, Wallander & Beck

17 juli 2012 22:58

Superbra skrivet... så borde jag också resonera, men jag har tyvärr gett upp hoppet (vilket jag aldrig trodde att JAG skulle göra).

Skall bli kul att fortsätta läsa om hur det går för er med den annorlunda fokuseringen. LYCKA TILL vännen!

Kramizar

http://stadsflattarna.blogspot.com

 
Helena

Helena

26 juli 2012 18:48

Jag instämmer med föregående talare...så ruggigt bra skrivet och fantastiskt kloka tankar!!! Miso har verkligen fått världens klokaste och bästa matte! Verkligen inte en lätt hund att försöka förstå sig på och att träna och jättetråkigt när du eg ville så mycket mer men ändå så otroligt lärorikt att försöka hitta rätt med en svår hund. Du är bäst <3 <3

http://holmstorp.bloggagratis.se

karin

28 juli 2012 12:48

Tack honeypie, det gäller att få rätt perspektiv på saker här i livet :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av karin - 17 november 2013 16:18

Några reflektioner efter senaste tidens hundträningar och kurser. Jag har de senaste åren fått lov att tänka om, tänka nytt och tänka om igen. Knappast någon rymdforskning, men här är mina funderingar i alla fall.   Jag läste häromdagen om en psy...

Av karin - 22 september 2013 17:15

LABBEKLUBBENS WT Igår var det Labbeklubbens WT i Norrtälje. Jag och Miso började storstilat på ruta 2, en enkelmarkering och kammade hem en 20-poängare. Vidare på ruta 3 fick vi 17 poäng, vilket jag tyckte var snålt eftersom hon sprang rakt ut och ...

Av karin - 20 september 2013 21:59

Efter långt tävlingsuppehåll så har jag nu tävlat med båda hundarna.   Förra söndagen debuterade jag och Wilma i agility utanför klubbens trygga "väggar". Peter var med som sällskap. Vis av gamla erfarenheter placerades han och Miso på ställe vid...

Av karin - 23 augusti 2013 08:13

Igår åkte vi 3 timmar upp till Hälsingland och Eva Thorén Söderström och hennes fantastiska Edsäng. Lite galet att åka så långt kanske, men vi hade en jätterolig dag och tränade i sju timmar med några pauser för fika. Det blev nästan som ett WT med f...

Av karin - 19 augusti 2013 17:10


Det var så länge sedan nu jag var inne här så jag nästan har glömt bort att jag har en blogg  . Det har runnit en hel del vatten under kölsvinet sedan sist.   Det har hänt mycket på hundträningsfronten. Vi gjorde några försök att starta i rallyly...

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2012 >>>

Ovido - Quiz & Flashcards