karinochwilma

Direktlänk till inlägg 19 augusti 2013

En hel sommar har gått

Av karin - 19 augusti 2013 17:10

Det var så länge sedan nu jag var inne här så jag nästan har glömt bort att jag har en blogg  . Det har runnit en hel del vatten under kölsvinet sedan sist.


Det har hänt mycket på hundträningsfronten. Vi gjorde några försök att starta i rallylydnad. Till och med Wilma fick komma ut och prova på tävlingslivet igen. Hon gjorde riktigt bra ifrån sig. Vi nollade två moment på grund av mig och det kostade oss en uppflyttning. Men tack vare att jag nu vet mer vad rallyn handlar om så gjorde vi betydligt mycket bättre ifrån oss än vår debut där jag bara hade läst igenom skyltarna och inte tränat innan...   Med Wilma kan jag nog tänka mig att prova på en till start i rallyn. Hon är ju en arbetssugen hund och tack vare att jag kan prata med henne så kan jag också få henne att samla ihop sig. Kommentaren från domaren var "härlig hund!".


Wilma och jag hade ju även vår agiligtydebut i våras och den är jag supernöjd med. Nu är vi anmälda till två agilitytävlingar i september och senare i höst en kurs för Annica Aller. Hon är superduktig instruktör och hennes sätt att tänka passar verkligen mig, det är så enkelt (fast svårt innan man fattar att man ska göra det enkelt).


Miso däremot tycker inte att rally är särskilt rejsigt. Hon kan ibland gå jättefint vid träning men släpar fötterna efter sig för det mesta. Jag tänker inte utsätta henne för fler tävlingar på ett tag. Däremot har hon tänt till på jaktträningen. Jag tog mig en rejäl funderare i somras. Vi var på Gotland och skulle träna innan Flatfestivalen. Det gick så sjukt dåligt så jag tänkte att jag lägger av helt att träna henne. Men efter lite påstötningar från människor runtomkring mig och att jag ändå hade anmält och betalt så tänkte jag att det är väl bara att åka och ha en trevlig dag. Det gick över förväntan och jag var riktigt nöjd med Misos arbete och attityd.


Två veckor efter det var det dags för Flatmästerskapet och innan det var jag med på en träning som FRK Östra anordnade och fick mig där ytterligare en tankeställare. Vi satt några och pratade och då var det någon som sa att hon inte kunde göra många repetitioner till samma ställe. Någon annan höll med och då insåg jag att Miso inte är så annorlunda än många andra. Jag har ju tränat mycket med riktigt fartiga och duktiga hundar med duktiga förare och då läggs såklart träningen upp efter det. Jag måste tänka annorlunda. Att lägga ut sex dummys på samma ställe och skicka gång efter gång fungerar inte med Miso. Inte heller att lägga ut ett stort sök på samma ställe. Jag måste piffa till träningen lite. Skicka på linjetag åt olika håll, lägga ut två eller tre sökområden. På linjetaget har jag även börjat med att lägga en liten dummy för att sen lägga en lite större, tyngre och häftigare och till sist längst ut lagt den maffiga kanindummyn. På så sätt har jag fått många repetitioner och kunnat länga avstånd. Hon har nu riktigt fina linjetag.


Dessutom så fick jag tips av en annan träningskamrat som använt bacon för att träna avlämningar. Jag tänkte att det måste jag anamma vid våra avlämningar vid vatten. Just bacon kanske inte var det viktigaste här men jag förstod att jag måste höja motivationen rejält med något väldigt gott och att det skulle vara tydligt för Miso att hon loosa något då hon droppar dummys en meter framför mina fötter. Jag tog alltså ett baconpaket och gick ner till sjön. Först stod jag precis vid vattnet. Då hon droppade dummyn framför mig så dinglade jag med baconskivan och beklagade henne för att hon loosade den. Slängde i dummyn brevid henne igen och såg till att hon lyckades med en dunderbelöning. Efter bara några minuter kunde jag backa en bit upp på land och innan vi var klara med träningen hade jag backat 25 meter upp på land. Sen har jag utvecklat detta genom att försvåra terrängen där hon tar sig upp.


Förra veckan provade jag även att tillämpa detta på viltträningen. Efter några loosade baconskivor så fattade hon konceptet och jag har efter det fått allt vilt i handen.  


Nu har vi roliga träningar och jag får utmana mig själv att tänka utanför boxen. Men är inte också det charmen med hundträning?


Flatmästerkapen då? Jo, jag och Helena började med att åka till Misos uppfödare Annica i Eskilstuna och sova över där eftersom det var närmare att åka på morgonen. Alltid lika trevligt och vi blev servade med god mat av Annicas man. Tidig start sen på lördag morgonen. Vi trodde att tävlingarna skulle ta hela dagen och halva kvällen eftersom det var så många startande. 165 stycken i Nkl! Men det flöt på bra och vi var klara redan innan lunch och kunde avlösa de som var funktionärer på vår Kennelruta. Tyvärr så var de tvugna att göra om och ta bort vattenrutorna eftersom det var lite algblomning i vattnet. Vi som hade tränat så mycket avlämningar...!


Men jag är jättenöjd ändå. Miso fick 77 poäng. Varav 40 på en dubbelruta som bestod av markering/dirigering. På en ruta med linjetag strulade hon rejält och fick bara 6 poäng. På en markeringsruta gjorde hon ett jättefint jobb och var precis på rätt ställe och letade och kom in med dummyn, men domaren sa att han önskat lite mer fart och att det var därför vi fick vi bara 14 poäng. Den sista rutan fick vi 17 poäng. Jag är i alla fall supernöjd med allt utom hennes linjetag där hon sprang rakt ut och måste ha stått rakt över dummyn, men valde att ta en liten lov och lukta där funktionären hade gått. För att sen komma tillbaka på min inkallning, ta stoppsignal och uttecken rakt ut och plocka upp dummyn ganska precis där hon hade stått. Men det ger oss något att träna på!


   

 
ANNONS
 
Helena, morsan och syrran

Helena, morsan och syrran

19 augusti 2013 21:04

Härligt med en uppdatering, äntligen! Jag är iofs inte så mycket bättre jag :-). Började skriva om FM men har inte skrivit klart och lagt ut det ännu.

Ja det är ju det där med att tänka utanför boxen :-) Så roligt att se Miso på jaktträningen nu! Kul om vi kan ta tanterna på någon gemensam rallytävling i höst.

http://holmstorp.vimeddjur.se

 
Ingen bild

Elli Mascot o Razzel

19 augusti 2013 21:44

Jag tror vi är flera som tränat "som alla andra" o ibland glömmer vi i vår iver bort den "egna" hunden.. Alltså vi måste tänka själva vad det är vi har för hund i kopplet!? Inte alltid poppis att stå på sig o träna efter eget huvud...
Kör på, det verkar ju funka finfint :-)
Måste bara säga att jag älskar bilden med Wilma på däck, vilka färger o skärpa, superfint!!

 
Medusa

Medusa

20 augusti 2013 00:53

Fina hundar!! :)

http://mustangmedusa.bloggplatsen.se

 
Annika, Indy o Arne

Annika, Indy o Arne

20 augusti 2013 10:23

Roligt med en uppdatering! Jag är så glad att jakten fungerat så bra! Vad gör man inte för lite bacon. :-D

http://annikawesterlund.com

 
Ingen bild

Maria&Texas

20 augusti 2013 14:31

Grattis till det fina resultatet på FM! Vad härligt att det går så bra! Håller med om bilden på Wilma, gud så fin den är!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av karin - 17 november 2013 16:18

Några reflektioner efter senaste tidens hundträningar och kurser. Jag har de senaste åren fått lov att tänka om, tänka nytt och tänka om igen. Knappast någon rymdforskning, men här är mina funderingar i alla fall.   Jag läste häromdagen om en psy...

Av karin - 22 september 2013 17:15

LABBEKLUBBENS WT Igår var det Labbeklubbens WT i Norrtälje. Jag och Miso började storstilat på ruta 2, en enkelmarkering och kammade hem en 20-poängare. Vidare på ruta 3 fick vi 17 poäng, vilket jag tyckte var snålt eftersom hon sprang rakt ut och ...

Av karin - 20 september 2013 21:59

Efter långt tävlingsuppehåll så har jag nu tävlat med båda hundarna.   Förra söndagen debuterade jag och Wilma i agility utanför klubbens trygga "väggar". Peter var med som sällskap. Vis av gamla erfarenheter placerades han och Miso på ställe vid...

Av karin - 23 augusti 2013 08:13

Igår åkte vi 3 timmar upp till Hälsingland och Eva Thorén Söderström och hennes fantastiska Edsäng. Lite galet att åka så långt kanske, men vi hade en jätterolig dag och tränade i sju timmar med några pauser för fika. Det blev nästan som ett WT med f...

Av karin - 28 maj 2013 21:53

Ja nu var det läääänge sedan. Jag är verkligen både dålig på att läsa bloggar och skriva själv. Var ska jag börja?   Wilma och jag startade i vår första officiella agilitytävling i april. Det gick jättebra! Jag var så himla nöjd med vår prestatio...

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ karinochwilma med Blogkeen
Följ karinochwilma med Bloglovin'

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2013 >>>

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se