karinochwilma

Senaste inläggen

Av karin - 29 mars 2013 23:11

Idag lade jag ut ett sök igen. Först hade jag lagt ut ett linjetag, tre dummys som Miso såg, en som var dold. De två första tog hon med bra fart och utan antydan till att byta. Det tredje skicket ville hon inte springa ut. Men efter lite övertalning sprang hon ut och fick bättre fart ju längre ur hon sprang.


SÖK
Jag lade ut 8 dummys i lätt uppförsbacke i öppen terräng. Det var svårprunget i tung snö.


Miso plockade in 7 med god fart. Den åttonde valde jag att skicka på linjetag.


Nästa steg är att prova att någon annan lägger ut söker i öppen terräng.

ANNONS
Av karin - 26 mars 2013 13:46

I söndags träffade vi gänget för vårens första jaktträning.


Vi lade upp ett gigantiskt sök i skogen och ett linjetag på isen.


Miso fick ta linjetaget först och hade full fart ut fast jag fick skicka om och korrigera henne för att hon bytte dummy och tog två och kom in med. Sen gick det jättebra och jag kunde skicka henne flera gånger utan att hon mattades/lade av.


Söket däremot var hon helt omotiverad och tog efter påtryckning in två stycken.


När vi avslutade jaktträningen förra hösten hade vi ju inte hunnit träna så mycket så jag har varit nyfiken vad som har förändrats i och med kastreringen förra våren.


Markeringarna har hon ju alltid tyckt varit roliga och har haft god fart ut till. Det andra har inte fungerat särskilt bra. Så jag bestämde mig för att fokusera på linetag, sök och dirigeringar nu ett tag.


TRÄNING SÖNDAG 24/3

Jag lade upp ett motiverat sök ca 40x30 meter med 8 dummys i öppen skog. Miso hade god fart ut på 6 av skicken, sen fick jag truga ut henne på de två sista.


Jag hade lagt upp ett omitiverat linjetag, ca 60 meter med 3 dummys och ca 40 meter med en dummy på ett annat ställe. Hon hade god fart ut till alla fyra.


TRÄNING MÅNDAG 25/3

Omotiverade linjetag på två ställen med 3 dummys vardera. Första skicken stannade hon för tidigt och började lukta vid en stor trädgren så jag fick kalla in och göra om. Vid ett tillfälle så bytte hon så jag fick sätta tillbaka henne och kalla in med dummy i munnen. Trots detta strul så fortsatte hon att jobba, vilket jag är så glad för och när vi fick till allt rätt så gjorde hon det riktigt bra.


TRÄNING TISDAG 26/3

Ett motiverat sök 50x20 meter i öppen skog, 8 dummys. Bra fart ut och in på 7 av skicken. Det 8:e skicket som också var dummyn som låg närmast valde jag att göra ett linjetag (ca 30 meter). Hon hade god fart ut, sprang rakt, stannade på min stoppsignal och tog närsökssignalen!


Jag ska fortsätta att köra i öppen skog och lägga ut söken själv ett tag till. Sen ska jag ta hjälp att lägga ut dummys av någon annan, fortfarande i öppen skog. Sen gå tillbaka till att lägga själv i snårigare och tätare skog och sen ta hjälp av någon annan att lägga ut i snårig och tät skog. Jag vill testa skillnaden, hur det påverkar henne hur miljön ser ut, vem som lägger ut och om det finns andra hundar med. Nu är det viktigt att hon förstår vad söket är och får upp motivationen för det.


Om två veckor är det läger med alla Ryegateare och då hoppas jag att vi har lyckas lösa upp lite knutar så att vi kan vara med på ett annat sätt.

ANNONS
Av karin - 6 mars 2013 17:06

Det har varit lite dåligt med träning i några dagar. I helgen "kidnappade" vi i jaktgänget Eva Thorén som fyllde år och överraskade med en tur till Gävle, mat, konstert och övernattning. Hon blev rejält överraskad och som alltid så är det ett härligt gäng människor som har roligt tillsammans. Lite konstigt att inte träffas med hundar men vi hade roligt ändå ;-)


Igår blev jag firad av Peter och min kompis Eva. God födelsedagsmiddag, skumpa och vin. Lite seg i morse. Nu på eftermiddagen tränade jag en stund i trädgården. Det har smält undan tillräckligt för att kunna köra utan att behöva pulsa.


Med Miso började jag med tvåans apportering. Hon hade full fart ut och full fart in med belöning pipis som jag kastade bakom mig. Två lyckade gånger!


Sen körde jag hoppet och satte henne snett och jättesnett, första gången sprang hon bredvid, men sen förstod hon att det var hoppa hon skulle göra.


Fria följet gick också bra.


Läggande under gång - något segt


Inkallning - full fart


Ställande - stannar på en gång


Jag körde även vittringen. Lade först ut godis mellan pinnarna, tre gånger. Tredje gången tog hon en pinne efter att ha ätit upp godiset.


Jag körde då utan godis och hon lyckades ta rätt pinne tre gånger av tre.


WILMENLUND

Jag har köpt fårstängselpinnar som jag satte upp i ett slalom. Hon har fattat nu, men ibland går det lite för fort och då hoppar hon över en pinne. Jag har bestämt mig för att inte börja om varje gång det blir fel utan jag lotsar henne rätt där det blev fel istället. Annars är det så lätt att hon blir frustrerad och slutar att tänka.


Kort men roligt träning med båda hundarna.

Av karin - 4 mars 2013 23:29

Nu har jag börjat att träna in vittringen med Miso. Med Wilma körde jag gömma pinnar i gräset och öka på svårigheten + nostarget på post-it-lappar.


Nu provade jag då man lägger ut odoftade pinnar och godis mellan. Första passet körde jag fem gånger med godis mellan och sen provade jag att lägga ut en indoftad. Första försöket tog hon den klockrent, andra försöket blev hon lite slarvig och haffade åt sig första bästa pinne. Jag gick tillbaka och lade godis mellan pinnarna.


Andra passet några timmar senare började jag återigen att lägga ut godis mellan pinnarna fem gånger, sen återigen med en indoftad. Nu tog hon rätt pinne tre gånger, sen blev hon slarvig och hafsade åt sig första bästa.


Hon har alltså förstått att hon ska ta den indoftade, men inte hur viktigt att det är just den, utan chansar.


Kul att börja med något nytt, som ändå inte inkräktar/stör ettans moment.

Av karin - 1 mars 2013 07:22

Nu har jag provat att träna Miso i några inomhushallar. Jag förstår att hon påverkas ganska mycket av nya miljöer och det som är obekant. Hon är ju aldrig utåtagerande, t ex vid ett tillfälle var det några som tränade IPO intill och lät väldigt mycket. Hon gjorde det hon ska, men med mer eftertänksamhet. När vi var nästan klara med vår träning och jag släppte fokus på henne för en stund så var hon tvungen att gå och titta vad som hände på andra sidan (genom gallret)). Så nu när vi har kommit igång och jag börjar att få en riktigt bar attityd är det dags att flytta ut träningen på så många ställen som möjligt.


Jag har hållit på och försökt få Miso lite snabbare i tvåans apportering. Nu har jag brutit ner momentet i fler delar.

1. hon får sitta och hålla apportbocken, jag går ifrån henne och ger frikommando att ta pipis i min hand

2. hon får springa ut och hämta apportbocken hos medhjälpare och sen frilkommando att ta pipis i min hand


Den första för att hon ska galoppera snabbt in med apporten i munnen, den andra för att få ett snabbare och korrekt gripande.


Det har fungerat bra och nästa steg är att hon självmant ska snabbare och snabbare vända sig om från medhjälpare och springa till mig som håller på belöningen lite längre. Steget efter det är att medhjälparen håller apportbocken vid marken.

Av karin - 22 februari 2013 15:33

Idag var vi i ponnystallet och tränade agility igen för första gången på några veckor. Med mjukosttuben redo så klämde jag dit en dutt bredvid nosen innan hon fick hoppa ur bilen. Hon har fullt sjå att slicka då och hinner inte jaga upp sig för att vi är på ett ställe hon älskar, på hästarna och i förväntan på vad vi ska göra.


Idag körde vi raksträckor och in i tunnel. Hon vill ju gärna vända sig om i språnget över hinder för att se om bollen ska komma flygande över huvudet på henne. Därför så lade jag ner bollen i slutet av hindrena. Hon tycker att det är kul att hoppa hinder så det är liten risk att hon ska smita förbi utan att hoppa. På detta sättet så kan jag klämma i med "fram" för att mana på henne och lära Wilma att hon måste lyssna på kommandona. Åt andra hållet då hon skulle avsluta med en tunnel går det inte att lägga bollen i slutet av tunneln (den var böjd tillbaka mot hindren), så där fick jag följa med en bit så att jag kunde kasta bollen när hon kom ur tunneln.


För att kunna skicka henne från längre håll tog jag hjälp av en kastare som skulle kasta i slutet av tunneln. Men Wilmenlund struntade då i tunneln och sprang direkt fram till medhjälparen. Jag fick flytta närmre så att jag kunde dirigera in henne i tunneln. Har hon bara fattat och lyder kommandot "genom" så kan jag backa och skicka henne från lägre håll över fler hinder.


FISEN

Igår var vi i inomhushall och tränade. Jag fick hjälp att bli kommenderad igenom hela programmet. I linförigheten så går vi nu raksträckor och heltom där medhjälparen talar om när jag ska belöna. Detta för att jag ska kunna trava på utan att titta på Miso. Tanken är att hon ska hänga på mig, inte jag vänta in henne. Det går riktigt bra och hon börjar att kunna sortera på kommando "ligg" och "stå". Det jag måste träna mycket på nu hela tiden är att hon spontant ska sätta sig bredvid mig inför momenten så att jag slipper tjafsa. Miso har aldrig gillat att sätta sig inför att hon ska göra något så detta får jag lägga mer krut på. Kan tyckas vara en löjlig sak, en treårig hund måste ju kunna sitta. I övrigt så måste vi börja kejda och bättra på uthålligheten. När Miso går fint så går hon i bra position och har fina ingångar, men hon tappar lite efter för lång träning.


För att det inte ska bli för tråkigt att tjata med ettans moment så tränar jag även tvåans, när vi väl börjar att tävla så har vi förhoppningsvis bra grunder för att kunna gå vidare ganska snabbt. Men jag har bestämt mig för att inte tävla i ridhus. Det är för mycket frestelser där, onödig störning som är svår att konkurrera med. Så tävlingsdebuten får vänta en stund, jag har inte bråttom.

Av karin - 2 februari 2013 19:53

Denna vecka har varit en riktig räkmacka. Jag har haft flera jättebra träningar med hundarna och tycker för första gången på länge att det är roligt att träna hund!


Wilma har skött sig jättebra och vi hade en fantastisk träning igår. Miso har blivit riktigt på, borta är såskoppen som tyckte allt var trist. Är så glad att jag lät kastrera henne. Eftersom det har tagit tid att komma dit vi är idag och jag inte ens visste om hon skulle bli piggare så är det desto roligare nu.


Förutom hundträning så har jag haft en bra vecka också. Massor av jobbjobb och jobb med huset. Men allt har flutit på. I torsdags fick jag dessutom gå på mingelparty, något en kalsongtjej som jag inte gör särskilt ofta, och ibland tycker är lite läskigt. Har nog blivit lätt asocial här i min lilla stuga ;) Men det var så roligt och jag träffade så många gamla bekanta.


Vi har dessutom flyttat in i huset! Det är inte klart, men sovrummet är nästan klart sånär som på garderob och taklister. Men nu handlar det om veckor innan vi är klara. Jag är så glad och det blir så bra!

Av karin - 31 januari 2013 19:48

I tisdags tränade vi i ridhus. Efter att jag var klar med Miso fick Wilmenlund komma in och göra lite övningar. Det är lite svårt att veta vad jag ska göra med henne nu vad gäller lydnad, eftersom vi inte har några mål. Men hon tycker det är så vansinnigt roligt så jag bruka köra med henne en stund också.

Jag hade köpt en tub viltost, vilket visade sig vara genialiskt. Med en klick ost på nosen så hade hon inte tid att skälla och därmed inte heller gå upp så mycket i varv. Att hunden slickar är ju dessutom lugnande. Vi kunde genomföra träningen utan ett ända skall och hon utförde allt jättefint.

Idag fick hon också träna lite och jag satsade på stadga, både med hakan i backen och i stående. Hon skulle frysa i position. Det gick riktigt bra, även där utan att hetsa upp sig. Nyttigt för den lilla stollaren.

Med Miso går det framåt, hon har en fin attityd och tycker numer att det är roligt att träna. Det där livströtta hon hade (som iofs var bra i platsliggningen) är borta och jag kan nu köra fler repetitioner utan att hon går ner sig så fort.

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ karinochwilma med Blogkeen
Följ karinochwilma med Bloglovin'

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2013
>>>

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se